Mégsem tiltják be a körülmetélést Finnországban

Vége az aggodalomnak, győzött a rituális vallásjog Finnországban: elhárult a körülmetélés betiltásának veszélye.

Nemzetközi partnereink támogatásának segítségével egyelőre biztosított a vallási szabadságunk, bár továbbra is létezik egy kisebb kampány Finnországban a körülmetélés ellen

— írta a finn zsidó közösségek központi tanácsának elnöke abban a minapi közleményben, amelyet a The Algemeiner is átvett.

Yaron Nadbornik azzal kapcsolatban fogalmazta meg gondolatait, hogy Helsinkiben múlt pénteken a finn törvényhozás egyhangúlag úgy döntött, hogy a női nemi szervek megcsonkításának gyakorlatáról szóló új törvényben nem hagynak helyet a fiúk körülmetélésének korlátozására.

A szavazáson a finn parlamentben elsöprő többséggel, 141–10-es különbséggel döntöttek. A határozat nagy megkönnyebbülést okozott az ország alig 2000 fős zsidó lakosságának körében — írja a lap, amely ugyanakkor a Helsingin Sanomat hírmagazin információjára hivatkozva megjegyzi:

ádáz szócsata előzte meg a döntést. A vitában például a finn ultranacionalista párt, az „Igaz Finnek” egyik képviselője egyenesen a kutyafarkak csonkításának betiltásához hasonlította a kérdést. 

„Érthetetlen, hogy a kutyák farkának vágását már 1996-ban betiltották, de a fiú nemi szervének fitymáját 2020-ban még mindig megrövidíthetik, vagy teljesen levághatják” – akadt ki Sebastian Tynkkynen képviselő. A politikusok döntésének értelmében ezután a női nemiszervek megcsonkítását elkövetőknek büntetőjogi felelősséggel kell majd szembenézniük.

A zsidó közösség vezetője optimista, és úgy véli, hogy ahogy legutóbb több brit zsidó lobbista — például a Milah UK szervezete és a Brit zsidók képviselő-testülete — segített nekik, úgy egy esetleges újabb vitás helyzetekben a jövőben is támaszkodhatnak majd más európai ország zsidó érdekképviselőire.

„Ne adja az ég, hogy egyesek megpróbálják korlátozni szabadságjogainkat, de ha úgy adódna, mindenkire, akár a magyar zsidó barátainkra is számítunk”

— tette hozzá az Nadbornik.

Ellehetetlenül a zsidó élet Svédországban?

A svéd Centrum Párt éves közgyűlésén 314-166 arányban szavazott a fiúgyermekek nem orvosi körülmetélése ellen.