Hanuka lángjai — Heti Grün

A fények ünnepe és a Sorsok Háza. Migráció és a konzervativizmus megújulása. Az elmúlt hét izgalmas olvasmányainak összefoglalója Neokohn-cikkek környezetbarát újrahasznosításával.

Interjúk

Yoram Hazony, izraeli filozófus a Neokohnnak elmondta miért nem tartja jónak a liberális világnézetet, miért fontos, hogy az emberek visszatérjenek Istenhez és a vallási közösségekbe, és hogy miért kell, hogy a konzervatívok vállalják a küzdelmet a szélsőséges ideológiákkal szemben. Hajdú Tímea interjúját itt olvashatja.

Biztonságban van-e a zsidóság az illegális migráció árnyékában? Legfőképp pedig: hogyan válhatott egy tradicionális konzervatív párt a „legjobboldalibb” csoporttá a dán parlamentben? Ezekről kérdeztük Mikkel Bjørn Sørensent, az Új Jobboldal nevű konzervatív dán párt vezetőségi tagját a New Leaders Academy konferencián, Svédországban. Gönczi Róbert interjúját itt olvashatja.

Zsidó ügyek 

Csütörtökön, újságírói kérdésre Gulyás Gergely, miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón azt mondta, hogy az emlékközpont megvalósítása, többek közt, a zsidó szervezetek közti nézeteltérés miatt késlekedik. A Mazsihisz vezetője szerint azonban nincs véleménykülönbség szervezete és a Sorsok Háza kiállítási koncepciójának kidolgozásával illetve annak majdani üzemeltetésével megbízott EMIH között. Az erről szóló cikket itt olvashatja.

Hanuka

Vasárnap este kezdődött az egyik talán legismertebb zsidó ünnep, a hanuka, melynek nyolc napja során minden nap egyel több gyertyát gyújtunk meg a nyolc ágú gyertyatartón megemlékezve egy több, mint kétezer esztendeje bekövetkezett csodára, aminek üzenete a mai napig érvényes. Megyeri A. Jonatán, a Neokohn főszerkesztőjének ünnepi írását itt olvashatja.

Olvasóink figyelmébe ajánljuk: 

A hét legnépszerűbb cikke ezúttal a 21 éve elsüllyed Kurszk-tengeralattjáróról szólt. A Kurszk orosz tengeralattjáró pusztulását 2000-ben az okozta, hogy összeütközött egy NATO-tengeralattjáróval – állította egy nyugalmazott orosz tengernagy egy hétfőn nyilvánosságra hozott interjúban. Az írást itt olvashatja.

Előző hétről ajánljuk:

„Ellene kell állnunk az apokaliptikus környezetvédő vallásnak”– Michael Shellenberger a Neokohnnak

Az Apokalipszis Soha című könyv szerzője beszélt a Neokohnnak arról, hogy miért tekinti a klímaaktivizmust vallásnak, és miért nem érdemes könnyet ejteni, ha a brazil farmerek kivágják az amazonasi esőerdőket. Interjú.

Borítókép: Flickr/IDF