Sok liberális zsidó idén Trumpra szavaz

Trump elnök számos olyan, gazdasági és szociális kérdésekben baloldali szavazó voksára is számíthat, aki nagyra értékeli az elnök teljesítményét az iráni atomegyezmény felbontásának és az Izraellel kapcsolatos politikában, és látják, hogy az új baloldal irányából mennyi antiszemitizmus jön – írja a The Times of Israel.

Amikor Bonita Nathan Sussman, a New York-i Staten Islanden élő 67 éves konzervatív zsidó bejelentette, hogy novemberben Donald Trump amerikai elnökre szavaz, Facebook-ismerősei azt mondták, hogy virtuális shivát, vagy zsidó gyász-rituálét tartanak neki.

„Ó, istenem, elvesztettem a barátaimat” – mondta Nathan Sussman, aki a hét elején beszélt a lap munkatársával arról a döntéséről, hogy Trump-támogatóként „előbújik a szekrényből”. „Rasszistának, homofóbnak hívnak és még ki tudja milyen jelzőket aggatnak rám” – mondta.

Nathan Sussman szerint pedig nincs egyedül. „Sok liberális zsidó átlépett egy a határt” – mondta, utalva a szociális hálójában lévő barátokra és kapcsolatokra, akik csendben hűséget fogadnak a hivatalban lévő elnöknek. „Suttognak róla. Félnek, hogy elveszítik az állásukat, a barátaikat, a családtagjaikat.

Ha liberális zsidó körökben valaki támogatja Trumpot, egyszerűen páriává válik. Nem mondhatod, hogy Trump-párti vagy, anélkül, hogy valamiféle ellenállásba ne ütköznél.”

A reakció jól mutatja a 2020-as elnökválasztás kivételesen megosztó jellegét — írja az angol nyelvű izraeli lap. Míg a zsidók demokratikus-republikánus megosztottsága az elmúlt néhány elnökválasztási ciklusban viszonylag stabil volt – a legfrissebb közvélemény-kutatás Joe Biden volt alelnöknek 75–22-es előnyt ad Trumpdal szemben -, a Trump-korszak szokatlan szenvedélyeket váltott ki.

Az ortodox zsidók körében, ahol Trump nagyon kedvelt, a Biden-szavazók személyesen és szakmailag elszakadhatnak a közösségektől. Liberális és nem ortodox zsidó körökben Trump támogatásának hangoztatását gyakran eretnekséghez hasonlítják.

Az amerikai zsidók 70 százaléka Bident támogatja

Csak a fehér keresztények többsége szavazna Trumpra, minden más vallási csoport inkább a demokrata jelölt mellett áll.

A lap által megkérdezett Trump-támogatók nevük elhallgatását kérték, félve a személyes és szakmai visszavágástól. Mindannyian New Yorkban élnek, nem-ortodox zsidók, személyesen „liberálisnak” tartják magukat – mégis azt állítják, hogy Trumpra szavaznak.

Félnek a „családi háborútól”; életmódjuk veszélyeztetésétől; munkahelyük elvesztésétől vagy megélhetésük kockáztatásától, esetleg száműzéstől zsinagógájukból vagy társadalmi köreikből.

„Megkülönböztettnek érzem magam” – értett egyet Barbara Braun, egy 71 éves filantróp és aktivista Long Island keleti végéből.

Braun családi alapítványt működtet, vagyonkezelőként dolgozik pluralista Long Island-i zsinagógájában, valamint a The Nature Conservancy-ban. Nagylelkűen adományoz Izraelt támogató zsidó szövetségeknek és nonprofit szervezeteknek, és aktívan részt vesz helyi közösségének erőfeszítéseiben a családon belüli erőszak megszüntetése és a környezetvédelem támogatása érdekében.

Braun nem érzi, hogy liberális értékei ütköznének Trump elnök támogatásával. „Kifogásolhatónak tartom, hogy az emberek ebben konfliktust feltételeznek.”

„Számos elképzelés van arról, hogy egy liberális zsidó ember mit gondol és érez. Liberális értékek alapján élünk, a cedáká (adományozás) értékei élünk „- hangsúlyozta Braun. „Nem értem, hogy mindez miért kérdőjeleződött meg ezen a választáson.”

