A Bennett-Lapid kormány ellen tüntettek Tel Avivban

A jobboldaliak a legnagyobb tiltakozó rendezvényüket tartják azóta, hogy a Likud ellenzéki vezetője, Netanjahu júniusban elvesztette a miniszterelnökséget — írja az i24news.

Több ezer jobboldali izraeli gyűlt össze kedd este Tel-Avivban a Naftali Bennett miniszterelnök vezette új kormány ellen, és a Likud ellenzéki vezetőjének, Benjámin Netanjahunak a hatalomba való visszatérését követelték.

A Habima téren tartott gyűlést a Likud szervezte.

A felszólalók között voltak Miri Regev, Amir Ohana és Tzachi Hanegbi Likud MK-ok, valamint Bezalel Szmotrics és Itamar Ben-Gvir vallási cionista MK-ok.

A legnagyobb jobboldali gyűlés azóta, hogy Netanjahut 12 évnyi miniszterelnöki tevékenység után júniusban leváltották a hatalomból, a költségvetés elfogadásának november 14-i határideje előtt zajlik. Ha a költségvetést nem sikerül elfogadni, a koalíció felbomlik, és új választásokat írnak ki.

A közelben, a Rabin téren ellentüntetést tartottak a Munkapárt szervezésében.

Merav Michaeli közlekedési miniszter volt a főszónok a rendezvényen, amelyet azon a helyen tartottak, ahol 26 évvel ezelőtt meggyilkolták Yitzhak Rabin akkori miniszterelnököt.

Rabin lánya, Dalia Rabin volt védelmi miniszterhelyettes is részt vett a gyűlésen.

A glasgow-i COP26 klímacsúcsra való elutazása előtt Bennett megnyugtatta, hogy a héten elfogadják az első állami költségvetést több mint három és fél év után, annak ellenére, hogy az ellenzék „kétségbeesett” kísérleteket tesz a kormány megbuktatására és új választások kiírására.

„Ha a héten elfogadják a költségvetést, az hosszú évekre szóló stabilitást jelent a kormány számára”

– mondta Bennett.

Az ellenzéknek nem fog sikerülni egy ötödik választási fordulót kikényszeríteni 2019 áprilisa óta

— hangsúlyozta a miniszterelnök.

Bennett is tudott arról a törvényjavaslatról, mely örökre garantálná, hogy Netanjahu ne lehessen kormányfő

Gideon Száár igazságügyi miniszter arról nem beszélt, hogy Bennett támogatja-e a javaslatot.