Herzog felszólítja a nemzetközi közösséget, hogy minősítsék a Hamászt terrorista szervezetté

Isaac Herzog izraeli államfő részvétét fejezi ki Eliyahu David Kay családjának, akit meggyilkoltak egy palesztin terrortámadásban vasárnap Jeruzsálemben. Az elnök háláját fejezte ki az Egyesült Királyság azon döntéséért, hogy terrorista csoportnak minősítette a Hamászt.

Tényként kell kezelni, hogy a vasárnapi jeruzsálemi támadást elkövető terrorista, aki meggyilkolta a dél-afrikai-izraeli Eliyahu David Kay-t a

„Hamász politikai szárnyából származott, így megköveteli, hogy az egész nemzetközi közösség terrorista szervezetként ítélje el a Hamászt”

nyilatkozott a Jewish News Syndicate értesülései szerint Isaac Herzog izraeli elnök nem sokkal azután, hogy kétnapos látogatást tett Londonban.

Herzog a Twitteren közzétette, hogy sajnálattal értesült a jeruzsálemi óvárosban elkövetett terrortámadásról vasárnap reggel.

יצחק הרצוג Isaac Herzog on Twitter: „Just landed in London and was updated on this morning’s terror attack in Jerusalem. The fact the terrorist was from Hamas „political wing” compels the international community to recognise it as a terror group. I mourn with the Kaye family and pray for the recovery of the injured. / Twitter”

Just landed in London and was updated on this morning’s terror attack in Jerusalem. The fact the terrorist was from Hamas „political wing” compels the international community to recognise it as a terror group. I mourn with the Kaye family and pray for the recovery of the injured.

„Részvétem fejezem ki Eliyahu David Kay családjának és barátainak, emléke legyen áldás gyászuk idején. Imádkozunk a sebesültek mielőbbi felépüléséért” – írta.

Korábban a nap folyamán az elnök azt mondta,

„hálás a brit kormány döntéséért, hogy elismerték a Hamászt terrorista szervezetként, így pedig az ennek megfelelő akciókat érvényesítik vele szemben.

Ez egy hihetetlenül fontos lépés a terrorizmus elleni háborúban. Izrael nem engedheti meg Irán nukleáris képességének létrehoztát, így elvárja szövetségeseitől, hogy határozott és megalkuvást nem ismerő módon viseltessenek az irániakkal folytatott párbeszéd során.”

Izraelből Londonba indulva Herzog azt mondta: „Ma elutazom a feleségemmel, Michallal egy hivatalos 48 órás látogatásra Nagy-Britanniába. Az Egyesült Királyság Izrael egyik legközelebbi és legerősebb szövetségese. Találkozni fogok a trónörökössel, Károly herceggel, akivel tárgyalni fogunk jordániai és egyiptomi látogatásáról, illetve a klímaválságról is.

Hasonlóképp találkozni fogok Izrael igaz barátjával, a brit miniszterelnökkel, Boris Johnsonnal is, akivel évek óta kedves ismertségben vagyunk.”

Az Egyesült Királyságban Herzog Liz Truss külügyminiszterrel, a brit parlament tagjaival és a helyi zsidó közösségek vezetőivel is találkozik. Ezen kívül az államfő díszvendég lesz a Genesis-díj különleges eseményén, amelyen a néhai brit főrabbiról, Lord Jonathan Sacks-ról fognak megemlékezni.

A látogatással kapcsolatban aznap délelőtt Herzog a The Telegraph-ban közölt véleménycikket. „Vissza kell állítani a párbeszéd erejébe vetett hitet” – fogalmazott benne. A publikációban Herzog fokozott párbeszédre szólít fel Izrael és az Egyesült Államok között, annak érdekében, hogy megállítsák Irán nukleáris fegyverkezését.

„Irán nem akar párbeszédet”

– írja Herzog. „A világ tárgyalási hajlandóságát használja ki, hogy időt nyerjen. Izrael nem engedheti meg Teherán fundamentalistáinak, hogy atombombához jussanak. A Közel-Kelet mérsékelt nemzeteinek szüksége van szövetségeseikre, köztük Nagy-Britanniára is. Sürgős párbeszédet kell kezdeményezni Irán megállításáról ahelyett, hogy játékra pazarolnánk az időt.”

Később a cikkben Herzog a béke mellett foglal állást. Szerinte a párbeszéd, a mérsékletesség és a pragmatizmus a legfontosabb erényeknek minősülnek. Az államfő rámutat az Ábrahám-egyezményekre is, mint a párbeszéd ereje megingathatatlan bizonyítékára is.

Mitől olyan népszerű a Hamász Jeruzsálemben?

Ha van valami, amiben sok izraeli és palesztin egyetért, az az, hogy a Hamász széles körű támogatást élvez a jeruzsálemi arab lakosok körében.