„Természetesen liberális emberek vagyunk, de feltétlenül támogatjuk Trump elnököt” – mondta Braun férje, Mitchell Myrin. „New Yorkban a szavazatunk szimbolikus lehet – Biden éppolyan biztosan nyeri majd New Yorkot, ahogy a nap holnap felkel – ennek ellenére mi megtesszük a részünket és Trumpra szavazunk.”

Hogyan lettem liberális demokratából Trump-szavazó?

Amerikában élő magyar bevándorló olvasónk, Mandler Gábor elmondja, miért váltott négy éve a demokratákról a republikánus jelöltre.

A The Times of Israel által megkérdezettek számos ismert érvet sorakoztattak fel Trump támogatására: Izrael és az Öböl-államok közötti békeszerződések; antiszemitizmus a baloldalon; az iráni nukleáris megállapodás felszámolása, valamint George Floyd és más fekete emberek halálát követően a zavargások. Hogy az elnök lánya, Ivanka Trump és férje, Jared Kushner zsidó, szinte minden beszélgetés során felmerült.

A barátok, a család és a közösség tagjai között a politikai megosztottság nem új keletű.

Az amerikai liberális zsidóknak általában erős a kötődése a Demokrata Párthoz, és ez a tendencia tovább nőtt, miután a pittsburghi Élet Fája Zsinagógában 2018. októberében történt lövöldözésben 11 ember halt meg.

Az erőszakot sokan a Trump-kormányzat idegengyűlölő retorikájához kötötték, ugyanakkor az ortodox zsidók egyre inkább társítják a Republikánus Pártot Izrael támogatásával és a konzervatív társadalmi kérdésekkel.

„A dolgok jobban polarizáltak, mint valaha” – állítja egy 58 éves Riverdale-i üzletember, aki Trumpra kíván szavazni. Névtelenséget kért, mert félt a „személyes és szakmai megtorlástól”. A férfi egy zsidó reform zsinagóga korábbi és jelenlegi elnökeként betöltött szerepe mellett aktív zsidó filantróp és a New York-i UJA szövetség korábbi elnökségi tagja.

„Sajnos a jelenlegi helyzet olyan, hogy ha valaki konzervatívnak vallja magát, akkor rasszistának és homofóbnak tekintik, és még vagy 11 másik szörnyűséggel bélyegzik meg” – mondta a neve elhallgatását kérő férfi, hozzátéve, hogy a progresszív zsidók körében a konzervatív nézetek iránti „változás mértéke riasztó sebességgel gyorsult az elmúlt néhány évben”.

Ki állítja meg az orwelli baloldalt Amerikában?

A választás fontos tétje, hogy Trump vagy Biden elnöksége képes-e visszaszorítani az egyre totalitáriusabb SJW-kultúrát. Seres László publicisztikája.

„A görbe meredeksége manapság olyan, hogy elveszi az emberek kedvét a beszélgetéstől” – mondta. „Templomi funkcionáriusként és a zsidó nonprofit szervezetek támogatójaként” egész életében arra törekedett, hogy a politikát „minden döntésemnél kizárjam”.

„Valahogy a baloldali gondolatok elválaszthatatlanul összekapcsolódtak az erkölcsösséggel. A másik oldal pedig bigott volt és szűklátókörű” – mondta Nathan Sussman, aki Trumpot leginkább Izraellel szembeni politikája miatt támogatja.

„Egész életemben demokrata voltam – mindkét alkalommal Obamára szavaztam, és mindkét beiktatására elmentem” – mondta. „De a republikánusok felé fordultam, mert nagyon Izrael-párti vagyok.”

Sussman szerint az Obama-kormány „elárulta” Izraelt, miután az Egyesült Államok 2016 végén szakított a korábbi gyakorlattal, és lehetővé tette az ENSZ Biztonsági Tanácsának, hogy elítélje a ciszjordániai és kelet-jeruzsálemi telepépítést.

„Annyit azért elmondok, hogy még mindig demokrata néven vagyok regisztrálva!” – mondta ironikus nevetéssel Nathan Sussman.”

A zsidó szavazatok dönthetik el az amerikai elnökválasztást?

Noha a népességnek mindössze 2.1 százaléka zsidó, a közösség tagjai többször is képesek voltak jelentős befolyást gyakorolni a választásokra.