„Koreai forgatókönyvvel” végződik majd az ukrán-orosz háború?

A háborút lezáró bármilyen békeszerződés egy megosztott Ukrajnát eredményezhet – véli Mark Episkopos a National Interest nemzetbiztonsági tudósítója.

Egy magas rangú ukrán katonai tisztviselő szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök „koreai forgatókönyvet” tervez Ukrajna számára.

Kyrylo Budanov tábornok, az ukrán katonai hírszerzés vezetője vasárnap arra figyelmeztetett, hogy a Kreml arra törekszik, hogy Ukrajnát úgy ossza fel, mint a Koreai-félszigettel is tették a 20. század közepén.

„Okkal feltételezhető, hogy [Vlagyimir Putyin] megpróbálhat egy választóvonalat meghúzni országunk megszállt és nem megszállt területei között. Valójában ez egy kísérlet lesz arra, hogy Dél- és Észak-Koreát hozzon létre Ukrajnában”

– mondta.

Koreát a második világháborút követően a 38. szélességi kör mentén osztották fel. A két Korea technikailag még mindig háborúban áll, miután az 1950-1953-as konfliktus megerősítette a félsziget felosztását a katonai demarkációs vonal mentén.

„A megszállók megpróbálják majd a megszállt területeket egyetlen kvázi-állami entitássá egyesíteni, amely szembeszáll a független Ukrajnával”

– tette hozzá Budanov.

„Már most is látunk kísérleteket arra, hogy „párhuzamosan” az ukrán hatóságokkal, sajátokat hozzanak létre a megszállt területeken, és arra kényszerítsék az embereket, hogy adják fel az ukrán valutát”

– magyarázta az ukrán katonai hírszerzés első embere.

Ukrajna semlegességének deklarálása segíthet véget vetni a háborúnak?

Az orosz-ukrán béketárgyalások felcsillantották a reményt a véres válságból kivezető lehetséges kiútra.

A megszálló orosz erők a hírek szerint most azon dolgoznak, hogy biztosítsák a Donbász és a Krím közötti szárazföldi folyosót; az ostromlott délkeleti Mariupol kikötője az utolsó nagy akadály, amely még útjában áll ennek az erőfeszítésnek. Budanov értékelése szerint miután a háború kezdeti szakaszában nem sikerült gyorsan elfoglalni Kijevet, a Kreml megváltoztatta ukrajnai stratégiáját.

Budanov nyilatkozata nem sokkal azután hangzott el, hogy Leonyid Pasecsnik, az oroszbarát szeparatista Luhanszki Népköztársaság vezetője bejelentette, hogy a jövőben népszavazást tart az Oroszországgal való egyesülésről.

„Úgy gondolom, hogy a közeljövőben népszavazást tartanak a köztársaság területén, amelynek során az emberek … kifejezik véleményüket az Oroszországi Föderációhoz való csatlakozásról”

– mondta Pasecsnik.

Ukrán tisztviselők márciusban korábban arra figyelmeztettek, hogy Moszkva egy újabb szakadár „népköztársaság” létrehozását tervezheti a megszállt dél-ukrajnai Herszon régióban.

Szergej Rudskoj vezérezredes, az orosz fegyveres erők vezérkari főnökének helyettese pénteken bejelentette, hogy Oroszország ukrajnai inváziójának „első szakasza” befejeződött, hozzátéve, hogy az orosz hadsereg most a keleti Donbász régió „teljes felszabadítására” összpontosít.

Moszkva hosszú távú ukrajnai céljai és azok megvalósításának menetrendje továbbra sem világos.

Az „ukrán Afganisztán” illúziója

Ukrajna sohasem lesz az orosz megszállók “Afganisztánja”, de még a “Vietnámja” sem. Robert C. Castel elemzése.

A véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik a Neokohn szerkesztőségének az álláspontját.