Miniszterelnökség: A kóser vágás elleni döntés az európai zsidó közösség vallásszabadságának korlátozása

Mint arról lapunk is beszámolt, csütörtökön az Európai Bíróság (EB) azt állapította meg, hogy az állatok elkábításának tétele leölésük során nem sérti az Európai Chartában rögzített vallási jogokat. A döntés precedenst teremthet, amely Belgiumhoz hasonlóan, az egész Európai Unióban érvényben tarthatja a zsidó rituális vágás elleni törvényeket.

A Miniszterelnökség az EB döntése alapján a következő közleményt adta ki:

Az Európai Bíróság tegnapi döntése, amely fenntartotta a kóser rituális vágás betiltását Belgiumban, az európai zsidó közösség vallásszabadságának korlátozása.

A határozat az állatjogokat az emberi jogok elé helyezi, különös tekintettel a vallási meggyőződés gyakorlásának szabadságára, ami az emberi méltóság megsértése.

Magyarország kereszténydemokrata kormánya mindig védeni fogja zsidó közösségének szellemi és fizikai jólétét, hagyományaik megőrzését.

Ahogy Magyarországnak, úgy az Európai Uniónak is védenie kell zsidó közösségei vallásszabadságát. Ha ezt elmulasztja, akkor végül elveszíti saját identitását is.

A közleményt Semjén Zsolt, Egyházi ügyekért is felelős miniszterelnök-helyettes, a KDNP elnöke jegyzi.

Ahogy a Neokohn is beszámolt, az EB döntése ellen emelte fel szavát az izraeli Külügyminisztérium is, kijelentve, hogy dolgozni fog azon, hogy visszavonásra kerüljön az Európai Bíróság ítélete.

Köves Slomó, az EMIH – Magyar Zsidó Szövetség vezető rabbija is éles kritikával illette a határozatot:

Az Európai Bíróság döntése, mely érvényesnek találta a belgiumi kóser vágásra vonatkozó tilalmat szégyenletes és sértő az európai zsidó közösségre nézve.

A schita (kóser vágás) egyike a leghumánusabb vágási metódusoknak. Az EMIH – Magyar Zsidó Szövetség Európa egyik legnagyobb kóser vágóhídját üzemelteti évi mintegy egymillió szárnyas levágásával. Az egyik legnagyobb európai zsidó közösséget, a Belgiumban található antwerpenit, is ez a vágóhid látja el baromfival.

Az Európai Bíróság határozata, miszerint a kábítás nélküli vágás betiltása Belgium Flanderia és Vallónia régióiban jogszerű, elfogadhatatlan. Külön döbbenetes és abszurd, hogy vallási ügyekben egy szekuláris bíróság döntsön.

A tiltás már így is jelentős csapást mért a belgiumi zsidó közösségre, gyakran élelmiszerhiányt okozva, melyet a világjárvány tovább nehezített.

Keserű tapasztalatból tudjuk, hogy az ilyen döntések mihez vezetnek, különösen amikor vallásunk szabad gyakorlatának korlátozásáról van szó. Alig több, mint 70 éve pusztították ki Európa zsidó közösségének jelentős részét, ezért az Európai Uniónak újra és újra át kellene gondolnia, milyen üzenetet közvetít zsidó polgárainak.

Ha az EU valóban nagyra értékeli a vallásszabadságot és a sokszínűség fenntartását, ideje felülvizsgálni ezeket a tiltó határozatokat.

Izraeli külügy: a kóser vágás elleni döntés azt üzeni, hogy a zsidók nem kívánatosak Európában

„Fontos találni egy utat a döntés megváltoztatására, és lehetővé tenni az Európai Unió zsidó állampolgárainak, hogy továbbra is betarthassák a zsidó vallás parancsolatait” – írta az izraeli külügyminisztérium.