A modern hadtörténelem legprecízebb művelete: Izrael harca a Hamász alagútjai ellen

2014 fordulópont volt az IDF számára a Hamász alagútrendszerei elleni harcban. Íme, hogyan sikerült ilyen precízen támadniuk a Gázai övezetet a Falak őre hadművelet során.

Évek munkája

Az alagutakat kézzel és légkalapáccsal ásták, mivel nehézgépekről szó sem lehetett – túlságosan feltűnő lett volna az égen folyamatosan lebegő drónok számára.

Minden zászlóaljnak megvolt a maga feladata, és a saját hadműveleti területének ásásáért volt felelős. A költségvetést részletes terv szerint osztották el, és határidőket szabtak meg a projekt minden egyes szakaszára.

Mindezt Mohammed Deif felügyelte, a Hamász elfoghatatlan parancsnoka, aki legendássá vált, mivel több mint két évtizeden át számos izraeli merényletkísérletet élt túl. Egyes becslések szerint az egész projekt több mint 1 milliárd új sékelbe került.

Az egész hét évvel ezelőtt kezdődött, a Hamász 2014 nyarán az ugyanezen évi gázai háborúból levont tanulságok részeként – Izraelben ez az Erős szikla hadművelet néven ismert.

A Hamász hatékonyan használta néhány földalatti alagútját arra, hogy átosonjon a határon és katonákat öljön, de a földalatti járatokat nagyrészt leleplezték és megsemmisítették.

A Hamásznak új eszközre volt szüksége, amely megváltoztathatja az Izraellel szembeni erőviszonyokat.

Az ötlet grandiózus, ugyanakkor egyszerű volt. Az alagúthálózat, amely mintegy 100 km hosszan húzódik majdnem az egész Gázai övezet alatt, három különböző típusú térből állt: átjárók, amelyeken át lehetett jutni egyik pontból a másikba; helyek, ahol aludni, enni és akár zuhanyozni is lehetett; és rakéták kilövésére szolgáló terek. Az egész hálózatot úgy tervezték, hogy a fegyveresek gyorsan és titokban mozogjanak, hogy meglephessék és megtámadhassák a behatoló izraeli gyalogos és páncélos csapatokat.

A hálózat messze állt azoktól a régi rögtönzött alagutaktól, amelyeket a palesztinok egykor fegyverek és csempészáru mozgatására használtak az egyiptomi határ alatt.

„Ez egy földalatti város volt”

– magyarázta az IDF egyik magas rangú tisztje. „Ez lett volna a legjobban őrzött fegyverük.”

De 2014 fordulópontot jelentett az IDF számára is a földalatti rendszerek elleni harcban. Miután a Hamász harcosai sikeresen beszivárogtak Izraelbe, a hadsereg megértette, hogy messze elmaradt a szükséges képességek terén. Azonnal háromfrontos támadást indított.

Az első a hírszerzés szintjén történt – az alagutak felkutatása és feltérképezése a legapróbb részletekig; a második erőforrások befektetése egy olyan rendszer kifejlesztésébe, amely képes észlelni az alagutakat, miközben azokat ássák (valami olyasmi, mint a Vaskupola az alagutak számára); a harmadik erőfeszítés pedig olyan támadási módszerek kifejlesztésére irányult, amelyek képesek lennének megsemmisíteni az alagutakat.

„Egy alagút megtámadásakor nem csak maximális pontosságra van szükség” – magyarázta a légierő dandártábornoka, dr. Matan Adin, az IAF légi támogató és helikopteres részlegének parancsnoka.

„Olyan lőszerekre is szükség van, amelyek áthatolnak a talajon, hiszen ha a földön felrobbannak, akkor lényegében nem tettél semmit.”

Adin tudta, miről beszél. A veterán pilóta az IAF ranglétráján a helikoptereken keresztül jutott felfelé, és az összes különböző platformon – Apache-okon, Black Hawkokon és Sea Stallionokon – repült. Első harci repülése pilótaként 2001-ben volt Gázában. Ez volt a második intifáda kezdete, és Adin tagja volt annak a helikopterhármasnak, amely a tenger felől érkezett Gázába egy körözött terrorista üldözésére. Azóta számtalan harci műveletben vett részt.

