Pompeo több nemzetközi emberi jogi szervezetet tervez antiszemitának nyilvánítani

Egy várható külügyminisztériumi jelentés olyan csoportokat fog megcélozni, mint az Amnesty International, a Human Rights Watch és az Oxfam, mégpedig azért, mert a kormányzat szerint támogatják a BDS-mozgalmat. Egyúttal az Egyesült Államok beszüntetheti a tevékenységükhöz való anyagi hozzájárulását is.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter azon munkálkodik, hogy az Egyesült Államok Külügyminisztériuma több nagy nemzetközi emberi jogi csoportot nyilvánítson antiszemitának, többek között az Amnesty Internationalt, az Human Rights Watch-ot és az Oxfamot, egyúttal megszüntetné azok amerikai támogatását – jelentette a Politico híroldal a The Times of Israel elemzése szerint.

A két tisztségviselőre hivatkozó híradás szerint az antiszemitizmus elleni küzdelemért felelős különmegbízott, Elan Carr által jegyzett jelentés már a héten megjelenhet. A jelentés tényét a The Washington Post is megerősítette.

A nyilatkozat az emberi jogi csoportok Bojkott, Elidegenítés és Szankciók (BDS) mozgalom felé irányuló állítólagos támogatására hivatkozik majd – közölte a Politico.

Izrael régóta elfogultsággal vádolja az emberi jogi csoportokat, amiért azok rendre és meglehetősen tisztességtelenül Izraelt célozzák kampányaikkal, és a zsidó állammal szemben jóval magasabb elvárásokat támasztanak, mint amint az más országok esetében megszokott.

Tavaly az akkori stratégiai ügyekért felelős miniszter, Gilad Erdan (Izrael jelenlegi ENSZ-nagykövete) azzal fenyegetőzött, hogy kitiltja az Amnesty Internationalt Izraelből egy olyan jelentés miatt, amely az az Airbnb, a Booking.com, az Expedia és a TripAdvisor webhelyeket a Júdea-Szamáriában lévő izraeli települések bojkottjára szólította fel.

Az Amnesty azzal vádolta a felsorolt cégeket, hogy „háborús bűncselekményekből” profitálnak azzal, hogy szállást kínáltak a településeken.

„Az Amnesty International ez az álszent szervezet, amely az emberi jogok nevében beszél, valójában egy antiszemita delegitimizációs kampány részeként az izraeliekkel szembeni bojkott előmozdítása érdekében cselekszik” – nyilatkozta Erdan akkor.

Amnesty International: a szervezet, amelyik mindig Izrael kárára téved

Nem először fordul elő, hogy a Nobel-békedíjas szervezet alulinformáltan, előítéletesen és inkorrekt módon nyilatkozik meg a zsidó államról. 

Izrael szintén tavaly kiutasította a Human Rights Watch helyi igazgatóját, mert az állítása szerint támogatta az Izrael ellen irányuló BDS-mozgalmat.

Izrael az elmúlt években kemény álláspontot foglalt el a BDS-mozgalommal szemben, amely szerinte Izrael létének delegitimizálására és a térképről való eltörlésére irányul. A BDS-mozgalom szerint pusztán erőszakmentes kampányról van szó a palesztinok jogaiért.

A Politico szerint a Külügyminisztérium nyilatkozat-tervezete az információ nagy részét az NGO Monitor nevű izraeli portáltól szerezte. Az említett oldal az emberi jogi és más szervezetek tevékenységét követi nyomon, és gyakran az Izrael-ellenesség vádjával illetve azokat.

Sem a Külügyminisztérium, sem Izrael washingtoni nagykövetsége nem kommentálta egyelőre az értesüléseket.

A baloldali Politico szerint a lépés valószínűleg Pompeo arra irányuló próbálkozása, hogy szimpátiát vívjon ki az Izrael-párti evangélikus keresztények körében, arra az esetre, ha 2024-ben ő indulna az elnöki székért.

Pompeo az elmúlt hónapokban ideje nagy részét arra fordította, hogy az arab nemzetek normalizálják az Izraellel fenntartott kapcsolataikat.

Pompeo most abban bízik, hogy Szudán hamarosan elismeri Izraelt, mivel Washington levette a muzulmán országot a terrorizmust államilag támogató országok listájáról.

Pompeo hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok azt kívánja, hogy minden nemzet „ismerje el Izraelnek, a zsidók legitim hazájának az alapvető jogát a nemzetállamként való létezéshez”.

