Már Kolumbiára is kiterjedt Izrael és a Hezbollah küzdelme

A Hezbollah állítólag amerikai és izraeli diplomaták mozgását próbálja nyomon követni a latin-amerikai országban.

Diego Molano kolumbiai védelmi miniszter vasárnap arra figyelmeztetett, hogy országa figyelemmel kíséri a Hezbollah libanoni terrorszervezet tevékenységét a területén, azzal vádolva azt, hogy már ott is „bűncselekményeket” hajtott végre.

„Két hónappal ezelőtt olyan helyzettel kellett szembenéznünk, amikor egy műveletet kellett indítanunk két, a Hezbollah által megbízott bűnöző elfogására és kiutasítására, akik bűncselekményt akartak elkövetni Kolumbiában”

– mondta Molano az el Tiempo című napilapnak adott interjújában.

A miniszter további részleteket nem árult el a műveletről. A kolumbiai katonai hírszerzésen belüli forrásokra hivatkozó lap szerint azonban a libanoni síita mozgalom megpróbálja követni a Kolumbiában tartózkodó amerikai és izraeli diplomaták és üzletemberek mozgását.

„Kockázatot jelent a Hezbollah tevékenysége Venezuelában, és az, amit a venezuelai oldalon a kábítószer-kereskedelemmel vagy terrorista csoportokkal való kapcsolata a nemzetbiztonságra nézve generálhat”

– tette hozzá Molano.

Elemző: egyre valószínűbb, hogy a Hezbollah meg fogja támadni Izraelt

Sok izraelihez hasonlóan a Hezbollah is megértette, hogy Izrael nem fog lépni Libanonban Washington zöld lámpája nélkül, ami azonban soha nem fog felvillanni.

Iván Duque kolumbiai elnök háromnapos izraeli látogatása alkalmából a múlt héten az i24NEWS-nek adott exkluzív interjúban beszélt Kolumbia és Izrael kapcsolatáról, valamint a terrorfenyegetettségről.

„Kolumbia és Izrael együttműködése dinamikusan fejlődik. Számunkra Izrael soha nem szűnt meg baráti ország lenni a biztonság, az innováció, a tudomány és a technológia területén”

– mondta az i24NEWS-nek.

„Mindig is elítéltük a terrorizmust. A Hezbollah egy terrorista csoport, amelyet az Európai Unió és az Egyesült Államokhoz hasonlóan mi is így kezelünk. Amikor terrorista tevékenységet észlelünk a területünkön, gyorsan és határozottan lépünk fel”

– mondta.

Körbekalauzolták az Európai Parlament képviselőit az izraeliek a Hezbollah terroralagútjaiban

„Látják a német gyártmányú ásógépet, amelyet az alagútban hagytak. Megértik, hogy ez 5 millió euróba került nekik.”