Ki volt valójában az iszlám „hittudós”, aki a jeruzsálemi támadást végrehajtotta?

Az elkövető egyértelmű, hogy kapcsolatban állt a Hamásszal, és rendszeresen a gázai csoportéhoz hasonló nézeteket hangoztatott.

Azok, akik ismerték Fadi Abu Shkhaydam sejket, nem lepődtek meg, amikor megtudták, hogy ő volt az a terrorista, aki vasárnap reggel a jeruzsálemi óvárosban lövöldözős támadást hajtott végre.

A barátai és ismerősei által „iszlám tudósként” jellemzett 42 éves Abu Shkhaydam ismert prédikátor volt a kelet-jeruzsálemi mecsetekben, köztük az Al-Aksza mecsetben. Mások úgy emlegették, mint a Hamász „magas rangú jeruzsálemi tisztségviselőjét”.

Az azonban nem volt egyértelmű, hogy hivatalos pozíciót töltött-e be a Hamászban. Az viszont világos, hogy kapcsolatban állt a Hamásszal, és rendszeresen a gázai székhelyű csoportéhoz hasonló nézeteket hangoztatott.

Abu Shkhaydam arról volt ismert, hogy naponta jelen volt az Aksza mecset területén, ahol prédikációkat tartott és tüntetéseket vezetett a zsidó csoportok túrái ellen.

Ugyanakkor személy szerint nem tartozott a jordániai ellenőrzés alatt álló Wakf, iszlám vallási alapítványhoz, amely a jeruzsálemi iszlám szent helyeket kezeli.

Emellett ismert és befolyásos személyiség volt a shuafati menekülttáborban, ahol segített családi és személyes viták megoldásában.

Abu Shkhaydam ötgyermekes családapa volt, és maga is Shuafatban született, az egyetlen olyan táborban, amely a jeruzsálemi önkormányzat határain belül található. A tábort az ENSZ Palesztin Menekülteket Segélyező és Munkaközvetítő Hivatala működteti, bár izraeli fennhatóság alá tartozik.

A jeruzsálemi French Hill és Pisgat Ze’ev városrészek között található tábor eredeti lakóinak többsége az 1967-es hatnapos háború előtt Jeruzsálem óvárosából érkezett.

Haredi férfinak álcázott Hamász-terrorista lövöldözött a Siratófalnál, egy halott

A biztonsági erők gyorsan reagáltak a támadásra és 32 másodpercen belül likvidálták a terroristát.

A tábor lakói, köztük az Abu Shkhaydam család, állandó jeruzsálemi lakosként rendelkeznek izraeli személyi igazolvánnyal.

Az állandó izraeli lakosokat az izraeli állampolgárok minden joga megilleti, kivéve az általános választásokon való szavazás jogát.

Mindazonáltal jogosultak szavazni és jelöltetni magukat az önkormányzati választásokon. Jeruzsálem legtöbb arab lakosa 1968 óta bojkottálja az önkormányzati választásokat azzal az ürüggyel, hogy a szavazáson való részvételt Izrael Kelet-Jeruzsálem annektálására vonatkozó döntésének elismeréseként fogják fel.

Abu Shkhaydam barátai „mourabit”-ként (helyőrségi katona vagy a hit védelmezője) emlegették, mivel igyekezett megakadályozni, hogy a zsidók a Templom-hegyre látogassanak.

Úgy vélik, hogy így már több mint 1000 férfit és nőt toboroztak különböző iszlám csoportok, hogy „megvédjék” az al-Aksza mecsetet Izrael állítólagos kísérleteivel szemben, hogy „megváltoztassák a status quo-t” azáltal, hogy a Templom-hegyen imahelyet biztosítanak a zsidóknak.

Izrael 2015-ben betiltotta a mourabitount.

A tilalom ellenére továbbra is több tucat férfi és nő, köztük Abu Shkhaydam, szinte minden nap ott volt a Templom-hegyen, hogy zaklassák és kiabáljanak a területre rendőri védelem alatt belépő zsidókkal.

„Fadi sejk állandó mourabit volt az al-Aksza mecsetben”

– mondta nagybátyja, Shibli Sweiti.

„Tanulmányozta a saríát [iszlám jog], és a doktori címén dolgozott. Oktató volt a mecsetben, és a saríát tanította néhány jeruzsálemi iskolában”.

Abu Shkhaydam a Heródes kapujával szemben lévő al-Rashidiya középiskolában dolgozott az iszlám oktatás tanáraként. Az iskola a jeruzsálemi önkormányzat felügyelete alatt működik.

A támadás után a közösségi médiaplatformokon felbukkant videókon Abu Shkhaydam látható, amint az Aksza mecset területén jelszavakat skandál, és ígéretet tesz arra, hogy megvédi a helyszínt minden „agressziótól”. Más videókon az izraeli börtönökben fogva tartott palesztin foglyokat dicsőíti, és arra buzdítja a muszlimokat, hogy harcoljanak „elnyomóik” ellen.

Egy pénteki ima alatti prédikációjában Abu Shkhaydam az arab államfőket ostorozta, „prostituáltaknak” nevezve őket az Izraellel való állítólagos „összejátszásuk” és a palesztinok „elárulása” miatt.

A jeruzsálemi terrortámadás halálos áldozata nemrég vándorolt be Dél-Afrikából

A 26 éves idegenvezetőt és egykori katonát egy palesztin fegyveres lőtte le az óvárosban.