Herzog felszólítja a nemzetközi közösséget, hogy minősítsék a Hamászt terrorista szervezetté

Az elnök háláját fejezte ki az Egyesült Királyság azon döntéséért, hogy terrorista csoportnak minősítette a Hamászt.

A „Metró”

Az IDF és a Shin Bet (Izraeli Biztonsági Ügynökség) soha nem látott erőforrásokat fektetett abba, hogy minél több információt gyűjtsön az alagúthálózatról. Néhány hónap elteltével a katonai hírszerzés egyik tisztje „Metrónak” nevezte el.

A légi megfigyelés hasznos volt, de nem tudott információt szolgáltatni a föld alatti útvonalakról. A mobiltelefonok szintén nem voltak használhatók, mivel a föld alatt minden vétel megszűnt, és a bent tartózkodó embereket nem lehetett nyomon követni.

Így a Shin Betnek a régi vágású hírszerzési taktikára kellett összpontosítania, ügynököket és kémeket toborozva Gázában, akik részleteket tudtak felfedni az alagutak útvonaláról és arról, hogy pontosan mit tartalmaznak.

Az alagutak Izrael rögeszméjévé váltak. A hírszerzés szerint a Hamász zászlóaljai már odabent edzettek. A terroristák ott tárolták fegyvereiket, ismerték a különböző útvonalakat, a különböző kijáratokat, és tudták, hogyan lehet csendben be- és kijutni.

Annak érdekében, hogy megakadályozzák a tervek kiszivárgását, a Hamász-zászlóaljak kezdetben csak a saját regionális szakaszaikba léphettek be, anélkül, hogy tudták volna, hogyan lehet átjutni más területekre. A Hamász parancsnokai tudták, hogy Izrael figyelni fog. Ha valaki kiszivárogtat valamit, a lehető legkisebbre akarta csökkenteni a károkat.

A Gázai övezet a világ egyik legjobban megfigyelt földdarabja, amelyet nemcsak a határkerítésen lévő kamerák vesznek körül, hanem a felette lévő égbolton is folyamatosan járőröznek. Minden gyanús mozgást gondosan nyomon követnek.

A pilóta nélküli repülőgépeket „zenana” néven emlegetik, ami a helyi szlengben a szúnyog zümmögését jelenti, a folytonosan köröző drónok motorjainak monoton zümmögő hangja miatt.

Az Izrael által összegyűjtött pontos információk eltérőek voltak. Egyes esetekben az izraeli hírszerzés részletes képet tudott rajzolni a hálózat egy-egy szakaszáról, megtudva a forrásaiból, hogy milyen fegyvereket tároltak ott, hol voltak, milyen kommunikációs hálózatot használtak, és melyik falon lógtak a tévéképernyők. Más szakaszokról csak az útvonalat tudták meg, de semmi többet.

Mitől olyan népszerű a Hamász Jeruzsálemben?

Ha van valami, amiben sok izraeli és palesztin egyetért, az az, hogy a Hamász széles körű támogatást élvez a jeruzsálemi arab lakosok körében.

Villámcsapás – 10 évvel visszavetni a Hamászt

Az IDF terve 2018-ra állt össze, a Gázai övezetért felelős Déli Parancsnokságon és a Tel-Avivban lévő IAF-parancsnokságon belül tervezett közös művelet. A hálózat mérete és az ellenség meglepésének szükségessége miatt az eredeti műveleti követelmény arról szólt, hogy több mint 100 repülőgépre van szükség, amelyek kevesebb mint 30 perc alatt több mint 500 bombát tudnak ledobni. Ez egy olyan művelet volt, amilyenre korábban még nem volt példa a Gázai övezetben.

2018 novemberében egy titkos IDF-művelet a Gázai övezet déli részén balul sült el. Egy hírszerzési műveletben lévő izraeli kommandós alakulat gyanút keltettek egy Hamász ellenőrzőpontnál.

Az ezt követő tűzharcban M. alezredest – egy kitüntetett tisztet, akinek a nevét még mindig tilos nyilvánosságra hozni – lelőtték. Válaszul a Hamász rakéták tucatjait lőtte ki Izraelre.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök (1996-1999/ 2009-2021) összehívta a biztonsági kabinetet, hogy megvitassák Izrael válaszlépéseit. Avigdor Liberman, akkori védelmi miniszter (2016-2018) a „Villámcsapás” hadművelet elindítását szorgalmazta, amely akciónak az IDF adta ezt a kódnevet és amely az alagutak megsemmisítésére irányultak. Szimulációját néhány hónappal korábban személyesen ő felügyelte.

