Nem akarta kimondani az emberi jogi szervezet, hogy Izraelnek joga van zsidó államként létezni

Az emberi jogi szervezet egyik vezetője nem volt hajlandó választ adni a Kan izraeli televíziócsatorna azon kérdésére, támogatja-e Izrael zsidó államként történő önmeghatározását.

Kenneth Roth, a Human Rights Watch (HRW) emberi jogi szervezet ügyvezető igazgatója kitért a válaszadás elől, mikor az izraeli médiaorgánum nekiszegezte a kérdést.

“Soha, senki nem kérdőjelezte meg Izrael létezéshez való jogát. Úgy értem, minden államnak van joga létezni, de minden államnak kötelessége is egyben, hogy a nemzetközi emberi jogi elvek mentén járjon el”

— mondta Roth.

“Zsidó államként?”

— kérdezett rá a riporter.

“Demokráciaként” — tért ki a válasz elől Roth.

⁦🏳️‍🌈⁩ ערן סיקורל |Eran Cicurel |عيران شيكوريل on Twitter: „Human Rights watch Executive Director @KenRoth shares his views on Israel’s self determination as a Jewish state. Supports determination as a „democratic state” and refers to Israel’s Jewish definition as ‘nationalistic’. @kann_news @hrw https://t.co/3WYPL5RfqM pic.twitter.com/3R8Zv61ZQf / Twitter”

Human Rights watch Executive Director @KenRoth shares his views on Israel’s self determination as a Jewish state. Supports determination as a „democratic state” and refers to Israel’s Jewish definition as ‘nationalistic’. @kann_news @hrw https://t.co/3WYPL5RfqM pic.twitter.com/3R8Zv61ZQf

A riporter nem engedte el könnyen a témát, rákérdezve, hogy ez azt jelenti-e: „Nem zsidó államként?”

“Nos, úgy értem, Izrael úgy határozza meg magát, ahogy akarja… úgy értem, számos kormány határozza meg magát nacionalista kifejezésekkel, de ez nem mentség…”

— folytatta zavartan a HRW vezetője.

“Miért esik ennyire nehezére Izrael zsidó államként való meghatározása?” — erősködött tovább a riporter.

“Nos, azért, mert sok palesztin él Izraelben akik szintén állampolgárok, és teljes jogokat érdemelnek” — magyarázkodott Roth, azt sugallva, hogy az arab állampolgárok léte semmissé teszi a zsidó önmeghatározási jogot.

“Nálam a hangsúly azon van, Izrael tiszteletben tartja-e az emberi jogi értékeket vagy sem” — tette hozzá a vezető, de ezúttal sem sikerült elterelnie a témát.

“Egyiptom hívhatja magát arab államnak?” — kérdezett vissza az izraeli riporter.

“Ha ez azt jelenti, hogy azok az emberek akik nem arabok, másodrendű állampolgárok, és nem kapják meg a megfelelő tiszteletet, akkor…”

— magyarázkodott Roth.

“Ez a benyomása az Izraelben élő arabokról, hogy másodrendű állampolgárok?”

— szakította félbe a riporter.

“Nos, Egyiptom esetében például, tudja, az a kérdés, hogy a kopt keresztények ugyanazokat a jogokat élvezik, mint az arab muszlimok? Vagy ha Irakot nézzük, a szunniták és számos kisebbség ugyanazokkal a jogokkal élnek, mint a síita többség? Iránban a baha’i vallásúakat megilletik ugyanazok a jogok, mint a többséget?”

— válaszolta Roth, demostrálva, hogy nem hajlandó Izraellel kapcsolatban tiszta vizet önteni a pohárba.

“Az egész világon mindenhol vannak kisebbségek, és számomra a demokrácia lényege, és egy jogtisztelő állam lényege az, hogy biztosítsa mindenki számára jogaik tiszteletét” — vélekedett.

Az ENSZ elítélte a jemeni gyermekeket mészárló szaúdi erőket — és az izraeli hadsereget

Az ENSZ gyermekek konfliktusokban való szenvedéseit vizsgáló jelentésében kritizálta az IDF gázai zavargások során való fellépéséhez köthető haláleseteket.