A „Tinder-svindler” Izrael PR katasztrófája

Az Izraelt sújtó legújabb PR-botránynak nincs semmi köze az izraeli-palesztin konfliktushoz, viszont annál több köze van egy online randizáshoz vonzódó, pimasz szélhámoshoz — olvasható a Kveller összeállításában.

Shimon Hayut, vagyis Simon Leviev, más néven a „Tinder-svindler” mind az egyedülálló izraeli férfiaknak, mind a népszerű társkereső alkalmazásnak rossz hírét keltette.

„The Tinder Swindler” címmel egy hihetetlenül sikeres Netflix-dokumentumfilm készült az Izraelben Shimon Yehuda Hayut néven született, Simon Leviev néven futó férfi és a nők történetéről, akiktől dollármilliókat csalt ki azzal, hogy gazdag üzletembernek adta ki magát, majd arra kérte őket, hogy adjanak neki kölcsön több ezer dollárt . És miután megnézték a majdnem kétórás dokumentumfilmet, az emberekben felvetődik pár kérdés, mint például, hogy

miért nincs még mindig börtönben ez a fickó? Ki az izraeli modell barátnője? És az online társkeresés még mindig biztonságos?

Netflixen az izraeli „Tinder-svindler” sztorija

Shimon Hayut trükkje az volt, hogy magát egy gazdag oligarcha fiának adta ki és több százezer dollárt csalt ki, főként skandináv nőktől.

Jó hír, hogy legalább a Tinderen senki nem fog Simonnal összefutni – mivel most már végre kitiltották a társkereső alkalmazásból, más társkereső oldalakkal, például a match.com-mal együtt. Ami a többi kérdést illeti, nos, a következőket tudjuk:

Ki a fene az a Simon Leviev?

A férfi, akit még mindig Simon Levievnek hívnak, Shimon Yehuda Hayut néven egy haredi családban született a többnyire ultraortodox Bnei Brak városában, amely Izrael középső részén, Tel-Avivtól nem messze található. Simon apja Yohanan Hayut rabbi, az izraeli El Al légitársaság rabbija, akit azzal vádolnak, hogy Simon Levievként bemutatva fiát segítette a csalásban, és egy embertől valószínűleg több százezer sékelt csalt ki.

Simon 31 éves, és jelenleg Tel-Avivban él a barátnőjével.

Mikor kezdte Simon a csalói karrierjét?

Simon maga mögött hagyta a jesiva tanulmányait, és korán, tizenévesen kezdett el csalóként tevékenykedni, mivel luxuséletre vágyott.

Ellopott egy csekkfüzetet egy lakásból, ahol kertészként dolgozott, és kiállított magának egy 250 ezer sékeles (25 millió Ft) csekket, hogy vegyen egy Porschét. Aztán eladta a Porschét, és a pénzből pilóta tanfolyamot végzett. Egy 4 éves gyermek szüleitől is lopott üres csekket, akiknél bébiszitterkedett. Amikor rájött, hogy a család és a hatóságok a nyomában vannak, magára hagyta a gyermeket egy játszótéren.

Kezdetben Ciprusra menekült, majd egy hónap múlva visszatért Izraelbe. Amikor rájött, hogy a hatóságok még mindig a nyomában vannak, 10 ezer sékelt (egy millió Ft) fizetett egy hamis útlevélért, és azzal Jordániába, majd Európába menekült – ahol először 2015-ben tartóztatták le Finnországban nők átveréséért, és hároméves börtönbüntetést kapott, amelyet részben le is ült, és ahol 2017-ben a Tindert használva kezdett el pénzt kicsalni a nőktől.

Rács mögé kerül az izraeli “Tinder-svindler”

Hayut édesapja az El Al légitársaság főrabbija.

Miért változtatta meg a nevét Simon Levievre?

