Ki volt a sámánnak öltözött férfi a Capitoliumban?

A Capitolium épületét megrohamozó tömeg egyik legláthatóbb arca volt Jake Angeli a QAnon tagja, aki egy ponton még a Szenátus pódiumán is pózolt.

Számos fotó készült szerda este egy férfiről, amint szarvakkal díszített szőrmesapkában, nemzeti színűre festett arccal pózol a Capitolium különböző pontjain.
A férfi eredeti neve Jake Angeli és most arra kényszerült, hogy tagadja, hogy az Antifa tagja lenne, miután többen azt állították róla a közösségi oldalakon, hogy nem is a Trump támogatók közül érkezett – írja a Newsweek.

A férfi valójában a QAnon mozgalom egyik legfelismerhetőbb alakja, akit úgy becéznek, hogy a „Q Sámán” aki többször is megjelent jobboldali tömegrendezvényeken, hogy a választás eredményét megkérdőjelező Donald Trumpot támogassa.

November 5-én, a választás után két nappal egy tüntetésen szintén a szarvas szőrmesapkáját viselte, valamint egy Q-betűs zászlót. A transzparensére ez volt írva: „Q küldött.”

A tömeg egy csoportjának beszédet is tartott, amelyben a következőt mondta: „a média illúziókat táplál – hazugságokat terjesztenek arról, hogy nincs hatásunk a történtekre, és hogy ‘erőszakosak’ vagyunk – ez nem más, mint fekete mágia.”

„Ha tényleg megnézed az elitet, és az érdeklődési köreiket, rájössz, hogy fekete mágiában utaznak” – folytatta, majd előadta azt az összeesküvési elméletet, amely szerint nácik férkőztek a CIA-be, és hogy már a médiát is elfoglalták.

Most viszont, amikor a QAnon megpróbálja elhatárolni magát a Capitolban történt zavargásoktól, a mozgalom hívei elkezdték terjeszteni, hogy „Q Sámán” valójában az Antifa tagja.

Rámutattak, hogy a Sámán a Black Lives Matter tüntetésein is feltűnt, valamint arról beszéltek, hogy a karján lévő tetoválások az Antifával kötött szövetségét bizonyítják.

Az Angelit Antifa-szövetségesnek beállítók közt van Lin Wood, a Trump-párti ügyvéd, aki Twitteres bemutatkozásába is a QAnon szlogenjének rövidítését írta. Wood több elemző szerint hozzájárult ahhoz, hogy a republikánusok elvesztették a georgiai választásokat, miután felszólította a helyieket, hogy ne menjenek el szavazni. A fiókját egyébként azóta felfüggesztették.

A betörés pillanatai:

Igor Bobic on Twitter: „Here’s the scary moment when protesters initially got into the building from the first floor and made their way outside Senate chamber. pic.twitter.com/CfVIBsgywK / Twitter”

Here’s the scary moment when protesters initially got into the building from the first floor and made their way outside Senate chamber. pic.twitter.com/CfVIBsgywK

Angeli közvetlenül válaszolt Woodnak:

Mr Wood. Nem vagyok Antifa, se BLM. Én QAnon vagyok, és egy digitális katona

– írta Twitteren.

A nevem Jake, és a rendőrséggel együtt meneteltem, hogy a BLM és az Antifa ellen küzdjek Phoenixben. Keress rá az OAN tudósítására a július 4-i tüntetésről az állam fővárosában. Rendületlenül álltam szembe a BLM csőcselék túlerejével

– tette hozzá.

A QAnon 2017 második felében alakult meg az interneten. Eredetileg arról terjesztettek hazugságokat, hogy egy sátánista, pedofil demokrata vezetőkből álló kör a felelős az USA-t ért legdurvább támadásokért.

Több teória is terjed az interneten, hogy a Capitoliumot megrohamozó tömegben voltak Antifa tagok is, ezek közül azonban többet megcáfoltak. A New York Post  arról számolt be, hogy a rohamban résztvevő csoportban a rendőrség információi szerint két ismert Antifa tag is részt vett.

Borítókép: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo

A törvénytelenség áradása — Mi történt Washingtonban?

A Capitoliumba betörő csőcselék a saját ügyét szabotálta azzal, hogy a választási eredmény elleni szimbolikus de törvényes fellépést törvénytelen betöréssel akadályozta. Hajdú Tímea írása.