Jogerős a Human Rights Watch helyi igazgatójának kiutasítása Izraelből

A legfelsőbb bíróság jóváhagyta a BDS támogató Omar Sakirnak, a nemzetközi emberi jogi szervezet izraeli és palesztin területekért felelős helyi igazgatójának kiutasítását.

Az alkotmánybíróságként is működő izraeli legfelsőbb bíróság döntése szerint a belügyminiszter nem követett el hibát, amikor elutasította az amerikai Omar Sakir tartózkodási engedélyének meghosszabbítását arra hivatkozva, hogy támogatja az Izrael elleni bojkottmozgalmat.

A döntés nyomán két héten belül el kell hagynia Izraelt.

Sakir azzal vádolta meg az izraeli hatóságokat, hogy kiutasításával az emberi jogi szervezet elnémítását próbálják elérni. Az ügyében döntő egyik bíró, Neal Hendel viszont azt hangsúlyozta, hogy csakis Sakirt, nem a HRW-t érinti a kiutasítás, amelyet az általa a BDS nevű bojkottmozgalomban végzett rendszeres, hosszan tartó és széleskörű tevékenysége okozott.

A HRW korábban bejelentette, hogy nem támogatja a BDS-t, tevékenysége kizárólag az 1967-ben megszállt, Jordániától elfoglalt területekre vonatkozik, vagyis nem támogatja az Izrael elleni bojkottot

„Mindenkinek tudnia kell, hogy ha Izrael Állam ellen dolgozik, akkor nem engedjük, hogy itt éljen és működjön” – üdvözölte a határozatot Arije Deri belügyminiszter.

A legfelsőbb bíróság szeptemberben tárgyalta Sakir kiutasításának ügyét, miután a jeruzsálemi kerületi bíróság elutasította fellebbezését kiutasítása ellen, és ezért két héten belül el kellett volna hagynia az országot, ha nem él az utolsó fellebbezési lehetőséggel.

Felszólította az EU Izraelt, ne tiltsa ki a Human Rights Watch helyi vezetőjét

Az Európai Unió szerint a BDS-aktivizmussal vádolt jogvédő kiutasítása aláásná az izraeliek és a palesztinok közti hídépítést.

A 2016 óta Izraelben élő, amerikai állampolgár Omar Sakir tartózkodási engedélyét azért vonták be tavaly májusban, mert a hatóságok szerint támogatja az Izrael elleni BDS bojkottmozgalmat.

Sakir tartózkodási engedélyét Arije Deri belügyminiszter vonta vissza „Izrael-ellenes tevékenységre” hivatkozva. Deri a stratégiai ügyek minisztériuma által elfogadott irányelv alapján döntött, amely szerint kiutasítható az, aki – mint azt Sakir a Twitteren tette – „gyakran továbbadja és megosztja az Izrael-ellenes mozgalom üzeneteit”.

Jeruzsálemben 2017-ben törvényt fogadtak el, amely megtiltotta a belépést az országba minden olyan külföldinek, aki tudatosan, nyilvánosan felhívást intéz Izrael bojkottálására, de ezt most először alkalmazták olyannal szemben, aki már az országban tartózkodik.