Keleten a helyzet egyelőre változatlan — Heti Grün

Vita egy nyilatkozat körül és izgalmas beszélgetés Mundruczó Kornéllal. Feszültség az ukrán-orosz határon és a beregszászi zsidóság története. Az elmúlt hét izgalmas olvasmányainak összefoglalója Neokohn-cikkek környezetbarát újrahasznosításával.

Egy nyilatkozat és következményei

Egy közös nyilatkozatukban a házasságra és a családra vonatkozó zsidó és keresztény értékrend fontosságát hangsúlyozták a magyar katolikus, protestáns és ortodox egyházak, valamint a zsidó hitközségek. A nyilatkozat szövegét a Mazsihiszen belül többen kirekesztőnek találták. A vitáról szóló írásunkat itt olvashatja.

Egy magyar Hollywoodban

Nemrég mutatták be a hazai mozik Mundruczó Kornél Evolúció című filmjét, mely a holokauszt traumájának második és harmadik generációs átöröklését dolgozza fel, a film forgatókönyvét Mundruczó felesége, Wéber Kata írta. Az Evolúció keletkezéséről, az írói és rendezői inspirációkról és a forgatás körüli kihívásokról beszélgetett a világhírű rendezővel Megyeri A. Jonatán. Az interjút itt olvashatja.

Az ukrán-orosz viszály

Idén Oroszország már másodszor növelte a csapatainak számát az ukrán határ közelében. De vajon mi az oroszok célja? Valóban háború közeleg? Sz. Bíró Zoltánt, Oroszország-szakértőt és a Budapesti Corvinus Egyetem mesteroktatóját kérdeztük az ukrán-orosz feszültség hátteréről és a lehetséges forgatókönyvekről. Hajdú Tímea interjúját itt olvashatja.

Beregszászi zsidóság

Új könyvet jelentetett meg Dr. Goldberger Tamás belgyógyász, aki szülővárosa, Beregszász több száz éves zsidó történetét dolgozta fel. A budapesti könyvbemutatón jártunk. Wallenstein Róbert beszámolóját itt olvashatja.

Ajánlatunk az előző hétről:

„A progresszívek össze fognak omlani” — francia jogász a Neokohnnak

Grégor Puppinck lapunknak beszélt arról, hogy miben különböznek a klasszikus emberi jogok, a megsokasodott „új emberi jogoktól”, hogy mit gondol a kóser vágás elleni luxembourgi döntésről, és hogy mit gondol a szlogenről „az én testem, az én döntésem”. Hajdú Tímea interjúja.

Fotó: MTI/EPA/Orosz elnöki sajtószolgálat/Szputnyik/Mihail Metzel