Nem akarta kimondani az emberi jogi szervezet, hogy Izraelnek joga van zsidó államként létezni

Az emberi jogi szervezet egyik vezetője nem volt hajlandó választ adni a kérdésre, támogatja-e Izrael zsidó államként történő önmeghatározását.

Az emberi jogi csoportok megcélzása azonban több amerikai tisztviselőt is kritikára késztetett, illetve az antiszemitizmus vádját hevesen elutasító emberjogi szervezetek tiltakozását is kiváltotta.

A Politico szerint a Külügyminisztérium karrierdiplomatái – közöttük az állami szerv ügyvédei – ellenezték a nyilatkozatot, mondván, egy ilyen lépés számos szólásszabadsággal kapcsolatos pert eredményezhet, ráadásul hiányoznak a megtételéhez szükséges megfelelő adminisztratív jogi alapok is.

A tervet a T’ruah amerikai progresszív zsidó emberi jogi szervezet is nevetségesnek nevezte.

„A szilárd emberi jogi szektor elengedhetetlen eleme a demokráciának” – nyilatkozta Jill Jacobs női rabbi, a szervezet igazgatója.

„Izrael olyan állam, amelyet a nemzetközi emberi jogi törvények kötnek, akárcsak az Egyesült Nemzetek Szervezetének minden más tagját. És ahogy más országokat, úgy Izraelt is lehet kritizálni, amennyiben nem teljesíti ezeket a kötelezettségvállalásokat” – mondta, hozzátéve, hogy „azáltal, hogy az emberi jogi szervezeteket a Trump kormány hamisan antiszemitának bélyegzi, csak megnehezíti a tényleges antiszemitizmus elleni küzdelmet”.

Tom Malinowski New Jersey-i demokrata kongresszusi képviselő, aki korábban a Human Rights Watch washingtoni igazgatójaként dolgozott, a Washington Postnak elmondta, hogy ez a lépés „teljesen abszurd”.

„Ezek a szervezetek azt is dokumentálják, hogy a palesztin hatóságok hogyan bánnak a palesztinokkal. Kritikusak a világ minden kormányával szemben, beleértve az Egyesült Államokat is. Mégis, a Külügyminisztérium minden korábbi vezető idején hiteles információforrásként támaszkodott e szervezetekre, és partnerként kezelte azokat”

– hangsúlyozta.

A jogvédő csoportok szintén elítélték a lépést.

Bob Goodfellow, az Amnesty International USA ideiglenes ügyvezető igazgatója „alaptalannak” nevezte az antiszemitizmus vádjait.

„Az AIUSA mélyen elkötelezett az antiszemitizmus és a gyűlölet minden formája elleni küzdelem iránt világszerte, és továbbra is megvédi az embereket, bárhol is tagadják meg az igazságosságot, szabadságot és méltóságot” – nyilatkozta a Politiconak, majd hozzátette: „Határozottan vitatjuk az antiszemitizmus minden vádját”.

„Bármilyen arra vonatkozó célzás, hogyaz Oxfam támogatja az antiszemitizmust, hamis, alaptalan és sértő” – mondta Noah Gottschalk, az Oxfam America munkatársa. „Az Oxfam, valamint izraeli és palesztin partnereink évtizedek óta a helyszínen dolgoznak az emberi jogok ügyének előmozdításán és az izraeli és palesztin közösségek támogatásán. Kiállunk valamennyi izraeli és palesztin életéért, emberi jogaiért és jövője érdekében”.

A Human Rights Watch tisztviselője, Eric Goldstein megjegyezte, hogy a Trump-adminisztráció gyakran az olyan csoportok munkájára támaszkodik, mint amelyet ő is képvisel, amikor politikai álláspontjának kívánja érvényesíteni.

„A megkülönböztetés minden formája ellen küzdünk, beleértve az antiszemitizmust is” – mondta Goldstein közleményében. „A kormányzati politika kritizálása nem egyenlő egy adott embercsoport megtámadásával. Például az amerikai kormányzati politikával kapcsolatos kritikáink sem tesznek bennünket Amerika-ellenesekké”.

Nem világos, hogy egy ilyen nyilatkozatnak milyen közvetlen hatása lesz a jogvédő csoportokra.

Elhunyt a Human Rights Watch alapítója

A zsidó származású Bernstein 2011-ben Advancing Human Rights néven újabb szervezetet hozott létre, miután a HRW Izrael-ellenessé vált.