Megjelent az idei antiszemitizmus toplista

A veszélyes összeesküvés-elméletek mellett a Telegram alkalmazást is előkelő helyet kapott a Simon Wiesenthal Központ listáján.

A Simon Wiesenthal Központ (SWC) közzétette az év legsúlyosabb antiszemita, Izrael-ellenes jelenségeit, a vezető helyre pedig a koronavírusos összeesküvés-elméletek kerültek.

„A szélsőjobboldali aktivisták már februárban, a járvány széleskörű megjelenésekor a zsidókat és az ázsiai-amerikaiakat okolták a járványért a közösségi médiában”

– írják közleményükben. A SWC egy példát is említ, amiben a szélsőségesek „holoköhögésként” hivatkoznak a járványra, és arra szólítanak fel, hogy a zsidók egymásnak adják tovább a fertőzést.

Az emberi jogi szervezet emlékeztet, hogy korábban is volt már példa antiszemitizmus fellendülésére járvány idején.

Az antiszemiták a középkori pestis terjedéséért, és az 1918-as spanyolnátha-járványért is a zsidókat okolták, az 1930-as évekbeli náci propaganda pedig élősködő vírusterjesztőként ábrázolták a zsidókat

idézi a szervezet közleményét a The Jerusalem Post.

Zsidó szervezetek üdvözlik, hogy a YouTube letiltotta az antiszemita Iszlám Nemzet videóit

A zsidó szervezetek pozitívan reagáltak arra a héten érkezett hírre, miszerint a YouTube letiltotta a platformjáról a Louis Farrakhan vezette antiszemita muszlim szervezetet.

A lista második helyére a Telegram alkalmazás került.

„Az alkalmazást neonácik, fehér felsőbbrendűséget hirdetők is használják, mert alig van moderálási szabályzata”

– írja a SWC, és több szélsőséges szervezetet is említenek, akik a Telegramon aktívak. A Hamász és más iszlamista terrorszervezetek is aktívan használják a Telegramot.

A harmadik helyet az Iszlám Nemzet nevű szeparatista afroamerikai szervezet vezetője, Louis Farrakhan kapta.

A SWC szerint ő a vezéralakja annak, hogy a gyűlöletbeszéd és a zsidógyűlölet a következő generációkra is átöröklődik.

A negyedik helyet az Egyesült Államok szélsőbaloldali, és szélsőjobboldali megnyilvánulásai kapták. „Vallásgyalázás, gyújtogatás, erőszakos támadások zsinagógák ellen” – sorolja a szervezet az indokokat. A SWC példaként említi a Los Angeles-i, az oaklandi és a kenoshai zsinagógát, amiket egyaránt a Black Lives Matter tüntetésekkel összefüggésben gyaláztak meg.

Támogathatják-e zsidó szervezetek a „Black Lives Matter” mozgalmat?

„A BLM egy rasszista, antikapitalista, antidemokratikus mozgalom. Semmi jót nem tartogat a zsidóknak vagy Izraelnek.”

Az iráni rezsimé az ötödik hely, köszönhetően annak, hogy Ali Hámenei ajatollah a nácik „végső megoldására” hivatkozott. A SWC felhívta a figyelmet, hogy az Iránnal gazdasági kapcsolatban álló európai nagyhatalmak nem reagáltak az ajatollah fenyegetésére.

Hatodik helyen az Európai Bíróság kóser vágást tiltó szabályozását említik, és a náci időszakra emlékeztető lépésként hivatkoznak a lépésre.

Miniszterelnökség: A kóser vágás elleni döntés az európai zsidó közösség vallásszabadságának korlátozása

A Miniszterelnökség és az EMIH vezetője is közleményben tiltakoztak az Európai Bíróság kóser vágás tiltását jóváhagyó rendelete ellen.

A hetedik helyen a német kulturális civil szervezeteket említik, valamint egy vezető német diplomatát, egy szocialista ifjúsági szervezetet és három parlamenti képviselőt.

„A német elit teljes mellszélességgel kiáll az antiszemita BDS mellett”

– áll az indoklásban. A kulturális szervezetek a Bundestag BDS-ről szóló szavazásán amellett álltak ki, hogy a BDS visszaszorítása egyben a szólásszabadság korlátozása is. A SWC szerint három parlamenti képviselő egyáltalán nem vette figyelembe a német holokauszt-túlélők álláspontját, amikor támogatásukat fejezték ki a Német-Palesztin Társaság (GPS) felé.

A nyolcadik helyre az Illinois-i Egyetem és a Dél-Karolinai Egyetem került. Illionisban az egyik egyetemi vezető kirúgott egy zsidó hallgatót a Hallgatói Bizottságból, elfogultságra hivatkozva. Ráadásul, tavaly a tanterv része volt egy „Palesztin ellenállás az izraeli terror 70 éve alatt” című óra is. Dél-Karolinában a hallgatói önkormányzatból rúgtak ki három zsidó hallgatót.

Az Amerikai Szociáldemokraták nonprofit szervezete kapta a kilencedik helyet, mert a kérdőívükben megemlítik a BDS-t, és az izraeli utazás esetleges betiltását.

A tizes lista utolsó helyezettje a chilei főváros, Santiago egyik kerületének polgármestere, Daniel Jadue kapott helyet. A kommunista politikus – aki az elnökválasztáson is elindulhat – önkormányzati pénzekből finanszírozott BDS-t támogató, Izrael-ellenes mozgalmakat.

Német NGO-k és képviselők a Wiesenthal Központ idei antiszemitizmus-listáján

„Egyre súlyosabb problémának” nevezte a németországi antiszemitizmust a Los Angeles-i intézet.