Vita van arról, hogy van-e vita a zsidó szervezetek között

Tekintélyes nemzetközi zsidó hírügynökség, a Jewish Telegraphic Agency (JTA) terjedelmes cikkben számolt be a múlt héten a Sorsok Háza emlékközpont új kiállítási koncepciójáról. Ezt követően csütörtökön, újságírói kérdésre Gulyás Gergely, miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón azt mondta, hogy az emlékközpont megvalósítása, többek közt, a zsidó szervezetek közti nézeteltérés miatt késlekedik. A Mazsihisz vezetője szerint azonban nincs véleménykülönbség szervezete és a Sorsok Háza kiállítási koncepciójának kidolgozásával illetve annak majdani üzemeltetésével megbízott EMIH között.

A JTA cikkéhez kapcsolódóan Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija, múlt héten megerősítette lapunknak, hogy a projekt megvalósítása gördülékenyen halad, az általa vezetett csapat nem ütközött kormányzati akadályba a kiállítás tervezése során.

A vezető rabbi azt is elmondta, hogy

  • Az az új kiállítási koncepció neve „Etz Hayim”, magyarul „Életfa” lesz, valamint hogy elnevezés az egyetemes értékek ősi zsidó szimbólumára utal, amelyet soha nem lehet legyőzni, valamint az egyedülállóan folytonos magyar-zsidó együttélést jelképezi.
  • Az új koncepciót eljutatták több neves holokauszt történész és múzeumi szakember számára. Az általuk adott kritikai észrevételek bedolgozása folyik jelenleg. Remélhetőleg jövő év elején a nagy nyilvánosság is megismerkedhet a koncepcióval.

Gulyás Gergely, miniszterelnökséget vezető miniszter a november 18-i kormányinfón újságírói kérdésre elmondta, hogy az emlékhely megvalósítását a Mazsihisz ellenállása lassítja:

„Arra várunk, hogy ez ne zsidó szervezetek közti vita terepe legyen, hanem általánosan helyesnek tartott lépés” – fogalmazott a miniszter.

A minisztert cáfolta Heisler András, a Mazsihisz elnöke hétfőn, a Heti TV vendégeként és elmondta:

„El szeretném oszlatni azt a tévhitet, hogy ez az emlékhely azért ne tudna megvalósulni, mert a zsidó szervezetek közt bármi nemű konfliktus lenne”.

Heisler azt is megerősítette, hogy vita korábban sem volt a Mazsihisz és az EMIH között a kérdésben, az elnök szerint:

„A Mazsihisz, amikor a magyar kormány átadta ennek az emlékhelynek a kezelési és fejlesztési jogát az EMIH-nek, ezt a döntést nem tartotta helyesnek, de tudomásul vette”.

A Sorsok Háza témája a Heti TV Heisler Andrással folytatott beszélgetésének 07:47 percénél látható.

„Etz Hayim” a Sorsok Háza új kiállításának a neve

Az Élet Fája nevű koncepció jövő év elején a nagyközönség számára is megismerhető lesz.