Teherán narkó-államot épít Szíriában?

Lehet, hogy csak idő kérdése, hogy Irán drónokat helyezzen üzembe a Dél-Szíriában épülő terror- és narkomaffia-államában – írja Seth J. Frantzman Közel-Kelet szakértő a The Jerusalem Postban.

Amikor drogcsempészeket tartóztatnak fel, általában nincs nagyszámú áldozat. Még egy olyan nagy drogháborúban is, mint amilyen Mexikóban zajlott, 27 csempész megölésének híre nagy hírnek számítana. A Jordán Királyság szerint azonban egyik napról a másikra pontosan ez történt a határai mentén.

A Jordán Fegyveres Erők határőrei azt állítják, hogy 27 „drogcsempészt” öltek meg, akik Szíriából próbáltak beszivárogni. Ez rengeteg csempész. A jelentés szerint ez szerda éjjel vagy csütörtök reggel történt, és a „hó leple alatt” történt. Ez azt jelenti, hogy a hatalmas csempészakciót azért indították a héten, hogy egybeessen a rossz időjárással.

Jordánia hivatalos közleménye szerint „a csempészeket fegyveres csoportok támogatták”, hozzátéve, hogy a csempészek közül néhányan megsérültek és visszamenekültek szíriai területre… A csapatok átfésülték azokat a területeket, ahol az incidensek történtek, és nagy mennyiségű kábítószert találtak – közölte a hadsereg, jelezve, hogy a kutatás még tart.

A jelentés szerint a „csempészekkel való találkozások egyszerre történtek a szíriai határ különböző pontjain”. A jordániai hadsereg közölte azt is, hogy továbbra is alkalmazni fogja a közelmúltban bevezetett új szabályokat, és „vasököllel” fog lecsapni minden olyan csempész- vagy beszivárgási kísérletre, amely a jordán nemzetbiztonságot célozza.

Kiderült, hogy nem ez volt az egyetlen nagyobb csempész-akció az éjszaka folyamán. Az egyiptomi-izraeli határon az izraeli hadsereg és a határőrség szintén összetűzésbe keveredett, amelyben két izraeli határőr megsebesült.

„Az éjszaka folyamán kilenc kábítószer-csempészési kísérlet történt az egyiptomi határon keresztül. Az IDF katonái, akik a tevékenység meghiúsítása érdekében tevékenykedtek, több gyanúsítottat is észrevettek, akik lőni kezdtek rájuk. Az IDF katonái 400 kilogramm kábítószert foglaltak le, mintegy 8 millió sékel értékben.

Álljunk meg egy pillanatra, és gondolkodjunk el ezen. Az éjszaka folyamán a Jordán Királyságot egyszerre számos helyen támadták meg a határ mentén. Ez nagy összecsapásokhoz vezetett, amelyeknek mintegy 27 halálos áldozata van. Általában, amikor csata vagy összecsapás van, a halottak száma csak a jéghegy csúcsa a tényleges számoknak. A 27 talán csak az érintettek 10%-a volt? Jordániát „csempészek” támadták meg, akik a jelek szerint valójában zászlóalj- és ezredméretű fegyveres egységekben tevékenykedtek?

Egy másik lehetőség, hogy az áldozatok száma több napra vonatkozik és csak ma jelentették be. A BBC megjegyezte, hogy „az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja szerint forrásai kedd este összecsapásokról számoltak be jordániai határőrök és kábítószercsempészek között”. További lehetőség az is, hogy a hivatalos közlemény eltúlozta a halottak számát.

Moszkva átírná a játékszabályokat Szíriában – mit jelent ez Izraelre nézve?

Egyes források szerint az izraeli hadsereg azt tervezi, hogy felülvizsgálja az eddig alkalmazott taktikáját Szíriában. Hende Olivér írása.

Mindazonáltal a valóság az, hogy a „fegyveres csoportokra” való utalás a jelek szerint egy sokkal fontosabb regionális vonatkozásra utal. Az incidensek nyilvánvalóan a dél-szíriai Suweida tartományban történtek. Ez a terület Dara’a város és a Tanfban lévő amerikai helyőrség között fekszik. Irán által támogatott milíciák, beleértve az olyan csoportokat, mint a Hezbollah, nagyobb szerepet akarnak itt játszani. A csempészek merészebbek lettek Szíriában. Jordániában nemrég, január közepén megöltek egy katonatisztet.

A BBC megjegyzi, hogy „jordániai tisztviselők a libanoni Hezbollah militáns mozgalmat és más, Irán által támogatott milíciákat, amelyek a kormány által ellenőrzött dél-szíriai részeken tevékenykednek, okolják a királyságba irányuló csempészet megugrása miatt”.

