Több mint 3 év után először fogadtak el költségvetést Izraelben

A Kneszet csütörtökön, több mint három év után először jóváhagyta az állami költségvetést. A 2021-es költségvetést 61 igen és 59 nem arányban fogadták el.

A 2021-re szóló 609 milliárd sékel összegű kiadási terv az első költségvetés, amelyet Izrael 2018 óta elfogadott, mivel az elhúzódó politikai patthelyzet miatt az egymást követő kormányok megbuktak, mielőtt javaslatot tudtak volna benyújtani a Kneszetnek – írja az Ujkelet.live

Benjamin Netanjahu ellenzéki vezető és Arije Deri az ultraortodox Sasz párt elnöke is segítette a koalíciót, amikor egy ponton véletlenül a kormánnyal szavazott, igaz, ez a végeredményen nem változtatott.

Annak ellenére, hogy a koalíciónak csak egy mandátumnyi előnye volt az ellenzékkel szemben, a szerda későn és csütörtökön megtartott több száz szavazat mindegyikét sikerült megnyernie.

Míg a törvénytervezet elfogadásának elmulasztása a kormány feloszlását vonhatja maga után, a gazdasági terv elfogadása várhatóan legalább egy évre stabilizálja a koalíciót.

A Kneszetben eltöltött hosszú éjszakát követően Naftali Bennett miniszterelnök ,,Izrael ünnepnapjának” nevezte a jóváhagyást, hozzátéve, hogy ez a legfontosabb pillanat kormányának megalakulása óta.

A Bennett-Lapid kormány ellen tüntettek Tel Avivban

A jobboldaliak a legnagyobb tiltakozó rendezvényüket tartják azóta, hogy a Likud ellenzéki vezetője, Netanjahu júniusban elvesztette a miniszterelnökséget.