Az EU engedhet az olajembargóval kapcsolatban, hogy Magyarország is beleegyezzen

A terv lehetővé tenné, hogy Magyarország és mások továbbra is vásárolhassanak orosz olajat csővezetékekből, és csak a hajóval történő szállítást tiltanák meg – számolt be a Politico. 

Diplomáciai nyilatkozatok szerint az EU-tagállamok között egy előzetes kompromisszumos megállapodás született az orosz olajimport szankcionálására vonatkozó tervekről, és megpróbálnak olyan megoldást találni, amelyet Orbán Viktor magyar miniszterelnök is támogatna.

A diplomaták most egy olyan lehetőséget mérlegelnek, amely az orosz olaj teljes importjának teljes betiltására vonatkozó eredeti javaslatot felhígítaná, és helyette – legalábbis átmenetileg – csak a hajóval a blokkba szállított szállítmányokra összpontosítana. Így a tengerparttal nem rendelkező Magyarország – más országok, köztük Németország és Szlovákia mellett – továbbra is vásárolhatna orosz kőolajat, amelyet csővezetéken keresztül pumpálnak.

A lehetséges kompromisszum, amelyet először a Politico fedett fel a hét elején, részleges vereséget jelentene a vezetők, köztük Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke számára, akik a lehető legkeményebb lépéseket akarták, hogy elvágják Putyin olajeladásokból származó pénzforgalmát.

Egyes diplomaták szerint minden kompromisszumos terv a részleteken múlik majd. Egyikük szerint a mentességeknek „a lehető legszűkebbnek és legpontosabbnak” kell lenniük ahhoz, hogy megállapodásra jussanak. „A csővezetékes olajra vonatkozó mentesség az embargó alól azt jelenti, hogy a tagállamok egy kis része viseli majd az energiaszankciók hatásának fő terhét”.

Fotó: MTI/EPA/Julien Warnand

„A Nyugat rosszul mérte fel az orosz gazdaság globális jelentőségét”

A világ mintegy kétharmada „el nem kötelezett”, és ezt a pozíciót a legtöbben szeretnék fenntartani. Ha rákényszerítjük őket, hogy válasszanak oldalt, meglepődhetünk az eredményen.