Nyilvánvaló, hogy a Hezbollah, és így Irán szerepe azt jelenti, hogy bármilyen összecsapásnak, amelyben több tucatnyi halott van a jordániai határon, sokkal szélesebb körű következményei lehetnek. Irán valójában Jordánia és az Öböl destabilizálására törekszik azáltal, hogy hatalmas mennyiségű kábítószert szállít Szírián keresztül. Irán és proxyjai kábítószer-állammá alakítják Szíriát, kihasználva, hogy a szír rezsim gyenge?

Ezt a modellt más terrorista csoportok is használják, például egyes latin-amerikai csoportok. A Hezbollah valószínűleg nagyon is tisztában van azzal, hogyan működik a kábítószer-terror kapcsolat.

A Hezbollah jelentős szerepet játszik a brazil Foz do Iguaçu város, a paraguayi Ciudad del Este és az argentin Puerto Iguazu város közötti „hármas határ” menti térségben.

A Wilson Center 2019-es jelentése megjegyezte, hogy „a hármas határ menti területet (TBA) régóta a bűnözés központjának tekintik: fegyver- és kábítószer-kereskedelem; árucsempészet; hamisított dokumentumok és valuta; pénzmosás; valamint kalózáruk mozgatása. A TBA három fő városi központjának – a brazil Foz do Iguaçu városának, a paraguayi Ciudad del Este városának és az argentin Puerto Iguazu városának – földrajzi közelsége megkönnyíti a bűnözői és terrorista csoportok munkáját, akik kihasználják a helyi közintézmények sebezhetőségét.”

Már Kolumbiára is kiterjedt Izrael és a Hezbollah küzdelme

„Mindig is elítéltük a terrorizmust. A Hezbollah egy terrorista csoport, amelyet az Európai Unió és az Egyesült Államokhoz hasonlóan mi is így kezelünk.”

A Hezbollahnak és a hozzá kapcsolódó csoportok jelentős szerepet játszanak a területen. Most azt láthatjuk, hogy a Hezbollah és Irán hogyan próbálhatja Dél-Szíriát egy új „három határ menti térséggé” alakítani, felhasználva a dél-amerikai modellt. A műveleti terület Albukamal, Deir Ezzor, Mayadin és nyilvánvalóan Suweida, valamint a Dara’a és a Golán-fennsík melletti területek.

Az Al-Hadath arab nyelvű média arról számolt be, hogy a héten az összecsapásokban iráni milíciák  is részt vettek. Irán talán drogokkal finanszírozza a milíciákat, a milíciák pedig bázisokat hoznak létre, hogy segítsenek Iránnak fegyvereket szállítani a Hezbollahnak és célba venni az amerikai erőket Tanfnál, valamint, hogy destabilizálják Jordániát és drogokat szállítsanak az Öbölbe.

Irán Irakot is elárasztotta kábítószerrel. Az Al-Monitor szerint „Irak szenved a szomszédos országokból, különösen Iránból a mocsarakon és más határátkelőkön keresztül érkező drogáradattól”. A valóság az, hogy teherautókkal szállítják a kábítószert Iránból Irakba.

Miután Irán elfoglal egy területet, csődbe juttatva a helyi önkormányzatokat és kiszervezve a kormányzati szerepeket a mini-Forradalmi Gárda milíciáknak, azután drogokat, rakétákat és más fegyvereket szállít oda. Irán ilyen módon igyekezett belakni magát a Golán-fennsíkra, miután a szíriai rezsim 2018 nyarán visszafoglalta a területet.

A Hezbollah drónokat telepített a Golán-fennsíkhoz közel. 2019 augusztusában Izrael légicsapással semlegesítette meg a „gyilkos drónokat”. Irán 2018 februárjában szintén egy drónt használt a T-4 bázisról, hogy berepüljön az izraeli légtérbe. Irán 2021 májusában szintén Irakból repített egy drónt Izraelbe. Izrael azonban lelőtte mind a 2021 májusában, mind a 2018 februárjában berepült drónokat.

Lehet, hogy csak idő kérdése, hogy Irán drónokat helyezzen üzembe a Dél-Szíriában épülő terror- és narkomaffia-államában, amely kapcsolatban áll a Hezbollah által megszállt Dél-Libanonnal és Irakkal is, Bászrán keresztül.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Körbekalauzolták az Európai Parlament képviselőit az izraeliek a Hezbollah terroralagútjaiban

„Látják a német gyártmányú ásógépet, amelyet az alagútban hagytak. Megértik, hogy ez 5 millió euróba került nekik.”