Az IDF vezetői ellenálltak. Éppen egy olyan manőver előkészítésének végső fázisában voltak, amelynek célja a Hezbollah által Izrael és Libanon határa mentén ásott, határokon átívelő alagutak megsemmisítése volt.

A katonai hírszerzésen belül aggódtak amiatt, hogy a „Villámcsapás” azonnali elindítása egy hosszabb és nagyobb konfliktushoz vezethet a Gázai övezetben, ami arra kényszerítené az IDF-et, hogy elhalassza a Hezbollah alagútjai elleni műveletet – és minél tovább várakozik, annál nagyobb az esélye annak, hogy valami kiszivárog.

A kabinet az IDF mellé állt, és a „Villámcsapást” jegelték. A kormánynak a gázai rakétatűzre adott gyenge válasza miatt feldúlt Liberman lemondott a kabinetről, ami végül a kormány felbomlásához és a négy egymást követő sikertelen választás közül az elsőhöz vezetett.

Az azóta eltelt években a Déli Parancsnokság nem tétlenkedett. Folytatta a művelet tökéletesítését a Shin Bet által folyamatosan biztosított új hírszerzési információkkal. Amikor májusban kitört a Falak Őre hadművelet, a „Villámcsapás” ismét napirendre került. Néhány tábornok még mindig habozott, mivel úgy érezték, hogy egy ilyen bombázást egy olyan műveletre kell tartogatni, amelynek célja a Hamász megbuktatása. A Falak Őre nem erre volt tervezve.

Az OC Déli Parancsnokság vezérőrnagya, Eliezer Toledano úgy vélte, hogy azonnal el kell indítani. Ha nem, figyelmeztetett, akkor lehet, hogy nem lesz releváns egy jövőbeli művelet során. A vezérkari főnök, altábornagy, a Vöröskereszt vezérkari főnöke, Aviv Kohavi egyetértett.

„Még ha nem is ölünk meg több száz terroristát, akkor is megéri 10 évvel visszavetni a Hamászt”

– idézték később Toledanót.

Izrael felszámolta a Hamász egyik hatalmas terrorsejtjét

Különböző terrortámadásokat akartak végre hajtani Júdeában és Szamariában, valamint Jeruzsálemben.

Mennydörgés és jégeső

Így történt, hogy május 14-én, nem sokkal éjfél után 160 IAF vadászgép szállt fel, és indult el a Földközi-tenger felé. A gépeket – F-15-ösöket és F-16-osokat – GPS-irányítású bombákkal töltötték meg. Sok közülük GBU-39-es, más néven kis átmérőjű bombával volt megtöltve, amely a Boeing által gyártott fegyver – kicsi, pontos és képes áthatolni az acélbetonon. Mivel viszonylag kicsik, az izraeli F-15I-k – héber nevükön „Ra’am” (Mennydörgés) – 20 SDB-t hordozhatnak a szárnyukon és a törzsükön. Héberül az SDB-ket „halálos jégesőnek” nevezik.

Ez volt az IAF legnagyobb és legbonyolultabb bevetése a hatnapos háború óta, amikor Izrael szinte teljes flottája felszállt, hogy megsemmisítse Egyiptom és Szíria légierejét annak a konfliktusnak a nyitószalvójában.

De ezen az éjszakán Izrael nem egy ellenséges légierő ellen indult. A Hamász legféltettebb kincsét akarta kiiktatni – azt a titkos fegyvert, amelyet majdnem egy évtized alatt ügyesen és titokban épített fel.

Amit a Hamász nem tudott, az az volt, hogy valaki Izraelben követte a munkájukat. A Shin Bet szorosan együttműködött az IDF déli parancsnokságának tűzközpontjával, hogy feltérképezzék az alagútrendszer útvonalát.

A kihívás hatalmas volt.

Nemcsak a pontos útvonal feltárása jelentett fáradságos munkát, hanem az IAF-nek azt is ki kellett találnia, hogyan semmisítse meg az alagutakat anélkül, hogy egész városrészeket döntene romba: az alagutak nem üres mezők, hanem lakóházak és emberek házai alatt húzódtak.

