Euractiv: Nem valószínű, hogy az EU-csúcson elfogadják az orosz olajembargót

A lapnak nyilatkozó diplomaták szerint az orosz gázról szóló egyeztetések még nagyobb kihívást jelentenek majd.

Nem vezetett előrelépéshez az a vasárnapi diplomáciai találkozó sem, ami kompromisszum megtárgyalására irányult annak érdekében, hogy Magyarország támogassa a teljes orosz olajtilalmat.

Hétfőn Brüsszelben újra uniós csúcson tárgyalják a szankciócsomag jövőjét.

Állítólag az uniós vezetők nem akarnak tovább civakodni, és a „tágabb képet” fogják nézni, írta vasárnap az Euractiv.

Magyarország ellenáll

Ahogy a lap megjegyzi, hazánk nem támogatja az uniós törekvéseket, amikkel az Oroszország elleni hatodik szankciócsomagot fogadnák el. Magyarország energiaellátása 65 százalékban függ Oroszországtól, és a Barátság kőolajvezetéken keresztül több kelet-európai ország is kap ellátást.

Budapest korábban már elutasította azt a javaslatot, amely a többi EU-tagállamhoz képest két évvel több időt adna az orosz olajról való leválásra.

A magyar vezetők szerint ugyanis legalább négy évre és legalább 800 millió eurós uniós forrásra lenne szükség ahhoz, hogy a finomítókat nem-orosz kőolaj feldolgozásához igazítsák.

Az EU engedhet az olajembargóval kapcsolatban, hogy Magyarország is beleegyezzen

A terv lehetővé tenné, hogy Magyarország és mások továbbra is vásárolhassanak orosz olajat csővezetékekből, és csak a hajóval történő szállítást tiltanák meg.

Kivételes helyzet

Egy francia javaslatban felmerült, hogy Magyarország és mások továbbra is vásárolhassanak orosz olajat csővezetékekből, és csak a hajóval történő szállítást tiltanák meg.

A lap megjegyzi, az EU számára jelenleg a Barátság kőolajvezeték szállítja az Oroszországból származó összes olaj egyharmadát, a maradék kétharmadát pedig a tenger felől érkező kőolaj teszi ki.

A javaslat ezenkívül további szankciókat vetne ki az orosz bankokra, és bővítené az EU-s feketelistán szereplő orosz személyek listáját is.

Ez nem lenne „fair”

Egyes diplomaták szerint a fenti tervezet nem teremtene igazságos helyzetet, és egyes tagállamokra nagyobb teher hárulna. Az egyenlő versenyfeltételek sérülnének, mindeközben tisztességtelen gazdasági előny jönne létre néhányak számára.

Ha nem születik megállapodás, ami a jelenlegi körülmények között valószínűnek tűnik, a kérdést valószínűleg az EU vezetői tárgyalják majd meg az Európai Tanácson – amit eddig több uniós ország szeretett volna kerülni.

Az Európai Bizottság egyik tisztviselője azonban máris előrevetítte, hogy a vezetőket „csak röviden tájékoztatják” hétfő este, és a héten csak később várható megállapodás.

Az Euractiv szerint pedig az a lehetőség is terítéken van, hogy a teljes új szankciócsomagot elhalasztják addig, amíg nem sikerül megoldást találni Magyarország alternatív olajellátására.

Az Európai Bizottság azzal érvelt, hogy mivel a betiltásra az év vége előtt nem kerül sor, nem kell sietni a megállapodás gyors megkötésével.

OPEC: Az Európába irányuló orosz olajellátás helyettesítése szinte lehetetlen

A helyzet jelenleg nagyon jövedelmező a közel-keleti kőolajkitermelők számára.

Ukrajna helyzete továbbra is terítéken

A várakozások szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök virtuálisan fog csatlakozni az EU vezetőinek hétfői tárgyalásához, és három hónappal az ukrajnai invázió kezdete után tovább szorgalmazza majd az EU-s blokkot az orosz export megállítására.

A lap szerint a csúcstalálkozó következtetéseinek tervezete azt sugallja, hogy az EU vezetői támogatják egy nemzetközi alap létrehozását Ukrajna háború utáni újjáépítésére, és meg akarják vizsgálni a befagyasztott orosz vagyon e célból történő elkobzásának lehetőségét is.

Az igazán kényes ügy

A lapnak nyilatkozó diplomata szerint nem szabadna csak a szankciókra koncentrálni, hiszen az EU-s vezetők egy sor másik, háborúhoz kapcsolódó kérdésről tárgyalnak párhuzamosam (pénzügyi támogatások, élelmezésbiztonság, menekültek támogatása, stb.).

Az Euractiv ugyanakkor azt írja, az olajembargó késleltetése egyesek számára kényelmes lehetett, mert eddig megakadályozta, hogy a hangsúly az orosz gáz betiltására kerüljön.

„A gáz még nehezebb lesz”

– mondta egy másik magas rangú EU-diplomata, hozzátéve, hogy az olajembargó technikai részleteit még ki kell dolgozni, ami alapos jogi munkát fog követelni.

Izrael már idén nyáron megállapodhat az EU-val a földgáz szállításról

„Ha nem merülnek fel váratlan akadályok, Izrael már ezen a télen gázt adhat el Európának. Ez drámai fordulatot jelent az Izrael-EU kapcsolatokban” – mondta egy izraeli tisztviselő.