Izraeli külügy: a kóser vágás elleni döntés azt üzeni, hogy a zsidók nem kívánatosak Európában

Az izraeli Külügyminisztérium csütörtökön kijelentette, dolgozni fog azon, hogy visszavonásra kerüljön az Európai Bíróság ítélete, amely fenntartotta az előzetes kábítás nélküli vágás tilalmát Belgium flamand régiójában – írja az Új Kelet.

Ahogy a Neokohn korábban megírta a bíróság megállapította, hogy az állatok elkábításának tilalma leölésük során, nem sérti az Európai Chartában rögzített vallási jogokat.

A döntés precedenst teremthet, amely az egész Európai Unióban érvényben hagyhatja a zsidó rituális vágás elleni törvényeket.

Belgium egyes tartományaiban 2017-ben olyan törvényt fogadtak el, amely tiltja az előzetes kábítás nélküli vágást és ez érinti mind a kóser, mind a hálál gyakorlatot.

A belga alkotmánybíróság a belga zsidó szervezetek koordinációs bizottsága által benyújtott jogorvoslati anyagot tavaly az Európai Unió Bíróságához küldte annak megállapítására, hogy a tiltások jogszerűek-e.

Ítéletében a bíróság kijelentette, hogy

„az európai szabályozás nem zárja ki, hogy a tagállamok az állatok leölés előtti kábításának kötelezettségét írják elő, amely a vallási rítusok szerinti vágások esetében is érvényes, feltéve ha a tagállamok tiszteletben tartják az alapokmányban rögzített alapvető jogokat.”

Ezzel gyakorlatilag lehetővé tették az államok számára, hogy betiltsák a kóser-vágást és ezzel megakadályozzák, hogy a zsidók betarthassák a Tóra által előírt étkezésre vonatkozó törvényeket.

Az izraeli külügyminisztérium felháborodva reagált a döntésre.

„Az Európai Bíróság ma jóváhagyta a kóser vágások tényleges betiltását Belgiumban, kemény üzenetet küldve az egész európai zsidóságnak. Túl azon, hogy a döntés sérti a vallásgyakorlatot és a vallásszabadságot Európában – az EU egyik központi értékét -, azt a jelet küldi a zsidó közösségek számára, hogy nem kívánatosak Európában” – közölte az izraeli külügyminisztérium.

„Fontos találni egy utat a döntés megváltoztatására, és lehetővé tenni az Európai Unió zsidó állampolgárainak, hogy továbbra is betarthassák a zsidó vallás parancsolatait. Minden más döntés ellentétes a vallásszabadság azon értékeivel, amelyeket az uniós polgárok teljes joggal támogatnak”

tette hozzá a külügyi tárca.

Omer Jankelevitch diaszpóraügyi miniszter (Kék-Fehér) is reagált a döntésre: „Nagy sajnálattal és meglepődve hallottam az Európai Bíróság felháborító döntéséről, amely lehetővé tette az EU országainak, hogy betiltsák a kóser vágásokat. A döntés kilátástalan helyzetbe hozza a zsidókat és muzulmánokat, és károsítja életük szövetét Európában.”

Belgiumban 42 ezer zsidó él, a legnagyobb több, mint 20 ezer főt számláló közösség pedig Antwerpenben található. A városban több, mint harminc zsinagóga van és a mai napig a jiddis az egyik leggyakrabban használt nyelv. Antwerpen flamand területen helyezkedik el, ami azt jelenti, hogy elsősorban őket érinti a kóser vágás tilalma.

Mégsem tiltják be a körülmetélést Finnországban

„Nemzetközi partnereink támogatásának segítségével egyelőre biztosított a vallási szabadságunk” – könnyebbült meg a finn zsidó közösségek vezetője.