Áttörés előtt: az Európai Unió és Izrael is beszerzi a Pfizer új vakcináját

Az Európai Bizottság már lezárta a vakcinabeszerzésről szóló tárgyalásait, Izrael pedig előrehaladott tárgyalásokat folytat a Pfizer gyógyszergyár által kifejlesztett vakcina beszerzéséről. Ez utóbbit Benjamin Netanjahu miniszterelnök jelentette be.

A kormányfői bejelentés azután érkezett, hogy a Pfizer gyógyszergyár 90%-os sikert nyújtó koronavírus elleni vakcinát fejlesztett. A cég jelenleg azt várja, hogy az amerikai hatóságok soron kívül hagyják jóvá a készítményt, ezután akár egy hónapon belül megkezdődhet a vakcina terjesztése.

Az N12 izraeli híroldal arról számolt be, hogy az izraeli kormány előrehaladott tárgyalásokat folytat a Pfizerrel az vakcina beszerzéséről. Izrael Katz pénzügyminiszter hétfőn beszélt Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszterrel, és ötmillió adag vakcinát kért országa számára. Az ország azonban valószínűleg nem az elsők között kapja meg a gyógyszert, a nagyobb népességű országok elsőbbséget élveznek.

Netanjahu hétfő esti beszédében azt mondta, „ez egy nagyon fontos nap a koronavírus elleni globális harcban”.

Prime Minister of Israel on Twitter: „Prime Minister Benjamin Netanyahu: „Today is a very important day in the global fight against the coronavirus. @Pfizer announced that a vaccine it is developing has an efficacy of 90%. ” pic.twitter.com/ALV9MFBXwW / Twitter”

Prime Minister Benjamin Netanyahu: „Today is a very important day in the global fight against the coronavirus. @Pfizer announced that a vaccine it is developing has an efficacy of 90%. ” pic.twitter.com/ALV9MFBXwW

„Egy dolog világos” – jelentette ki. „Nem évek és nem hónapok múlva elérhetők lesznek a védőoltások a lakosság számára. Immár látszik az alagút vége.” Hozzátette, hogy „néhány nappal ezelőtt azt mondtam, fényt látok az alagút végén. Most már a vonat is jól látszik.”

Ezzel együtt Netanjahu arra buzdította az izraelieket, hogy továbbra is tegyék meg a megfelelő óvintézkedéseket a fertőzéssel szemben. Izraelben az év eleji járvány kitörése óta több mint 300 ezer Covid-19 fertőzés volt, közel 2700 halálesettel.

Az Európai Bizottság lezárta a vakcinabeszerzésről szóló tárgyalásait az amerikai Pfizer és a német BioNTech vállalatokkal a koronavírus elleni oltóanyag európai biztosítására – közölte Eric Mamer, a Bizottság szóvivője a brüsszeli testület szokásos sajtótájékoztatóján.

Mamer elmonda, az uniós biztosok szerdán hagyhatják jóvá a megállapodást.

Sztella Kiriakídisz egészségügyért és élelmiszerbiztonságért felelős biztos újságíróknak nyilatkozva közölte, amennyiben az uniós biztosok jóváhagyják a megállapodást, a tagállamok ez után dönthetnek arról, milyen mennyiségben kívánnak oltóanyagot vásárolni az EU által aláírt szerződés alapján.

Kiemelte, a dokumentum elfogadása feltétele annak, hogy a tagországok milyen körülmények között és milyen feltételek mellett vásárolhatják meg a vakcinát. Hozzátette ugyanakkor: az uniós bizottság terve szerint a rendelkezésre álló oltóanyagot arányosan fogják elosztani az egyes államok között.

Az amerikai Pfizer novemberben már kéri a vakcina engedélyezését

Oroszországon és Kínán kívül még egyetlen országban sem engedélyezték a koronavírus elleni oltóanyag forgalomba hozatalát. A Pfizer és német partnere ezzel világelső lenne.

Ursula von der Leyen bizottsági elnök hétfőn Twitter-bejegyzésében közölte, hogy nemsokára megállapodást írnak alá a két céggel, amelynek révén az Európai Unió akár 300 millió adagot is vásárolhat az oltóanyagból.

Az uniós bizottság már hónapokkal ezelőtt tájékozódó megbeszéléseket tartott több gyógyszervállalattal, többek között a Pzifer-Biontech cégekkel. A testület szeptemberi tájékoztatása szerint a közös uniós beszerzésen alapuló tervezett szerződés lehetővé tenné, hogy valamennyi uniós tagállam megvegye az oltóanyagot, valamint azt is, hogy az alacsonyabb és közepes jövedelmű országok ingyen kaphassák meg.

Az EU június közepén fogadta el az úgynevezett európai oltóanyag-stratégiáját, amelynek célja, hogy 12-18 hónapon belül minden európai állampolgár számára magas színvonalú, biztonságos, hatékony és megfizethető oltóanyagokat biztosítson. Ennek érdekében a bizottság a tagállamokkal együtt előzetes piaci kötelezettségvállalásokat köt az oltóanyaggyártókkal.

Egy „súlyos incidens” miatt felfüggesztették a Sinovac Biotech kínai oltóanyaggyártó CoronaVac nevű, koronavírus elleni készítményének klinikai tesztelését Brazíliában – közölte az ország egészségügyi hatósága (Anvisa) kedden. A bejelentést meglepetéssel fogadták az egyelőre még csak kísérleti stádiumban lévő vakcina gyártásában érintett felek, a Sinovac és a Butantan brazil orvosi kutatóintézet.

A Butantant vezető Dimas Covas különösnek nevezte a lépést, ugyanis – mint közölte – bár egy önkéntes valóban életét vesztette,  ennek nincsen semmi köze szerinte az oltóanyaghoz. „Több mint tízezer önkéntes vesz részt a kísérletben jelenleg” – mondta.

A Pfizer és a BioNTech hétfőn jelentette be, hogy az oltóanyag tesztelésének harmadik, befejező szakaszában gyűjtött előzetes adatok alapján kilencven százalék feletti hatékonyságot értek el. Mint írták, folytatják a munkát, és azzal számolnak, hogy november harmadik hetében lesz elég adatuk ahhoz, hogy kiváltsák az amerikai szakhatóság (Food and Drug Administration – FDA) rendkívüli engedélyét az oltás forgalomba hozatalához (Emergency Use Authorization – EUA). Tájékoztatásuk szerint idén nagyjából ötvenmillió, jövőre 1,3 milliárd adagot tudnak gyártani a BNT162b2-ből.

A BNT162b2 lehet az első oltás a SARS-Cov-2 koronavírus ellen, amelynek használatát engedélyezik a gyógyszerfelügyeleti hatóságok a nyugati világban. A fejlesztők eddig a brit és az amerikai kormánnyal kötöttek szállítási szerződést.

Trump, Biden és Netanjahu is üdvözölte a 90 százalékos vakcinát

Kilencven százalékban hatásos lehet a Pfizer és a Biontech kísérleti oltóanyaga. Heteken belül megkaphatja az engedélyt, de a tömeges beadásra még hónapokat kell várni.