Bennett is tudott arról a törvényjavaslatról, mely örökre garantálná, hogy Netanjahu ne lehessen kormányfő

Gideon Száár igazságügyi miniszter az izraeli 12-es hírcsatornának adott interjújában szerdán elmondta, hogy Benjamin Netanjahu volt miniszterelnök kormányfői pozíciótól való örökös eltiltásáról szóló törvényjavaslatot Naftali Bennett miniszterelnök tudtával nyújtották be, bár azt nem mondta el, hogy Bennett támogatja-e a törvényjavaslatot.

„Augusztusban beszéltem a miniszterelnökkel, és a memorandum elkészítése az ő tudtával történt. Nem mondta ugyan, hogy mit szándékozik tenni a későbbiekben, de a memorandum közzététele a miniszterelnök tudtával történt” – idézi Száárt az Arutz7.

A Naftali Bennett Jáminá pártjához tartozó Ajelet Shaked belügyminiszter korábban kijelentette, hogy nem támogatja a Netanjahu eltiltását indítványozó javaslatot. Kollegája kijelentésével kapcsolatban, Száár azt mondta: „Ajelet Shaked miniszternek joga van véleményt nyilvánítani. Ebben a kérdésben nem értünk egyet. A feleknek általában vétójoguk van az alapvető törvényeket módosító jogszabályokkal szemben. Azonban nem minden minisztert illet meg ilyen jog.”

Száár kifejtette, hogy miért éppen most hozza nyilvánosságra a törvényt, mondván:

„A választások előtt világosan megmondtam, hogy egy ilyen törvényjavaslatot fogok az Új Remény párt frakciója elé terjeszteni amiért az állam költségvetés nélkül működött négy választási kampány idején, egy olyan ember miatt, aki büntetőeljárással a nyakán töltötte be hivatalát, miközben a személyes érdekeit az állammal szemben részesítette előnyben. Nem szeretnénk hogy ez megismétlődjön.”

„Netanjahu maga szavazott egy ilyen törvény mellett 2008-ban, amikor Olmert miniszterelnök volt” – folytatta Száár. „Belügyminiszterként hoztam egy törvényt az olyan helyi hatóságok vezetőinek felfüggesztéséről, akik ellen vádemelést nyújtottak be, és a Knesszet egyhangúlag megszavazta. Akkor még senki sem emelt szót ellene.”

Mikor nem iszlamista terrortámadás az iszlamista terrortámadás?

„Mentális betegség”, „magányos farkas”, tisztázatlan indíték: a The New York Times tagadja az iszlamista terrorista indítékot.