A Hezbollah Szulejmani miatt bosszúból meg akart ölni egy izraeli tisztet

A Hezbollah összeesküvést szervezett a Bogotában élő egykori izraeli hírszerző tiszt meggyilkolására annak érdekében, hogy megbosszulja Kászem Szulejmáni likvidálását.

A Hezbollah fegyveresei összeesküvést szőttek a Bogotában élő egykori izraeli hírszerző tiszt meggyilkolására annak érdekében, hogy megbosszulják Kászem Szulejmáni, az iráni Forradalmi Gárda Quds Force parancsnokának likvidálását – jelentette ki a kolumbiai El Tiempo újság, melyet Republicworld szemlézett. A kolumbiai újság meg nem nevezett katonai hírszerzési forrásokra hivatkozva kijelentette, hogy az izraeli Moszad hírszerző ügynökség megállapította, hogy meg nem nevezett tisztje után a Hezbollah kémkedett. Az izraeli állampolgárságú diplomata a hírek szerint megfigyelőberendezkedéseket árusító üzletet nyitott Kolumbia fővárosában. A Hezbollah csoport feltehetően nem csak őt, hanem a városban dolgozó amerikai diplomatákat is megfigyeli.

A Hezbollah által végrehajtott megfigyelő művelet leleplezése után az izraeli állampolgár állítólag visszaköltözött hazájába. Az újság forrásai azt állították, hogy

a Hezbollah azt tervezte, hogy a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) egykori tagjait használja fel a merénylet végrehajtására.

A libanoni politikai mozgalom és militáns csoport, amelyről ismert, hogy meleg kapcsolatot ápol Venezuelával, Kolumbia regionális ősellenségével és az Egyesült Államokkal is. Bogota és Washington azzal vádolta Caracast, hogy pénzügyi segítséget nyújtott a csoportnak.

A Hezbollah és a venezuelai kormány azonban alaptalannak minősítette az állításokat. Kolumbiai tisztviselők azt mondták az El Timepo-nak, hogy az állítólagos incidens a Hezbollah tevékenységének általános növekedése hátterében történt a latin-amerikai országban és azt állították, hogy a fegyveres csoport Kolumbiát „bűnözői tevékenységekre” használták fel.

Diego Molano kolumbiai védelmi miniszter a lapnak elmondta, hogy országa biztonsági erőinek a közelmúltban „egy olyan helyzettel kellett megküzdeniük, amelynek keretei közt szervezniük kellett két, a Hezbollah által megbízott bűnöző elfogására és kiutasítására vonatkozó akciót azzal a szándékkal, hogy meggátolják további bűncselekmények elkövetését”.

A képviselő nem részletezte a „bűncselekményt”, de megjegyezte, hogy a szomszédos Venezuelában fennáll a „Hezbollah kockázata” és „számos kapcsolatuk van a venezuelai oldalon lévő kábítószer-kereskedelemmel és terrorista csoportokkal, amelyek súlyos hatással vannak a nemzetbiztonságra”.

A Hezbollah a közelmúltban nem kommentálta az El Tiempo-jelentést. A fegyveresek azonban korábban visszautasították a bogotai kormánypárti média állításait az állítólagos kolumbiai bűnöző tevékenységükről. A kolumbiai védelmi miniszter a múlt héten Izraelbe látogatott és üdvözölte a két nemzet közös harcát a „közös iráni ellenség és a Hezbollah ellen”. Nevezetesen az Iráni Iszlám Köztársaság szoros stratégiai kapcsolatot ápolt Venezuelával és gazdasági segítséget, illetve politikai támogatást nyújtott az országnak, amikor az Egyesült Államok gazdasági szankciókat vezetett be vele szemben.

Már Kolumbiára is kiterjedt Izrael és a Hezbollah küzdelme

„Mindig is elítéltük a terrorizmust. A Hezbollah egy terrorista csoport, amelyet az Európai Unió és az Egyesült Államokhoz hasonlóan mi is így kezelünk.”

Címlapkép: Kászim Szulejmáni iráni katonatisztet, az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz elitegységének parancsnokát (balra) és Abu Mahdi al-Muhandiszt, a Népi Mozgósítási Erők, iráni támogatást élvező iraki milicistákat tömörítő ernyőszervezet vezetőjét ábrázoló képet mutat egy iraki nő a két katonai vezető halálát okozó amerikai dróntámadás első évfordulója alkalmából rendezett felvonuláson Bagdad belvárosában 2021. január 3-án.
(Forrás: MTI/EPA/Ahmed Jalil)