Izraelnek úgy kellett támadnia, hogy egyrészt elpusztítsa az alagutakat, másrészt olyan pontos legyen, hogy a lehető legkevesebb járulékos kárt okozza, és ne ássa alá a Hamász meggyengítésére és delegitimálására irányuló nagyobb háborús erőfeszítést.

Ezt a konkrét légi műveletet nem maga a támadás tette olyan bonyolulttá. Más potenciális hadszínterekkel ellentétben az IAF-t Gázában nem fenyegetik föld-levegő rakéták, amit nem mondhat ugyanúgy el Szíriáról vagy Libanonról. Másrészt egy ilyen kis terület ilyen rövid idő alatt történő megtámadása olyan szintű pontosságot és szinkronizációt igényel, amilyet a modern harctéren ritkán látni, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy 160 vadászgép vett részt benne.

Sok esetben az volt az elképzelés, hogy az alagutak olyan részeit találják el, amelyek nem épületekkel határosak, és ha nem volt más választás, akkor megpróbálták szögben eltalálni.

„Nagyon szigorú tervezés volt, és mindenki ismerte az útvonalát” – magyarázta Ori hadnagy, egy 26 éves F-16-os pilóta, aki azon az éjszakán repült. „Hullámokban jöttünk, csoportról csoportra.”

A gépek, amelyek Izrael különböző bázisairól szálltak fel, a Földközi-tenger felett gyülekeztek, és ott vártak a zöld fényre. Amint megkapták, megkezdődött a támadás. Minden repülőgépcsoport előre megadta a célpontok GPS-koordinátáit. A gépeknek még csak át sem kellett repülniük Gáza felett. Még a víz fölött ledobhatták a lőszert.

A küldetés mindössze 23 percig tartott.

Ki volt valójában az iszlám „hittudós”, aki a jeruzsálemi támadást végrehajtotta?

A 42 éves Abu Shkhaydam ismert prédikátor volt a kelet-jeruzsálemi mecsetekben, köztük az Al-Aksza mecsetben.

Pihenés nélkül, fáradhatatlanul

Mint Ori később elmondta, a kihívást nem a támadás jelentette, hanem a különböző bevetések összehangolása.

„A nehézséget a tervezés jelentette, és annak biztosítása, hogy mindenki időben felszálljon, és oda érjen, ahová kell”

– mondta.

Ötszáz bombát dobtak le azon az éjszakán az úgynevezett Metro fölé. Miközben a támadásokat vadászgépek hajtották végre, a Gáza felett magasan szálló drónok képeket továbbítottak a Tel-Avivban lévő IAF-parancsnokságra, így az ottani tisztek azonnal fel tudták mérni az okozott kár mértékét.

A palesztinok arról számoltak be, hogy legalább 42 ember halt meg, néhányan az alagutakban, mások pedig néhány épületben, amelyek a pusztítás miatt összeomlottak. Hogy a halottak közül hányan tartoztak terrorszervezetekhez – a Hamászhoz vagy az Iszlám Dzsihádhoz –, nem volt azonnal világos.

Visszatérve az IAF főhadiszállásán a felső vezetésnek nem volt ideje ünnepelni a műveletet. A déli parancsnokság és a katonai hírszerzés tisztjeivel együtt azonnal áttekintették a csapás eredményeit. Ez volt az elmúlt több mint 50 év legnagyobb légi hadművelete, de nem volt idő a pihenésre.

Kié a felelősség?

Hetekkel később az izraeli Terrorizmus és Információs Központ – egy biztonsági ügynökségekhez szorosan kapcsolódó agytröszt – által végzett kutatás kimutatta, hogy a művelet során izraeli támadásokban megölt 236 palesztin közül legalább 114-en terrorszervezetekhez tartoztak. Az IDF ezt a számot még magasabbra tette azt állítva, hogy a halottak közül közel 200 ismert terrorista volt.

Mielőtt ezt lebontanánk, egy fontos megállapítás: minden háborúban elvesztett civil élet tragédia, de van egy kérdés, a felelősség kérdése, amivel foglalkozni kell.

A palesztinok azzal érvelnek, hogy Izrael az az oldal, amelyik támad és ledobja a bombákat. Következésképpen, mondják, Izrael a felelős.

Izrael azzal érvel, hogy a Hamász szándékosan tárolja fegyvereit és építi parancsnoki központjait civil infrastruktúrában; és bár Izrael mindent megtesz a járulékos károk minimalizálása érdekében, nem tudja biztosítani, hogy ne legyenek civil áldozatok.

