Rabbikkal tárgyalt a török elnök

Recep Tayyip Erdogan török elnök a törökországi zsidó közösség vezetőit, az Iszlám Államokbeli Rabbik Tanácsának vezetőit és Oroszország főrabbiját látta vendégül az elnöki palotában.

Dacára, hogy Erdogan nyíltan Izrael-ellenes retorikájáról ismert, a héten fogadta a törökországi zsidó közösség vezetőit, a törökországi szefárd Jichák Haleva főrabbit és áskenázi kollegáját, Mendy Chitrik főrabbit, akikhez csatlakoztak az Iszlám Államokbeli Rabbik Tanácsának vezetői és Berel Lazar, oroszországi főrabbi is.

Bár a megbeszélésen elhangzottak egyelőre nem kerültek nyilvánosságra, a találkozásról készült felvételek alapján a gyűlés pozitív hangulatban zajlott és a rabbik delegációja egy ezüstből készült menórát is ajándékozott Erdogan török elnöknek — írja a Collive.com.

Az Iszlám Államokbeli Rabbik Tanácsa, melynek vezetője Chitrik rabbi, egy nem-politikai szervezet, mely a muszlim államokban működő zsidó közösségek jólétéért és biztonságáért dolgozik. A szervezetnek olyan országok a tagjai, mint Azerbajdzsán, Albánia, Marokkó, Törökország, Tunézia, Irán, Kazahsztán, Koszovó, Kirgizisztán, Egyesült Arab Emirátusok, Uganda, Üzbegisztán és Nigéria, de olyan, többségében muszlim lakossággal bíró országok is tagjai, mint Tatárföld vagy Észak-Ciprus.

Alliance Rabbis Islamic States on Twitter: „President Recep Tayyip Erdoğan has accepted a delegation of the Turkish Jewish community, the Alliance of Rabbis in Islamic States, Chief Rabbi Lazar of Russia, tonight at Ankara.@tcbestepe @tyahuditoplumu pic.twitter.com/0DyfT5xxj7 / Twitter”

President Recep Tayyip Erdoğan has accepted a delegation of the Turkish Jewish community, the Alliance of Rabbis in Islamic States, Chief Rabbi Lazar of Russia, tonight at Ankara.@tcbestepe @tyahuditoplumu pic.twitter.com/0DyfT5xxj7

Banglades lehet Izrael következő muszlim barátja

Izrael 1971-ben az elsők között volt, akik elismerték a független Bangladest.