Leviev több álnéven is futott már, és állítólag több hamis izraeli útlevéllel is rendelkezik. Néhány név, amit használt: Mordechai Nisim Tapiro, Michael Bilton, Avraham Levy és David Sharon. A Leviev névváltoztatás azonban azt jelentette, hogy Lev Lev Leviev izraeli gyémántmogul fiának adhatta ki magát, ami segített neki egy vagyonos családból származó ember képét felépíteni, és megkönnyítette áldozatai becsapását.

Hogyan üldözte Izrael a bűncselekményeit?

Simont 15 hónap börtönbüntetésre ítélték csekkhamisításért és gyermekelhanyagolásért, de öt hónap után szabadon engedték, mert a COVID megszorításai miatt az izraeli ítéletvégrehajtás kénytelen volt csökkenteni a bebörtönzöttek számát.

Ami azt illeti, hogy miért nem ítélték el hosszabb időre, úgy tűnik, hogy Leviev, annak ellenére, hogy a dokumentumfilmben kissé idiótának tűnik, valójában nagyon jó abban, amit csinál (mármint az emberek átverésében). Legalábbis egy bűnügyi szakértő szerint:

„Olyan szinten kifinomult és pimasz, amilyennel én még nem találkoztam. Egy átlagos nyomozónak nehéz ilyesmivel foglalkozni… Aki ilyen okos, gátlástalan, és van egy csapat ügyvédje, az mindig legyőzi a rendőrséget”.

Szabadlábon az izraeli Tinder-csaló

Magángéppel, luxusszállodákkal, Ferrarival ámította a jómódú nőket a 28 éves férfi, majd annyi pénzt kért tőlük kölcsön, amennyit csak tudott. Legalább 5 nőt vert át, három országban körözik.

Mit csinál most Simon Leviev?

Leviev jelenleg egy puccos tel-avivi lakóparkban él barátnőjével, Kate Konlin modellel.

Üzleti tanácsadóként dolgozik, és rengeteg pénzt költ magánrepülőgépekre és dizájner termékekre, amelyeket különböző közösségi média fiókjain posztol. Még 2021-ben az izraeli 13-as csatorna híradója leplezte le a közelmúltban elkövetett további csalásait, amelyekben több százezer dollárt csalt ki egy magánrepülőgép- és egy magánjacht-társaságtól. Amikor az izraeli riporter szembesítette őt azokkal a felvételekkel, amelyeken megfenyegeti az ezeknek a cégeknek az alkalmazottait, Leviev azt állította, hogy a felvétel „közönséges hamisítvány”.

Leviev állítása szerint ő letöltötte büntetését, és ma már törvényes üzletember, aki külföldön ingatlanokkal foglalkozik. Mint a dokumentumfilmből kiderül, üzletviteli tanácsadással is foglakozik.

Miután 2021-ben megjelentek róla az első történetek, Izraelben óriásplakátokat ragasztott ki, hogy megpróbálja tisztázni a nevét. 2020-ban azzal vádolták meg, hogy mások előtt kapta meg a COVID-oltást miután hamisan mentősnek adta ki magát.

Azt állítja, hogy a dokumentumfilmben szereplő nők hazudnak a történetéről, és jogi lépésekkel fenyegetőzött a Netflix dokumentumfilmje ellen.

Mit gondol a tényleges Leviev család a bűneiről?

Annak ellenére, hogy Simon 2017 óta használja a Leviev család nevét az emberek becsapására, a Leviev család csak 2021-ben ismerte el nyilvánosan a bűncselekményeit.

Az izraeli 13-as csatornának adott interjúban a gyémántmogul Lev Lev Leviev lánya elmondta, hogy bár a család nem akart neki figyelmet szentelni, amikor rájöttek, hogy milyen fájdalmat okoz az áldozatainak, mégis fel kellett szólalniuk. Megerősítette, hogy

Simon semmilyen módon nem kötődik a családjukhoz, és arra kérte, hogy változtassa vissza a nevét.

Ami Simont illeti, a szokásos pimaszsággal válaszolt, azt állítva, hogy „nincs szerzői jog erre a névre”, és hozzátette, hogy a név használata egyfajta respekt az üzletember felé, akivel rokonságban érezte magát.