A Metró egy jó példa erre. Az, hogy ilyen rövid idő alatt 500 bombát dobtak le egy kis területre, és „csak” 42 ember halt meg – Izrael szerint legalább a fele terrorista –, példa nélküli a háborúk történetében.

Ez nem ment könnyen. Bár a hírszerzés feltárta az alagúthálózat útvonalát, Izrael nem tudott csak úgy bombákat ledobni az útvonal mentén. Az nemcsak épületek tucatjait döntötte volna romba, hanem civilek ezreit ölte volna meg.

Ehelyett Izrael elképesztő dolgot tett. Pontosan tudta, hogyan kell eltalálni az alagút sarkát egy utcai kereszteződésben, pontosan elemezve, hogy hány bombára és hány kiló robbanóanyagra van szükség ahhoz, hogy a robbanás a föld alatt és ne a föld felett fejtse ki nagyobb hatását. Amikor épületek dőltek le, az azért történt, mert az alagút összeomlása az épület összeomlásához vezetett. Magukat az építményeket nem támadták meg.

„Figyelembe véve a ledobott bombák számát, sokkal rosszabb is lehetett volna” – magyarázta a művelet tervezésében részt vevő egyik magas rangú IDF-tiszt.

„Ha azt tettük volna, amit a Hamász akart, több ezer halott civilünk lett volna”.

Haredi férfinak álcázott Hamász-terrorista lövöldözött a Siratófalnál, egy halott

A biztonsági erők gyorsan reagáltak a támadásra és 32 másodpercen belül likvidálták a terroristát.

A modern hadtörténelem legpontosabb és legprecízebb hadművelete

Ha az egész műveletet nézzük, ez a teljesítmény még lenyűgözőbb. Izrael több mint 1500 célpontot támadott meg a 11 napos harcok során. Ez legalább 1500 bombát jelent, amelyeket célpontokra dobtak le – és sok esetben egynél több bombát használtak egy célpontra –, hogy biztosítsák azok megsemmisítését.

Figyelembe véve, hogy a mindössze 365 négyzetkilométeres Gáza, a világ egyik legsűrűbben lakott helye, a művelet lenyűgöző teljesítmény volt

– és bizonyítéka annak, ahogyan Izrael működik, és hogy milyen intézkedéseket hozott a polgári áldozatok minimalizálása érdekében.

Míg a világ hajlamos a konfliktust a száraz és egyszerű számok, egy eredménytábla segítségével szemlélni – hányan haltak meg Gázában (többen) és hányan Izraelben (kevesebben) –, ez egy torz nézőpont.

Ehelyett inkább azt kellene értékelnie, hogy pontosan mi történt a hadművelet során – a modern hadtörténelem legpontosabb és legprecízebb ilyen léptékű katonai művelete.

Gondoljunk csak bele: több mint 1500 bombát dobtak le Gázára, 1500 célpontra – és talán 60 civil halt meg. Ilyenre még soha nem volt példa.

Jön egy palesztin polgárháború?

Az elmúlt napokban négy egyetemet zártak be a diákok és a rivális klánok közötti erőszakos összecsapások miatt.

Mi tette lehetővé a sikert?

Ez nem jelenti azt, hogy az IDF nem követett el hibákat. Ahogy minden háborúban vannak járulékos károk, úgy minden háborúban vannak hibák.

De ha a száraz számokat nézzük, ahogyan a nemzetközi közösség szereti, amit az IDF májusban tett, az példátlan katonai teljesítmény.

És ez az, amit fel kell tárni. Hogyan csinálta ezt az IDF? Mi tette ezt lehetővé?

Az IDF és az IAF magas rangú tisztjeivel, valamint a Shin Bet tisztviselőivel folytatott beszélgetések alapján nincs egyetlen válasz, hanem inkább számos tényező kombinációja, beleértve a minőségi hírszerzést, a műholdvezérelt lőszerek kizárólagos használatát, az innovatív taktikát és végül az értékrendet és a katonai etikát, amelyet az IDF tisztjei szorgalmasan betartanak.

Ami például a lőszereket illeti, az IDF által a Falak Őrei során Gázára ledobott összes bomba intelligens fegyver volt, vagy JDAM-ok, vagy más precíziós irányítású lőszerek, amelyek a legtöbb esetben pontosan eltalálták a célpontjukat.

