Közelebb a győzelemhez: Trump nyert a kulcsfontosságú Floridában

Az elnök nyerte a választást az egyik legfontosabb billegő államnak tekintett Floridában. És bár ezekben az úgynevezett csatatér-államokban még tart a szavazatok számlálása, az eddigi eredmények és valamennyi előrejelzés szerint a képviselőházban a demokratáknak sikerül megőrizniük a többségüket az Egyesült Államokban zajló választásokon. A jelenleg republikánus többségű szenátusért éles küzdelem folyik.

Donald Trump nyerte a választást a kulcsfontosságú államok közé tartozó Floridában a kedd éjjel közzétett előrejelzések és részeredmények szerint.

Az elnök a számítások szerint a szavazatok több mint 51 százalékát kapta meg. Florida 29 elektort küld az elnököt megválasztó elektori testületbe, és az első elemzések szerint

a floridai győzelemmel Trump közelebb került az újraválasztás lehetőségéhez demokrata kihívójával, Joe Bidennel szemben.

Az elnök nyert Ohióban és Texasban is: Ohióban a választók 53 százalékának bizalmát nyerte el, Texasban pedig a szavazók 52 százaléka támogatta őt. Az ohiói győzelem 18 elektor, a texasi pedig 38 elektor szavazatát jelenti Trumpnak, ha a hivatalos végeredmények is megerősítik. Összesen 270 elektori szavazat kell a végső győzelemhez.

A szintén csatatér-államnak számító Arizonában a Fox News hajnali előrejelzése szerint Joe Biden arat győzelmet az elnökválasztáson.

A Szabad Európa oldala idézi Michael McDonald-ot, a U.S. Election projekt kutatóját, aki szerint a 29 elektori szavazattal rendelkező Florida “egy megbízható jel” lesz arra nézve, mi lesz a választás végeredménye. Marc Thiessen, a konzervatív American Enterprise Institute munkatársa szerint Florida olyan lesz mint a “kanári a szénbányában”, és nagy valószínűséggel meg fogja mutatni, hogy merre húz majd a szintén kulcsfontosságú Pennsylvania is.

“Ha Donald Trump elveszti Floridát, akkor nagy valószínűséggel a választást is. Ha Donald Trump 3 százalékponttal nyeri Floridát, ami jelentős előny, akkor valószínűleg megnyeri Pennsylvaniát, Wisconsint és Michigant is” – idézi a Szabad Európa Thiessen-t.

A CNN hírtelevízió szerint az eddig feldolgozott szavazatok alapján Joe Biden 192, Donald Trump 114 elektor támogatására számíthat. Ezen összesítés azonban még nem tartalmazza a legfrissebb adatokat, például a floridai eredményeket sem. A győzelemhez 270 elektori voksra van szükség.

A Politico című lap előrejelzései szerint Trump vezet más kulcsfontosságú ingadozó államokban, így Észak-Karolinában és Ohióban is.

Az elnököt éltetik támogatói a Florida állambeli Miamiban. Fotó: MTI/EPA

Az eddigi választási eredmények szerint a demokraták megőrizték a képviselőházban, sőt azt akár még bővíthetik is. A demokrata párti politikusoknak 232:197 arányú többségük volt a szövetségi képviselőházban.

Nancy Pelosi demokrata házelnök a választás estéjén újságíróknak nyilatkozva megerősítette, hogy a képviselőházi többség mindenképpen meglesz pártjának. Egyúttal jelezte azt is, hogy készen áll újabb két évre vállalni a házelnöki megbízatást.

A szenátusi helyekért éles küzdelem folyik. A republikánusok három szenátusi helye veszélyben forog, de egy bársonyszéket visszahódíthatnak a washingtoni törvényhozás felsőházában a most zajló választáson – jelentette az amerikai közszolgálati rádió (NPR).

Az már eldőlt, hogy Mitch McConnellt, a felsőházi republikánus többség vezetőjét Kentuckyban újraválasztották. Több tekintélyes republikánus szenátort – köztük például John Cornyn texasi, Ben Sasse nebraskai vagy James Inhofe oklahomai politikust – ismételten megválasztottak, és megőrizte bársonyszékét a dél-karolinai Lindsey Graham is, akinek pedig a Demokrata Párt dél-karolinai elnökének személyében erőteljes kihívója volt.

A gazdaság és a koronavírus-járvány kezelése számít a legfontosabb kérdésnek az amerikai választók mintegy felénél – ismertette a CNN hírtelevízió a szavazófülkékből kilépők megkérdezésén alapuló első felméréseket.

Az Edison Research exit poll-adatai szerint tízből két szavazó azt mondta, hogy a járvány kezelése volt a leginkább meghatározó kérdés abban, hogy kit tart alkalmasabbnak az Egyesült Államok vezetésére. A megkérdezettek nagyjából 40 százaléka úgy vélekedett, hogy az ország „nagyon rosszul” teljesít a vírus feltartóztatását illetően.

A szavazók körülbelül fele azon az állásponton van, hogy akkor is határozottan fel kell lépni a járvány ellen, ha az elfogadott intézkedések ártanak a gazdaságnak. Tízből három ember a gazdasági helyzetet, minden ötödik válaszadó pedig a faji egyenlőtlenségeket nevezte meg a legfontosabb ügyként, míg mások a bűnözést, a biztonságot vagy az egészségügyet.

A republikánusok elveszítettek egy szenátori széket Coloradóban, ahol Cory Gardnert „kiütötte” a washingtoni bársonyszékből John Hickenlooper, aki korábban Colorado kormányzója is volt. Ugyanakkor Alabamában veszített a demokrata párti Doug Jones szenátor, s helyette Tommy Tuberville, Donald Trump elnök egyik támogatottja nyerte el a választók bizalmát.

A szövetségi törvényhozásban teljesen megújították a 435 tagú képviselőházat, a szenátusnak azonban csak egyharmadát választották újra.

Érdekességként kiemelte az amerikai sajtó, hogy bekerült a törvényhozás alsóházába a szélsőséges összeesküvés-elméleteket terjesztő QAnon-mozgalom egyik támogatója, Marjorie Taylor Greene republikánus üzletasszony, aki sima győzelmet aratott Georgia államban, miután demokrata párti riválisa személyes okokból visszalépett a jelöltségtől.

Sok liberális zsidó idén Trumpra szavaz

Liberális és nem ortodox zsidó körökben Trump támogatásának hangoztatását gyakran eretnekségnek tartják.