Irán töltheti be a Moszkva által maga mögött hagyott hatalmi vákuumot Szíriában

Abdullah II. jordániai király szerint Irán és proxyjai betöltik az Oroszország által Dél-Szíriában hagyott vákuumot, és arra figyelmeztetett, hogy ez problémákhoz vezethet Jordánia határainál – írja a The Jerusalem Post.

Amikor Iránról kérdezték, a király kijelentette, hogy

„azt akarjuk, hogy mindenki egy új Közel-Kelet részese legyen, és előrehaladjon, de vannak biztonsági kihívásaink. Rendszeresen látunk határ menti támadásokat, és tudjuk, hogy ki áll emögött”.

Abdullah hangsúlyozta, hogy Oroszország jelenléte Dél-Szíriában „a nyugalom forrása”, és figyelmeztetett, hogy Irán és megbízottjai betöltik azt a vákuumot, amelyet Oroszország hagyott maga után, mivel az Ukrajnára összpontosít.

„Sajnos a határainkon a problémák eszkalálódását látjuk”

– mondta.

A közelmúltbeli jelentések szerint Oroszország kivonja erői egy részét Szíriából, hogy megerősítse hadseregét Ukrajnában, de ezeket a híreket hivatalosan nem erősítették meg.

„Vajon a politika, a tárgyalások, amelyek Szaúd-Arábia, az Öböl-országok és az Egyesült Államok között zajlanak, pozitívabb fénybe helyezik-e Iránt? Remélem, hogy igen. Jelenleg nem látom ezt helyben”

– tette hozzá a jordániai király.

Teherán narkó-államot épít Szíriában?

Irán drogokkal finanszírozza a milíciákat, cserébe hogy segítsenek fegyvereket szállítani a Hezbollahnak és célba venni az amerikai erőket Tanfnál.

„A múlt hónap nehéz volt”

Abdullah kitért az izraeli-palesztin konfliktusra és a jeruzsálemi feszültségekre is az elmúlt hónapban, hangsúlyozva, hogy a térség arab vezetői szerint is „az elmúlt hónap nehéz volt”.

„Volt ramadán, pészah és húsvéti ünnepek – de megengedhetjük-e magunknak, hogy jövőre újra átéljük mindezt?”

– tette fel a kérdést a király.

„Szóval remélem, hogy a következő hetekben leülepszik a por, és akkor [a kérdés az], hogyan tudjuk az izraelieket és a palesztinokat egy asztalhoz ültetni? Nem a politika miatt, hanem ismét

a covidból eredő és most Ukrajnával és Oroszországgal súlyosbított szörnyű társadalmi-gazdasági kihívások miatt.”

„Az elmúlt hónapokban azt látom, hogy az arab vezetők összejönnek, és azt mondják, hogyan tudnánk új jövőképet felvázolni a térségünk számára, és ez nem csak az Arab-félszigetre vonatkozik”

– tette hozzá II Abdullah.

„Hogyan oldjuk meg az izraeli-palesztin kérdést, mert nem számít, hogy az arab országok milyen kapcsolatban állnak Izraellel, ha nem oldjuk meg a palesztin kérdést, az valójában két lépés előre és két lépés hátra”.

A király hangsúlyozta, hogy Jordánia továbbra is hisz a kétállami megoldásban, hozzátéve, hogy „az egyetlen megoldás, amely lehetővé teszi Izrael közel-keleti integrációját, ha megoldjuk a palesztinok kérdéseit”.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Egy sarokba szorított Putyin veszélyt jelenthet Izraelre?

Izraelben sokan attól tartanak, hogy Moszkva következő lépése Ukrajna után a Közel-Keleten lesz – ahol Moszkva Izrael legádázabb ellenségeivel szövetkezik.