Haredi férfinak álcázott Hamász-terrorista lövöldözött a Siratófalnál, egy halott

Egy embert meggyilkoltak és további hármat megsebesítettek, egyiküket közepesen vagy súlyosan, egy lövöldözéses támadásban a Siratófal közelében.

A terroristát a biztonsági erők semlegesítették.

A sebesülteket a jeruzsálemi Hadassza Ein Kerem, Hadassza Mount Scopus és Shaare Zedek kórházakba szállították. A sebesültek közül egy harmincéves civil a kórházba szállítás után meghalt.

Az előzetes vizsgálat arra jutott, hogy a terrorista haredi férfinak álcázta magát, és géppisztollyal nyitott tüzet a járókelőkre és a helyszínen tartózkodó rendőrökre.

A terrorista, a Suafat nevű menekülttáborban élő 42 éves Fadi Abu Sahidam házilagos Beretta géppisztolyt használt. Egy kést is találtak holtteste mellett a terep átvizsgálásakor.

A rendőrség úgy véli, hogy a támadásban egy másik terrorista is részt vett, aki elmenekült a helyszínről. A rendőrség jelenleg is keresi őt.

A Templom-hegyet a támadás után azonnal lezárták a zsidók előtt.

Emanuel (Mannie) Fabian on Twitter: „Image released on Palestinian media outlets shows Hamas member Fadi Abu Shkhaydam, 42, opening fire in Jerusalem’s Old City this morning, killing 1 and injuring 4 others. pic.twitter.com/3j1s9lsXh8 / Twitter”

Image released on Palestinian media outlets shows Hamas member Fadi Abu Shkhaydam, 42, opening fire in Jerusalem’s Old City this morning, killing 1 and injuring 4 others. pic.twitter.com/3j1s9lsXh8

Omer Barlev közbiztonsági miniszter megérkezett a halálos terrortámadás helyszínére, és részleteket közölt a terroristáról.

Barlev szerint a terrorista a Hamász politikai szárnyának tagja.

„A felesége 3 napja külföldre távozott, a gyermekei külföldön vannak”. Barlev hozzátette, hogy a támadást előre kitervelték.

Amikor Kobi Shabtai rendőrfőnök is megérkezett, elmondta, hogy a terrorista ismert volt a rendőrség előtt.

„A rendőrségi reakció gyors volt, ez egy komoly incidens – és egy általunk ismert személy által volt kivitelezve”

– mondta Shabtai.

כאן חדשות on Twitter: „פיגוע בירושלים | „הצילו” וצרור יריות: בזירה נמצאו רובה וסכין, סריקות אחר המחבל שנמלט. תיעוד מהזירה@SuleimanMas1 pic.twitter.com/5mugffuXGI / Twitter”

פיגוע בירושלים | „הצילו” וצרור יריות: בזירה נמצאו רובה וסכין, סריקות אחר המחבל שנמלט. תיעוד מהזירה@SuleimanMas1 pic.twitter.com/5mugffuXGI

„A rendőrségi reakció nagyon gyors volt, 32 másodpercen belül likvidálták a terroristát”

– tette hozzá a rendőrfőnök.

Naftali Bennet miniszterelnök vasárnap reggel a halálos támadást követően beszélt Barlev közbiztonsági miniszterrel és Shabtai rendőrfőnökkel.

A miniszterelnök utasítást adott arra, hogy a további támadások megelőzése érdekében fokozzák az előkészületeket Jeruzsálem térségében.

A Hamász, a Gázai övezetet irányító palesztin iszlamista szervezet és az Iszlám Dzsihád nevű terrorszervezet üdvözölte a merényletet. A Hamász úgy fogalmazott, „a szent város mindaddig folytatja a harcot, amíg ki nem űzi az idegen megszállót … A fiatalok addig folytatják törvényes harcukat, amíg el nem érik szabadságukat, földjük felszabadítását és a szent helyek visszaadását”.

Londonnak elege lett, végre terrorszervezetté nyilvánította a Hamászt

London, a Hamász egészét terrorszervezetté nyilvánító és a szervezet támogatását betiltó határozata komoly csapást mér az iszlamista csoportra, elsősorban pénzügyi szempontból.