Egyes zsidók továbbra is kiállnak Trump mellett, bár az erőszakot elítélik

Eközben antiszemiták is részt vettek a Capitolium ostromában, az Izrael-ellenes Alexandria Ocasio-Cortez pedig szolidáris a zsidókkal.

Heshy Tischler, a brooklyni ortodox zsidók trumpista provokátora nem vett részt a múlt heti zavargásokban – de nem azért, mert ki akart maradni. Ő is egyike volt annak a sok ortodox zsidónak, akik Washingtonba utaztak a szerdai tüntetés miatt, de még azelőtt elhagyta a várost, hogy az esemény zavargásba torkollt – írja a JTA.

Szerda esti beszédében elítélte az erőszakos cselekményeket, és azt mondta, másképp lépett volna fel: a tüntetők helyében ő nem rohamozta volna meg az épületet, egyszerűen csak odasétált volna az ajtóhoz, hogy bemenjen.

Az ortodox zsidó közösség túlnyomó része Trump mellett foglalt állást a választás előtt. Amikor fiatal ortodox férfiak maszkokat égettek Brooklyn utcáin októberben, Trump-zászlókat is vittek magukkal a tüntetésre, ezzel is jelezve, kire fognak szavazni – írja a Jewish Telegraphic Agency. Néhányan közülük részt vettek a szerdai zavargásokban is, a washingtoni túrát pedig WhatsApp csoportokban szervezték meg. Egy résztvevő szerint legalább nyolc busszal vittek embereket a fővárosba hasonlóan, alulról szerveződve, New Yorkból és New Jerseyből is.

Az ortodox zsidó WhatsApp csoportok véleménye megoszlott a zavargásokkal kapcsolatban. Néhányukat még az erőszak sem gondolkodtatott el azzal kapcsolatban, miért állnak ki a leköszönő elnök mellett. Azt állították, az erőszakos jelenetek csak az antifasiszták beavatkozása miatt törtek ki. Néhányan a tavalyi, Black Lives Matter-tüntetésekhez hasonlították a történteket, köztük Nachman Mostofsky, egy konzervatív ortodox zsidó szervezet vezetője is.

„A Capitolium ostroma nem volt hazafias, ezt egyetlen konzervatív sem bocsáthatja meg. Nyáron viszont már megtapasztalhattuk egyszer, milyen az, amikor az emberek úgy érzik, nem hallgatták meg őket”

mondta a Jewish Telegraphic Agencynek. Mostofsky szerint az amerikaiakat megvezeti a média, a bíróságok, a Demokrata Párt, és néhányan még a Republikánus Pártból is, ezért érthető, honnan fakad a sok frusztráció.

Netanjahu időközben kommentálta a Washingtonban történteket

A Capitolium megtámadásakor legalább 33 zsidó származású képviselő tartózkodhatott a szenátusban és a képviselőházban.

Bár ő maga nem vett részt a Capitolium ostromában, öccsét, Aaron Mostofskyt többször is lefotózták. Aaront többen is Jake Angeli mellett látták, aki „Qanon-sámán”-néven ismert, és a zavargások egyik vezéralakja volt. Aaron szerint valójában közel 85 millió ember szavazott Trumpra, a választást pedig elcsalták. Bátyja szerint Aaront a tömeg sodorta be a Capiolium épületébe, és nem vett részt az erőszakos cselekményekben. Aaront végül nem tartóztatták le, szabadon távozhatott a helyszínről.

Dov Hikind, aki évtizedekig volt demokrata képviselő a New York-i nemzetgyűlésben, s aki az utóbbi időben erősen kritikus volt a Demokrata Pártban feltámadó antiszemitizmussal, szintén megdöbbent az erőszak láttán. Bár ő is kételkedik a választás eredményében, Trump állításait rosszindulatúnak nevezte. Ennek ellenére kiállt amellett, hogy Trump hívei utcára vonuljanak.

„Amit szerdán láttunk, az viszont valami egészen más volt: törvénysértés, a Capitolium megszállása. Ebben az az ironikus, hogy éppen a republikánusok beszélnek törvényről és rendről. Micsoda ellentmondás, micsoda képmutatás!”

– mondta.

Emlékezetes, hogy a tüntetésekről készült fotókon jól láthatóan szerepelt egy azóta azonosított férfi, aki az „Auschwitz tábor” feliratot viselte.

A tüntetéseket követően Konföderációs (déli) zászlót csomóztak egy New York-i zsidó múzeumra, ennek kapcsán szolidaritást nyilvánított a zsidó közösséggel Alexandria Ocasio-Cortez (AOC) demokrata kongresszusi képviselő is – írja a Jerusalem Post.

AOC korábbi Izrael-ellenes lépéseiről például itt is írtunk.

A törvénytelenség áradása — Mi történt Washingtonban?

A Capitoliumba betörő csőcselék a saját ügyét szabotálta azzal, hogy a választási eredmény elleni szimbolikus de törvényes fellépést törvénytelen betöréssel akadályozta. Hajdú Tímea írása.