Jön egy palesztin polgárháború?

Szerdán felmerült az a vád, hogy a Palesztin Hatóság nem tesz eleget a törvény és a rend betartatásáért, miközben az általuk vezetett területek egyes részein egyre több az anarchia és az erőszak.

Palesztin civilek arra figyelmeztettek, hogy az erőszak „polgárháborúhoz” vezethet, különösen a nagy klánok és fegyveres bandák között Hebronban és Ciszjordánia északi részén.

Az elmúlt napokban négy egyetemet zártak be a diákok és a rivális klánok közötti erőszakos összecsapások miatt.

A Jeruzsálemtől délre fekvő Abu Disben található Al-Quds Egyetem bezárt, miután a közeli Al-Sawahreh faluból származó álarcos fegyveresek tüzet nyitottak a diákok és oktatók autóira. A lövöldözés egy, az egyetem közelében lévő parkolóhely körüli vitához kapcsolódik.

A Rámalláhtól északra fekvő Bir Zeit Egyetemet bezárták, miután a Fatahhoz tartozó rivális csoportok diákjai között erőszakos összecsapások törtek ki.

Kedden bezárt a Hebroni Egyetem és a palesztinai Politechnikai Egyetem Hebronban, miután erőszakos verekedések törtek ki egymással ellenséges klánokhoz tartozó diákok között.

Emellett több tucatnyi házat és üzletet gyújtottak fel különösen Hebronban, ahol maszkos fegyveresek az elmúlt héten utcai harcokba keveredtek.

A fegyveresek többsége a Ja’bari és az Al-Awaiwi/Abu Eisheh klánokhoz tartozik.

Mi a baja az EU-nak Izraellel?

Folyamatosan aggódik, ha bővülnek a zsidó telepek, beszól, ha Izrael visszalő a Hamásznak, címkézi a ciszjordániai termékeket — bosszankodik Seres László az Azonnali hasábjain.

„A helyzet Hebronban nagyon veszélyes” – mondta Abdel Wahab Gheith, Hebron egyik legnagyobb klánjának vezetője. „A Palesztin Hatóságot tartjuk felelősnek a hebroni biztonsági káoszért.”

Gheith rámutatott, hogy Mohammad Shtayyeh, a Palesztin Hatóság miniszterelnöke, aki a múlt hónapban Hebronba látogatott, ígéretet tett arra, hogy több száz rendőrt küld a városba a rend fenntartása érdekében.

„A Palesztin Hatóság 500 rendőrt küldött Hebronba, és a helyzet közel egy hónapig nyugodt volt” – mondta Gheith. „Éjszaka már nem hallottunk lövöldözést. De meglepődve láttuk, hogy a rendőröket később átcsoportosították Dzsenin területére”.

A tiszteket azután küldték Hebronba, hogy a Palesztin Hatóság kabinetje rendkívüli ülést tartott Hebronban, hogy megvitassák a rivális klánok közötti erőszakos összecsapások megszüntetésének módjait.

A hét elején a Ja’bari és az Al-Awaiwi/Abu Eisheh klánok között újra kiújultak a harcok. Legalább négy ember megsérült. Városi források szerint több mint 20 házat, járművet és üzletet gyújtottak fel.

A Ja’barik azzal vádolják a rivális klán egyik tagját, hogy ő áll Basel Ja’bari taxisofőr két hónappal ezelőtti meggyilkolása mögött. Azt állítják, hogy a Palesztin Hatóság semmit sem tett a bűnösök megbüntetése érdekében.

„Minden éjjel fegyveresek tucatjai adnak le egymásra lövéseet Hebron különböző részein” – mondta Haitham Rajabi hebroni üzletember.

„A palesztin biztonsági erők nincsenek jelen az utcákon. Ez annak a jele, hogy a Palesztin Hatóság vagy nem képes, vagy nem akarja ellenőrizni a helyzetet”.

Ahmed Ja’bari, klánjának egyik vezetője azt állította, hogy a fegyveresek és bűnözők közül sokan a Palesztin Hatóságot irányító Fatah-frakcióhoz tartoznak.

„A Fatah irányítja a palesztin biztonsági erőket” – mondta. „Ez azt jelenti, hogy azok a gengszterek és bűnözők, akik éjszaka terrorizálják Hebron lakóit, ugyanazok, mint akik ellenőrzik a törvény tiszteletét nappal.”

A Hezbollah Szulejmani miatt bosszúból meg akart ölni egy izraeli tisztet

A Hezbollah összeesküvést szervezett a Bogotában élő egykori izraeli hírszerző tiszt meggyilkolására annak érdekében, hogy megbosszulja Kászem Szulejmáni likvidálását.