„Ha Trumpra akarnám változtatni a nevemet, mert csodálom őt, az probléma lenne?”

– kérdezett vissza Miri Michaeli riporternek.

Mentősnek adta ki magát a tinderes csaló, előbb kapott oltást

Shimon Hayut, aki korábban európai nőket szédített a Tinderen, ezúttal az orvosokat verte át: egészségügyi dolgozónak adta ki magát, ezért már hétfőn beoltották Izraelben.

Ki az a Kate Konlin, Leviev barátnője?

Kate egy 24 éves izraeli modell, aki a Vogue-nak és a Channel-nek dolgozik. Körülbelül 2019 óta jár Simonnal, és együtt élnek. A férfi még reklámfilmeket és óriásplakátokat is fizetett neki, hogy népszerűsítse a munkáit, és drága ajándékokat kap, magánrepülővel és luxusnyaralásokra viszi.

Egy interjúban Konlin azt mondta, hogy amit a nők állítanak a barátjáról, annak semmi köze a valósághoz – „Ez olyan, mintha azt mondanák, hogy WWE-bunyós vagyok” – reagált.

Levievhez hasonlóan Konlin is szerény családi körülmények között nőtt fel. Családja fiatalkorában Oroszországból vándorolt be Izraelbe, és Askelon városában élt. Elmondása szerint tinédzserként rasszizmustól szenvedett, és soha nem gondolta, hogy szép, amíg egy nap az édesanyja meg nem látott egy fotót Gemma Wardról, és észre nem vette, hogy a szupermodell nagyon hasonlít a lányára.

Konlin az Instagramon találkozott Levievvel, ahol elkezdett neki üzeneteket küldeni és kommentálni a képeit. Azt mondja, négy hónapot várt, mielőtt beleegyezett, hogy randevúzni menjen vele, és hogy nem guglizott rá, mielőtt randizni kezdtek, de a férfi az első randevújukon bevallotta neki az összes rosszaságát.

Ugyanebben a 2021-es, a 13-as csatornának adott interjúban azt mondta, hogy ha minden igaz, amit mindenki állít, akkor a hatóságokat és a rendőrséget is kérdőre kellene vonni, különben ő és Simon nem élhetnék azt az életet, amit együtt élnek.

Kezdetben, a dokumentumfilm visszhangja után Konlin priváttá tette az Instagram-fiókját, de mostanra újra nyilvános lett.

Mit gondolnak az izraeliek Simonról?

Az izraeliek nem éppen rajonganak ezért az ábrázolásért. Ahogy az egyik izraeli hírműsorvezető mondta a dokumentumfilmben szereplő nőknek:

„Nem minden izraeli férfi ilyen gazember”.

A Haaretz szókimondó podcastjában a dokumentumfilmet egyenesen

Sabra és Satila óta „Izrael legrosszabb PR-megjelenésének”

nevezték.

Danit Greenberg izraeli influencer, egykori valóságshow-sztár a dokumentumfilm megjelenése után ráuszította sok Instagram-követőjét, és arra kérte őket, hogy tiltassák ki a csalót az Instagramról.

Leviev a szokásos módszerének megfelelően perrel fenyegette meg a nőt. De végül mégiscsak sikerült elérnie, hogy töröljék a fiókját a platformról, így elveszítette több mint 100 ezer követőjét.

A TikTok-on viszont még mindig ott van, és egy Bentley volánjánál örvendezik a Netflix dokumentumfilm sikerének.

@simon_leviev_official When you realise the Netflix Documentary was a Success 👍 #thankyou #youpaid #netflix #tinder #makingmoney #fyp #foryou #foryoupage #loveyou #forever ♬ original sound – Simon Leviev

Köves Slomó: létezik ortodox Tinder, de egy kicsit máshogy működik

Lassányi Gábor és Szilágyi Szilárd, a szexkultúra podcast házigazdái, Köves Slomót, az EMIH vezető rabbiját kérdezték a férfi és női szerepekről, illetve a szexualitásról a zsidó vallásban – írja a Zsido.