Felszólította az EU Izraelt, ne tiltsa ki a Human Rights Watch helyi vezetőjét

Az Európai Unió szerint a BDS-aktivizmussal vádolt jogvédő kiutasítása aláásná az izraeliek és a palesztinok közti hídépítést.

Május elsején járt volna le a jeruzsálemi bíróság által szabott határidő, addig kellett volna kiutasítani az országból Omar Sakírt, a Human Rights Watch jogvédő szervezet helyi vezetőjét, amiért a vád szerint az Izrael-ellenes BDS-mozgalom üzeneteit továbbította rendszeresen támogatólag. A férfi ügyvédei azonban fellebbeztek a Legfelsőbb Bíróságnál, így még maradhat, amíg a legfelső bírói fórum nem tárgyalja az ügyét.

Az ügyben most állást foglalt az Európai Unió is: az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén Kai Sauer finn küldött felszólította Izraelt, hogy ne utasítsa ki Sakírt.

„Aggódunk amiatt, hogy a jelen politikai helyzetben aláássák mindazok tevékenységét, akik hidakat akarnak építeni az izraeliek és a palesztinok között” – jelentette ki a politikus, hozzátéve: sürgetik Izraelt, hogy ne akadályozza Sakír és a HRW jogvédő munkáját.

A Haaretz szerint az EU ennek kapcsán megdicsérte az Izraelben működő civil szervezetek és jogvédő aktivisták munkáját, mivel azok „hozzájárulnak a kétállami megoldás eléréséhez.” Bírálták Izraelt az ENSZ emberi jogokkal foglalkozó szakemberei is, akik szerint Sakír izraeli munkaengedélyének visszavonása „akadályozza a segítségnyújtást, a kutatást és a szabad vélemény-nyilvánítást”, illetve a „nyílt vitával szembeni ellenállást” tükrözi.

BDS: The Attempt to Strangle Israel

The latest strategy employed by those who wish to strangle Israel is called BDS. It may sound harmless, but do not be fooled. It stands for Boycott, Divestme…

Mint arról beszámoltunk, a 2016 óta Izraelben élő, amerikai állampolgár Omar Sakír munkavállalási engedélyét azért vonták be tavaly májusban, mert a hatóságok szerint támogatja az Izrael elleni bojkottmozgalmat.

Kiutasítják Izraelből a Human Rights Watch helyi vezetőjét

2017 óta törvény tiltja a belépést az országba minden olyan külföldinek, aki tudatosan, nyilvánosan felhívást intéz Izrael bojkottálására

Árje Deri belügyminiszter azon irányelv alapján döntött, amely szerint kiutasítható, aki, mint Sakír Twitter-fiókjával tette, „gyakran továbbadja és megosztja a BDS Izrael-ellenes mozgalom üzeneteit.”

A HRW ugyanakkor közölte, nem támogatják a BDS-t, tevékenységük kizárólag az 1967-ben megszállt, Jordániától elfoglalt területekre vonatkozik.

„Az izraeli hatóságoknak inkább az emberi jogok súlyos megsértésének megszüntetésére kellene összpontosítaniuk, nem pedig az erről jelentéseket készítő csoportok elhallgattatására” – nyilatkozta Tom Porteou, a Human Rights Watch helyettes programigazgatója.

A HRW neves nemzetközi jogvédő szervezet, amely azonban különösen szeret Izraelre fókuszálni. A The Jerusalem Post szerint a szervezet az elmúlt két évtizedben szabályos „boszorkányüldözést” folytat a zsidó állammal szemben, elterelve a figyelmet más államok által elkövetett jogsértésekről. Ami a Közel-Keletet illeti, Izraelről, a térség egyetlen demokráciájáról lényegesen több HRW-jelentés készült, mint a térség többi államáról.

Omar Sakír

A civil szervezeteket figyelő NGO Monitor adatai szerint az 1978-ban alapított HRW stabil büdzsével rendelkezik (ezt többek között a Soros-féle Nyílt Társadalom Alapítvány, a Rockefeller Brothers Alapítvány, a Ford Alapítvány és az Oak Alapítvány biztosítja), közel áll néhány nyugati kormányhoz, ám jelentéseiből hiányoznak a szakmai standardok, a katonai és jogi szakértelem, hiányos a kutatási módszertanuk.

Izraellel kapcsolatban a civileket monitorozó szervezet a HRW-ról megállapítja, hogy elfogult a zsidó állammal szemben, jelentései kizárólag a palesztin narratívát követik. A HRW szinte összefonódott a BDS-mozgalommal, közösen szervezkedtek például az Airbnb és a Booking.com ciszjordániai jelenléte ellen, „lopott földnek” nevezve Júdeát és Szamáriát.

Az NGO Monitor nemcsak szimpatizánsként, hanem kifejezetten Izrael-ellenes BDS-kampányok „ügyvédjeként” tartja számon Omar Sakírt, felidézve az aktivista számos Izrael-ellenes tevékenységét. A civil szervezet által összeállított, leellenőrizhető lista egyértelműen cáfolja a HRW és Sakír érvelését, miszerint „nem támogatják a BDS-t, tevékenységük kizárólag az 1967-ben megszállt, Jordániától elfoglalt területekre vonatkozik.”