Ja’bari szerint a rivális klánok által használt fegyverek egy része a Palesztin Hatóság biztonsági erőinek tulajdona.

Néhány hebroni klán vezetője Abdullah királyhoz fordult, hogy küldjön jordániai csapatokat a városba a harcok és az erőszak megállítása érdekében – árulta el Ja’bari.

„Azzal, hogy a jordániai királyhoz fordulunk, megpróbálunk üzenetet küldeni a Palesztin Hatóságnak, hogy azonnal be kell avatkoznia a törvényes rend helyreállítása érdekében” – tette hozzá. „Ez egy olyan üzenet, amelynek célja, hogy provokálja a palesztin vezetést, hogy ébredjen fel, mielőtt túl késő lenne. Amit ezekben a napokban látunk, az egy igazi polgárháború.”

Az erőszak eközben Ciszjordánia más részeire is átterjedt, ahol a palesztinok szintén azzal vádolták a Palesztin Hatóságot, hogy nem tartatja be a törvényt és a rendet.

Több incidens történt Dzsenin térségében, ahol a Hamász és a Palesztin Iszlám Dzsihád (PIJ) erős jelenléttel rendelkezik.

A Dzsenin melletti Al-Sileh Al-Harthiyeh faluban a múlt héten fegyveres összecsapások törtek ki a Palesztin Hatóság biztonsági emberei és ismeretlen fegyveresek között – közölték dzsenini források, hozzátéve, hogy nem voltak áldozatok.

A hét elején Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke menesztette a palesztin biztonsági erők parancsnokait Dzsenínben. A lépés azután történt, hogy több ezer palesztin, köztük a Hamász és a PIJ fegyveresei is részt vettek a múlt héten COVID-19-ben elhunyt magas rangú Hamász-tisztviselő, Wasfi Kabaha temetésén.

A nagy részvételt és a maszkos fegyveresek jelenlétét Dzsenin utcáin sok palesztin Abbász és a Palesztin Hatóság vezetése elleni közvetlen kihívásnak tekintette. A Hamász vezetői azzal büszkélkedtek, hogy a nagy részvétel a csoportjuk és ideológiájuk fokozott támogatottságának jele Ciszjordániában.

Néhány palesztin meg van győződve arról, hogy a Palesztin Hatóságnak nem igazán érdeke, hogy drasztikus intézkedéseket hozzon az erőszak megszüntetésére.

„Amíg az erőszak nem a Palesztin Hatóság ellen irányul, addig nem látni komoly erőfeszítéseket az anarchia felelősei elleni fellépésre” – mondta Emad Nasser dzsenini lakos.

„A Palesztin Hatóság tudja, hogy meg van kötve a keze, amikor a több ezer emberből álló klánok úgy döntenek, hogy egymás ellen harcolnak. Sokkal könnyebb olyan egyének után menni, akik fegyveres rablásokat hajtanak végre és kábítószerrel kereskednek, mint összetűzésbe kerülni egy nagy és erős klánnal, amelynek tagjai akár vezető beosztásban is szolgálhatnak a Palesztin Hatóságban és annak biztonsági erőiben.”

Az Emberi Jogok Független Palesztin Bizottsága (ICHR) közölte, hogy komoly aggodalommal szemléli a rendbontás és a burjánzó bizonytalanság megismétlődését Hebronban.

A csoport szerint a városban és környékén a közelmúltban lezajlott összecsapások során lőfegyvereket és gépfegyvereket használtak.

„A mélyen gyökerező társadalmi kontextusba ágyazott, a bosszú, a cselekvés és a reakció elvét és értékeit szolgáló, sajnálatos eseményeknek véget kell vetni” – áll az ICHR közleményében.

„Súlyosan veszélyeztetik a társadalmi szövetet és a közösség biztonságát. Ezek a bűncselekmények aláássák az állampolgárok alapvető jogait és szabadságjogait is, vagyonromboláshoz vezetnek, tagadják a jogállamiságot, és legitimálják a kollektív büntetést azzal, hogy a törvényt a saját kezükbe veszik.”

Az ICHR felszólította a Palesztin Hatóságot, hogy tegye meg a szükséges intézkedéseket a palesztinok életének és tulajdonának védelme érdekében, felszólította továbbá, hogy tisztességes és méltányos módon szerezzen érvényt a jogállamiságnak, akadályozza meg a fegyverek elterjedését, és kobozzon el minden illegális lőfegyvert.

Izrael-ellenes propaganda – a klíma ürügyén

Nem a mostani glasgowi éghajlatváltozási csúcson hallhattuk először, hogy „Palesztina klíma-igazságossági kérdés”, vagy „Palesztina: feminista téma”.