Összehasonlításképpen, a 2009-es „Öntött ólom” hadművelet során az IDF több mint 5000 bombát dobott a Gázai övezetre. Ennek mintegy 80%-a intelligens bomba volt, ami akkoriban példátlannak számított. A 2003-as iraki háború kezdetén a koalíciós erők az esetek 68%-ában használtak intelligens bombákat. Az 1999-es koszovói háborúban 35%.

A száz százalék szinte nem is létezik.

„Tudom, hogy számíthatok a mögöttem álló emberekre, és megbízhatok bennük” – mondta Ori hadnagy.

„Ledobom a bombát és megnyomom a gombot, és tudom, hogy vannak emberek, akik mindent megtesznek azért, hogy támadjunk, amikor kell, és ne támadjunk, amikor nem kell”.

Aztán ott vannak az alkalmazott taktikák, különösen az IAF által alkalmazott taktikák, amely az ilyen jellegű műveletek során a támadások többségét végzi.

Mindenki tudta a dolgát

Május 10-én, azon a napon, amikor a Hamász rakétákat lőtt ki Jeruzsálemre, kiváltva a harcokat, I. alezredes, a Déli Parancsnokság Tűzközpontjának parancsnoka ismét az F-16-os századánál volt egy kiképzési repülésen, amely része annak a rendszeres felügyeletnek, amelyen a pilóták hetente legalább egyszer átesnek, még akkor is, amikor már nem aktív szolgálatban vannak.

Délután 5 órakor szállt le, és parancsot kapott, hogy azonnal térjen vissza a Déli Parancsnokság főhadiszállására Beersebába. A Shin Bet továbbította a figyelmeztetést, hogy rakétákat készülnek kilőni Izraelre. I.-nek fel kellett készülnie.

A figyelmeztetés nem volt politikamentes. A napokkal korábban a Shin Bet figyelmét felhívták, hogy közeledik az eszkaláció.

A Hamász vezetője, Yahya Sinwar ugyanis azzal fenyegetőzött, hogy rakétákat lő ki Jeruzsálem napján, ha Izrael folytatja a tervezett ünnepségeket az Óváros közelében.

A Shin Bettel ellentétben a katonai hírszerzés nem hitt abban, hogy bármi is történni fog. Az ottani elemzők azt állították, hogy nem jön háború.

A Tűzközpont – amely a Bibliában említett terményekről kapta a nevét – helyiségeiben már akkor is nagy volt a nyüzsgés. Amikor a Hamász este 6:03-kor rakétatüzet lőtt ki Jeruzsálemre, a behívóparancsok kimentek. Néhány órán belül már 400-an foglalták el a különböző helyiségeket, ahonnan az ellentámadásokat irányították volna.

Ott voltak a katonai hírszerzés 8200-as egységének hírszerző tisztjei, akik a hírszerzésért felelősek, valamint a Shin Bet ügynökei, akik rendszeresen beszéltek a gázai helyszíni forrásokkal. A légierő tisztjei olyan állomásokat láttak el, amelyek közvetlen kapcsolatot biztosítottak számukra a tel-avivi főhadiszállással, és még a haditengerészet tisztjei is bejöttek, hogy felügyeljék a hadihajókat, amelyeket most a gázai partok közelébe vezényeltek.

Mindenki tudta a dolgát.

A csapatok váltásban dolgoztak, de a valóságban alig aludtak. A műszak vége egy kis friss levegőt vagy alvást jelentett, gyakran egy íróasztal alá húzott hálózsákon. Néhány óra, aztán vissza a munkához.

A cikk szerzője, Yaakov Katz kétszer repült a művelet alatt. A Tűzoltóközpont vezetőjeként be tudta magát osztani néhány csúcsműveletbe.

Az egyik bevetésen az idő szorításában alig ért ki időben a reptérre a felszálláshoz. A másodpilóta már a pilótafülkében várta. Kiugrott az autóból, és egyenesen a pilótafülkébe mászott.

Amikor leszállt és visszaült az autójába, a motor még mindig járt.

Az arab Ráám párt sikere Izrael bukását jelenti

Caroline Glick szerint számos veszélye van annak, hogy Mánszúr Abbász pártja támogatja a kormánykoalíciót.

