Netanjahu időközben kommentálta a Washingtonban történteket

Más politikusoktól eltérően Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök csak csütörtök délelőtt kommentálta az amerikai Capitoliumban történteket – írja a The Jerusalem Post hozzátéve, hogy szerdán legalább 33 zsidó származású képviselő tartózkodhatott a szenátusban és a képviselőházban, miközben többen jelenleg távmunkában végzik a feladatukat.

Benny Gantz védelmi miniszter a történtekkel kapcsolatban azt mondta:

„mindenkit felzaklatnak a Capitolumból mutatott képsorok, aki hisz a demokrácia erejében.”

„Nem hittem, hogy ilyen képeket fogok látni a világ legerősebb demokráciájában” – folytatta.

„Ez bizonyítja, hogy a politikai rivalizálás előtt meg kell állapodnunk a játékszabályokban, melyek a jogállamiság fenntartása, a demokratikus eljárások tiszteletben tartása és a tisztességes közbeszéd. Remélem, hogy a szörnyű események hamarosan és áldozatok nélkül érnek véget” – fogalmazott Ganz.

Az izraeli miniszterelnök vonakodásával kapcsolatban, hogy ne foglaljon állást a washingtoni események hírére, Ron Huldai Tel Aviv polgármestere azt nyilatkozta:

„Nem véletlen, hogy Netanjahu nem reagál a szörnyű washingtoni eseményekre, Netanjahu fejében ő maga fontosabb, mint az állam. Izraelben is kormányváltás lesz. Az izraeliek tudják, hogyan kell ezt jól csinálni. A demokrácia mindig győzedelmeskedik.”

Netanjahu miniszterelnök pár perccel ezelőtt kiadott közleményében „szégyenteljesnek” nevezte a Capitolum megrohamozását, melyet „keményen el kell ítélni.” Netanjahu Steve Mnuchin amerikai pénzügyminiszterrel tartott megbeszélése előtt úgy fogalmazott „nincs kétségem afelől, hogy az amerikai demokrácia győzedelmeskedik, ahogy eddig mindig.”

Ismét biztonságos a Capitolium, egy tüntető meghalt, Trumpot letiltották a Twitterről

Biztonságosnak nyilvánították az amerikai törvényhozás épületét, amelyet Donald Trumpot támogató tüntetők ostromoltak meg. Egy tüntető meghalt.