Izrael már idén nyáron megállapodhat az EU-val a földgáz szállításról

Az Izrael Hayom új jelentése szerint Izrael és az Európai Unió gyorsított tárgyalásokat folytat az izraeli földgáz eladásáról az EU-nak, amelyet Egyiptomon keresztül vezetnének Európába – írja az Arutz7.

A két fél már kicserélte a javaslattervezeteket, és becslések szerint

már idén nyáron megállapodás születhet, amelyet követően a két fél közvetlenül a gázipari vállalatokkal fog tárgyalni.

A tárgyalások az EU-ban kiemelt prioritást élveznek, mivel a következő télen várhatóan hiányos lesz a gázellátás, miután az orosz-ukrán háború következtében számos európai ország megfogadta, hogy nem vásárol több gázt Oroszországtól.

A háború előtt Oroszország biztosította az EU gázellátásának mintegy negyven százalékát.

Az EU tárgyalói már felvették a kapcsolatot Tarek El Molla egyiptomi energiaügyi miniszterrel és Karin Elharrar izraeli energiaügyi miniszterrel.

Európa sürgősen igyekszik csökkenteni energiafüggőségét Oroszországtól

Az Európai Bizottság közel 300 milliárd eurót mozgósít ennek érdekében.

Elharrar a tervek szerint találkozik Kadri Simson uniós energiaügyi miniszterrel is, hogy megvitassák, hogy az európai blokknak sürgősen alternatív üzemanyagforrásokat kell találnia a várhatóan kemény télre.

Ha a gázellátás nem biztosítható – figyelmeztetnek az európai tisztviselők -, akkor lehet, hogy vissza kell térni a szén használatához.

Egy, a tárgyalásokban izraeli részről szorosan részt vevő tisztviselő így számolt be:

„Ha nem merülnek fel váratlan akadályok, Izrael már ezen a télen gázt adhat el Európának. Ez drámai fordulatot jelent az Izrael-EU kapcsolatokban, és hasonló következményekkel járhat, mint amilyeneket a gázeladás az egyiptomi-izraeli kapcsolatokban okozott”

– magyarázta.

„Izrael hatalmas erőfeszítéseket tesz, hogy a szükség órájában Európa segítségére siessen, és a folyamatnak óriási politikai jelentősége van”.

Európai energiakrízis, izraeli lehetőség

A tanulság Európa számára, hogy az energiabiztonság a csakis a sokféleségből fakad. Nem függhetünk túlságosan egyetlen országtól, még akkor sem, ha az a barátunk.