Rács mögé kerül az izraeli “Tinder-svindler”

Shimon Hayut trükkje az volt, hogy magát egy gazdag oligarcha fiának adta ki több százezer dollárt csalva ki főként skandináviai nőktől. A férfit a tel-avivi bíróság 15 hónap börtönre és 150 ezer sékel, mintegy 12,5 millió forint megfizetésére ítélte – számol be a Times of Israel.

A férfi, akit cask “Tinder-svindlerként” ismertek azonban előreláthatólag mindössze két hónapot fog ténylegesen börtönben tölteni, ugyanis Izraelben gyakran bocsátják próbára jó magaviseletért az elítélteket.

Hayutot októberben adták ki Izraelnek, ahonnan 2017-ben menekült el, ahol csalásért körözték. Ezalatt az idő alatt különböző európai országokban élt, és a gazdag oligarcha, Lev Leviev fiának adta ki magát, a Tinder párkereső alkalmazást használva pedig különböző nőktől csalt ki kölcsönöket. A férfit nyáron Görögországban, az Interpol és az izraeli hatóságok együttműködésének köszönhetően tartóztatták le, ahol hamis útlevelet használt.

Szabadlábon az izraeli Tinder-csaló

Magángéppel, luxusszállodákkal, Ferrarival ámította a jómódú nőket a 28 éves férfi, majd annyi pénzt kért tőlük kölcsön, amennyit csak tudott. Legalább 5 nőt vert át, három országban körözik.

Hayutnak már régebben is meggyűlt a baja a különböző hatóságokkal. 2015-ben például Finnországban tartóztatták le és ítélték két év börtönre, csalásért, de 2017-ben, hamis iratokkal visszatért Izraelbe. A férfit Izrael mellett számos országban körözték, így Angliában, Norvégiában és Svédországban is.

Az ügy pikantériája, hogy Hayut édesapja az El Al légitársaság főrabbija, Yochanan Hayut, akit pont a múlt hónapban hallgatott ki a rendőrség annak gyanújával, hogy fiával együttműködve több százmillió sékelt csalt ki különböző üzletemberektől.