Az amerikai zsidók 70 százaléka Bident támogatja

Donald Trump amerikai elnök maradt a fehér keresztények kedvenc jelöltje a novemberi elnökválasztásra, de támogatottsága ebben a körben is csökkent. Minden más vallási csoport inkább Joe Bident, demokrata kihívóját támogatja – írja a The Jerusalem Post a Pew Kutatóközpont friss felmérése alapján.

A fehér keresztények a választók kulcsfontosságú szegmensének számítanak, mert az amerikai szavazók nagyjából 44 százalékát teszik ki. A regisztrált választópolgárok mintegy 7 százaléka fekete protestáns, 5 százaléka spanyol katolikus, 2 százaléka zsidó és 28 százalék nem vallásos.

A fehér keresztényeknek is három fő ága van: a katolikusok, a protestánsok és az evangéliumi protestánsok.

A fehér katolikus szavazók közül Trump nyolc százalékponttal előzi meg Bident. A csoport szavazóinak 52 százaléka Trumpra szavazna, ha a választásokat ma tartanák. Ennek a csoportnak a 44 százaléka nyilatkozott úgy, hogy Biden mellett áll. Ez a különbség jelentősen csökkent, mivel Trump egy augusztus elején végzett közvélemény-kutatásban még 19 százalékponttal előzte meg Bident (59–40%).

Miért szavaz még mindig demokratákra az amerikai zsidóság nagy része?

Joan Swirsky amerikai konzervatív szerző szerint Joe Biden kampányában „a zsidókat és Izraelt páriákként kezelik”, és „gúnyt űznek Izraelből”.

A fehér protestánsok körében is hasonló a trend, Trump vezet, de csökkent az előnye: 53 százalékuk támogatta Trumpot, szemben az augusztusi 59 százalékkal.

Még a híresen Trump-támogató fehér evangéliumi protestánsok körében is kissé csökkent az elnök népszerűsége: 78 százalékuk szavazna Trumpra, szemben az augusztusi 83 százalékkal.

Eközben Biden támogatottsága nem változott a két kutatás között. A fekete protestáns szavazók 90 százaléka, a zsidók 70 százaléka és a spanyol katolikusok 67 százaléka szavazna rá. A vallási hovatartozás nélküli választók közül az ateisták 83 százaléka és nem vallásosok 62 százaléka Bident támogatja.

Statisztikailag elmondható, hogy míg Trump támogatottsága mindhárom vizsgált fehér keresztény csoport körében csökkent, Biden esetében nem mutattak ki ehhez hasonló változást.

Trumpnak hiányoznak a zsidó szavazatok

Donald Trump az amerikai zsidó vezetőknek nyomatékosította, hogy miért érdemes az amerikai zsidóknak rá szavaznia.

Az egyik oka lehet Trump népszerűségvesztésére a fehér keresztények körében, hogy a mostani felmérés első alkalommal lehetőséget adott a válaszadóknak, hogy a libertárius jelöltre, Jo Jorgensenre vagy a Zöld Párt jelöltjére, Howie Hawkinsra is szavazzanak. Míg az augusztusi felmérésben csak Trump és Biden volt név szerint említve.

A válaszadók 6 százaléka mondta azt az új kutatásban, hogy nem Trumpra vagy Bidenre szavazna, Jorgensen (4%), Hawkins (1%), másik jelölt (1%). Az augusztusi felmérésben még csak 2 százalék mondta azt, hogy nem a két fő jelöltre szavazna.

A felmérést 10 543 ember megkérdezésével szeptember 30 és október 5-e között végezték, vagyis a kutatás már a szeptember 29-én lezajlott az első elnökjelölti vita után kezdődött, és az az időszak is beleesett, amíg Trump kórházban volt koronavírus-fertőzés miatt.

Szkafanderes zsidó néni inspirálja az amerikai szavazókat

A 102 éves dédmama Roosevelt óta minden elnökválasztáson leadta a szavazatát.