Donald Trump átadja a Fehér Házat, ha az elektorok Joe Bident választják meg

Tömeges csalás volt a választásokon, de ha az elektori testület Joe Biden demokrata párti jelöltet választja, akkor ő átadja a Fehér Házat — jelentette ki Donald Trump amerikai elnök azon a videokonferencián, amelyen az amerikai katonákat köszöntötte hálaadás napja alkalmából. 

A telekonferencia után újságírók is kérdezhettek az elnöktől, aki egyikük kérdésére válaszolva mondta, hogy ha az elektorok Biden mellett döntenek, akkor természetesen elhagyja a Fehér Házat.

„Ön is tudja, hogy így fogok tenni” — jelentette ki Trump.

Az elnök elmondta: mivel több tagállamban egy sor kereset nyomán per zajlik, „még sok minden fog történni január 20-áig”, azaz az elnöki beiktatás napjáig.

Arra a kérdésre, hogy 2024-ben indul-e az elnökválasztáson, Trump azt válaszolta, „egyelőre nem kíván erről beszélni”.

Az elnök elmondta: szombaton Georgiába indul kampányolni, ahol január 5-én két szenátusi pótválasztást tartanak, mert a két republikánus és a két demokrata párti jelölt között túl kicsi volt a különbség a november 3-i választásokon.

Donald Trump amerikai elnök a Fehér Házban. Nem adja fel. Fotó: MTI/EPA/Pool/Kevin Dietsch

Trump szerint „az emberek nagyon csalódottak voltak, hogy meglopták őket” Georgiában azáltal, hogy a voksok újraszámlálása előtt kihirdették a végeredményt Joe Biden javára.

Pennsylvaniában egy szövetségi bíró a héten leállíttatta a választási végeredmény hitelesítését, mert helyt adott a Trump-kampány ügyvédjei perkeresetének, amelyet Pennsylvania állam, a demokrata párti kormányzó, Tom Wolf, valamint a helyi törvényhozás ellen nyújtottak be.

A jogászok érvelése szerint megsértették a helyi alkotmányt azzal, hogy engedélyezték a levélszavazást. A szövetségi bíró egy nappal a végeredmény hitelesítése és a kihirdetése után állíttatta le a hitelesítési folyamatot.

Georgiában egy jobboldali szervezet nevében nyújtott be perkeresetet Sidney Powell ügyvéd, aki választási csalásokra hivatkozva az eredmény érvénytelenítését kérte.

Donald Trump egyébként közleményben biztatta az amerikaiakat, hogy a hálaadás napján emlékezzenek az olyan

„országalapító értékekre, mint a hit, a család, a felebarátiság, és adjanak hálát a szabadság és a demokrácia elveiért”.

Az Egyesült Államokban a hivatalban lévő elnökök hagyományosan köszöntőket szoktak mondani a nemzeti ünnepeken. A hálaadás napja szövetségi ünnep, munkaszüneti nap az országban.

Üzenetében Trump arra is buzdította az amerikaiakat, hogy „gyűljenek össze otthonaikban és a templomokban, és mondjanak hálaadó imát Istennek a sok áldásért”.

Utóbbi mondatait a sajtó egy részében bírálattal fogadták, mert a járványügyi szakemberek többsége éppen azt javasolta, hogy a koronavírus-járvány miatt mindenki inkább maradjon otthon, szűk családi körben ünnepeljen, ne keljen útra családlátogatásra.

Az egészségügyi szakemberek intése ellenére az amerikai légikikötők adatai szerint több mint ötmillió amerikai váltott repülőjegyet az ünnepnap előtt, hogy szeretteihez utazzék.

Amerikai választások: akié a Szenátus, azé a hatalom?

Ha a demokratáknak sikerül megnyerniük a georgiai választások második fordulóit, akkor lehetőséget kapnak arra, hogy gyökeresen megváltoztassák az Egyesült Államok politikai rendszerét. Hajdú Tímea írása.