Trumpnak hiányoznak a zsidó szavazatok

Donald Trump az amerikai zsidó vezetőkkel folytatott 20 perces telefonbeszélgetésének legnagyobb részét annak a nyomatékosításával töltötte, hogy miért érdemes minél több amerikai zsidónak rá szavaznia. Néhány megjegyzése hallatán korábban minden bizonnyal sokan felvonták volna a szemöldöküket.

„Nagyra értékeljük önöket” – hangsúlyozta Trump a Ros Hásáná alkalmával a zsidó vezetők felé intézet hagyományos elnöki köszöntő végén. „Szeretjük az országukat is” – tette hozzá. Ezt megelőzően az Egyesült Arab Emírségekkel és Bahreinnel kedden a Fehér Házban aláírt történelmi megállapodások létrejöttében megkerülhetetlen szerepet játszó vejét, a zsidó származású Jared Kushnert úgy mutatta be a hallgatóságának, mint „hihetetlen vezetőt Izrael számára” – írja a The Jerusalem Post.

A mostani megjegyzései azokat a korábban – többek között a Fehér Ház két évvel ezelőtti hanuka partiján – tett kijelentéseit visszhangozták, amelyekkel rendre arra utalt, hogy az amerikai zsidók valójában izraelinek gondolják magukat.

Trump mostani kijelentései ráadásul a fehér házi események és a választási kampányfelhívások közötti határt is elmaszatolták. A hivatali ideje megkezdéséig az ilyesféle kampányfelhívásokat legkevesebb etikátlannak, de némelyek egyenesen jogellenesnek tekintették.

A beszélgetés során arra késztette a hallgatóit, hogy kampányoljanak érte, egyúttal arra is célzott, hogy Izrael meg fogja szenvedni, ha idén ősszel nem választják újra.

„El kell mondanom, hogy bármit is tudnak tenni november 3-ával összefüggésben, az nagyon fontos, mert ha nem nyerünk, Izrael nagy bajba kerül”

– mondta Trump.

Az elnök felsorolta, hogy az Egyesült Államok mi mindent tett Izraelért, külön kiemelve azt a 4,2 milliárd dollárra rúgó éves támogatást, amit az országa fizet a zsidó államnak.

„Izrael miatt vagyunk a Közel-Keleten” – jelentette ki Trump, nem említve az Egyesült Államok rendkívül komplex regionális érdekrendszerének további elemeit, beleértve az olaj zavartalan áramlásának biztosítását.

Ábráhám-egyezmény: A háború nélkül béke

Ábrahámnak a végtelennek tűnő koronavírus járványba, és a belpolitikai válságba belefáradt izraeli fiai és leányai úgy vélik, hogy a puding próbája az evés, a többit a történelem fogja eldönteni.

Amikor az amerikai zsidó szervezetek elnökeinek konferenciáját vezető Arthur Stark azt kérdezte Trumptól, hogy miként tervezi támogatni Izraelt a Hamász és a Hezbollah terrorcsoportok mögött álló szereplők, jelesül Irán és Törökország feltartóztatásában, Trump válasza ismét ez volt: szavazzanak a republikánusokra.

„Ez tényleg olyan időszak, amely nagyon fontos Izrael életében és Izrael biztonságát tekintve. És remek munkát fogunk végezni” – mondta. „Ha a másik fél kerül a hatalomba, az összes erőfeszítésünk hiábavaló volt. Azt hiszem, az már egy egészen más történet lesz. Azt hiszem, pont az ellenkezője a mostaninak”.

Trump azt is megjegyezte, hogy kilépett az iráni nukleáris megállapodásból, és szerinte Obama, aki 2015-ben elérte a szankciók enyhítését, megalázta Benjamin Netanyahu izraeli miniszterelnököt.

„Emlékszem, hogy Bibi könyörgött, a megalázkodásig könyörgött neki, kérlelte, hogy ne kösse meg az megállapodást Iránnal” – mondta Trump. „Megkötötte. (…) Ehhez képest a demokraták 75%-nyi szavazatot söpörnek be a szokás szerint rájuk szavazó zsidó szavazóktól. Ez automatikus. Bízom benne, hogy önök ennél jobbat is el tudnak érni. Remélem, meg tudják magyarázni az embereknek, hogy mi történik”.

A zsidók hagyományosan nagy számban szavaznak a demokrata elnökjelöltre. Egy, a héten elvégzett közvélemény-kutatás szerint Joe Biden a szavazatok 67%-át szerezné meg körükben, Trump a 30%-át. De a billegő államokban, különösen a Floridában élő zsidó szavazók szorossá tehetik a választásokat, és Trump jelezte, hogy nehezen megmagyarázható számára, miért nem részesül a zsidó szavazatok ennél nagyobb hányadában.

„Nagyon csodálkozom, (…) mert láttam egy közvélemény-kutatást, miszerint a legutóbbi választásokon a zsidó szavazatok 25%-át kaptam meg, és azt mondtam, itt van a vejem és lányom, akik zsidók, gyönyörű unokáim vannak, akik zsidók. Elértem mindezen hihetetlen eredményeket” – magyarázta Trump. „Csodálkozom, hogy a szavazat szinte automatikusan a demokratákhoz megy”.

Biden 67:30 arányban vezet Trump előtt a zsidó szavazók körében

Az elnök támogatottsága még azok közt is gyenge, akik amúgy megfelelőnek tartják az eredményeit.