A célpontok inkriminálása

Ami ezeket a küldetéseket bonyolulttá teszi, hogy Gázában nehéz hírszerzési információkhoz jutni. Izrael 1994-ben az oslói megállapodások értelmében elhagyta a fő lakossági központokat, és bár 2005-ig a zsidó településeken belül maradt, a városokban már nem volt. Gyakorlatilag az övezeten belüli napi kapcsolat nélkül nehéz volt ügynököket toborozni.

Teheránnal, Damaszkusszal vagy Bejrúttal ellentétben Gáza nem fogad turistákat. Aki egy kicsit is furcsán néz ki, vagy akinek az arab akcentusa idegenül hangzik, az azonnal gyanús és kihallgatja a Hamász, amely egyébként is folyamatosan vadászik a kémekre és kettős ügynökökre.

A hírszerzés nehézségei miatt az IDF és a Shin Bet az évek során kidolgozott egy rendszert a „célpontok inkriminálására”. Az elképzelés szerint a szokásosnál szigorúbban, a hírszerzés nehézségei miatt, de azért is, mert a gázai terrorista csoportok gyakran használnak emberi pajzsokat.

Ha például egy palesztin informátor részleteket közöl Izraellel egy alagútnyitásról, az nem elég ahhoz, hogy a célpontot inkrimináltnak tekintsék, és felvegyék az IDF célpontbankjába. Szükség van egy második forrásra, például valamilyen jeladós hírszerzésre (SIGINT), amely megerősítheti, amit az informátor elmondott.

Ezeket a korlátozásokat a 2014-es gázai háború után vezették be, amelyet Erős Szikla hadműveletnek is neveznek, és amely 50 napig tartott, és döntő győzelem nélkül ért véget. A háborút követően – amelynek során az IDF, a Shin Bet és a biztonsági kabinet tagjai azon vitatkoztak, hogy a Hamász használja-e a határon átnyúló terroralagútjait (igen, használta) – a kormány úgy döntött, hogy a Shin Bet lesz az elsődleges biztonsági ügynökség, amelyet megbíznak a Gáza feletti hivatalos hírszerzési értékeléssel.

A célpontok ötven százalékát a Shin Bét szolgáltatja. A másik fele az IDF-től származik. A májusi hadművelet előtt Izraelnek már több ezer célpontja volt az előre jóváhagyott célpontbankokban. Ezek között volt a Metró, de terroristák búvóhelyei, fegyverraktárak, rakétaindítók, alagútnyílások és még sok más is.

Izrael: mindig felkészülten

Amit Izrael szintén alkalmazott, az az egyedülálló „tetőkopogtatás” taktikája volt, mielőtt olyan épületeket támadott volna, ahol a terrorista csoportok fegyvereket tároltak, vagy műveleti központokat építettek civilek mellett. 208 esetben a Shin Bet felhívta a házak tulajdonosait, és figyelmeztette őket, hogy hagyják el a házat. Ez 208 alkalommal Izrael szándékosan feladta a meglepetés erejét, hogy lecsaphasson egy törvényes célpontra anélkül, hogy civileknek ártana.

„Minden ilyen művelet több száz órányi tervezést foglal magában, amíg a parancsot ki nem adják a cselekvésre”

– magyarázta Adin, az IAF helikopteres hadosztályért felelős tábornoka. „Megtervezzük a műveletet, átnézzük a felhasználandó lőszereket, a pilótákat kiképezzük, és mindent leellenőrzünk – a hírszerzéstől a karbantartásig”.

Ez a fáradságos munka folyamatosan folytatódik. Azzal a várakozással, hogy egy napon újabb háborúra kerül sor, Izraelnek mindig készen kell állnia.

Újabb bizonyíték: A Hamász, és nem Izrael követett el háborús bűnöket tavaly májusban

Az izraeli hadsereg mindent megtett a gázai civil áldozatok minimalizása érdekében, ezzel szemben a Hámász éppen a polgári lakosokat vette célba.

Címlapkép: Palesztin rakétát lőnek ki izraeli célpontokra Gázából 2021. május 17-én. A Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász szervezet és Izrael között május 10-én este kezdődött rakétaháború, amelynek során légicsapásokban 192 palesztin, köztük 58 gyerek vesztette életét Gázában.
(Forrás: MTI/EPA/Mohamed Szaber)