Álruhában járják be a Hezbollah terroristái Izrael határait

Az izraeli véderő, az IDF legújabb jelentése szerint Irán egyre jobban kiszorul Szíriából, azonban komolyan lehet tartani a Hezbollah-val való összeütközéstől.

Az IDF jelentése szerint Irán folyamatosan vonja ki a csapatait Szíriából, és a sok veszteséget okozó izraeli légitámadások miatt kezdi újragondolni a szíriai stratégiáját -írja az Algeimeiner amerikai zsidó portál.

A folyamatról azonban ellentmondásosak a hírek. Míg korábban arról volt szó, hogy az egyre intenzívebb izraeli légicsapások következtében Irán elkezdte kivonni csapatait és bezárni katonai bázisait Szíriában, néhány napra rá már az derült ki, hogy Irán egyre növeli jelenlétét az országban, ahol az évek alatt számos katonai támaszpontot létesített.

Izrael számára azonban nem elég a kedvező katonai rendezés, az is fontos, hogy a politikai fronton se potenciális ellenségek kezébe kerüljön a hatalom.

A jelentés megállapítja, hogy az oroszok, úgy tűnik, hosszú időre rendezkednek be, de ők egyelőre nem akadályozták az izraeli légierő Irán ellen irányuló támadásait.

Bár az iráni fenyegetés csökken, az iszlamista rezsim proxi-hadserege, a Hezbollah növelte aktivitását a libanoni-izraeli határon.

Izrael áll az iráni kikötők elleni kibertámadás mögött

Egy külügyi szakértő elmondása szerint a támadás teljesen lebénította az iráni kikötő informatikai rendszereit.

Az izraeli hadsereg megfigyelte, hogy több Hezbollah-vezető civil álruhában járja be a határ menti településeket. A terrorszervezet folyamatosan szállítja a fegyvereket a falvakba, és a jelentés szerint már minden harmadik ház az övék.

Az IDF szerint két lehetőség van a konfrontáció elkerülésére: egy potenciális tengeri konfliktus Irán és az Egyesült Államok között, vagy Izrael akkora megelőző csapást mér a Hezbollahra, hogy az nem tud visszatámadni.

Izraelnek már egyszer sikerült késleltetni a potenciális háborút, mikor 2018-ban felfedezte, hogy a terrorszervezet alagutakat épített a libanoni határ alatt. Az Északi Pajzs hadművelet keretében az IDF ezeket mind felszámolta.

Az izraeli hadsereg rendszeresen gyakorlatozik, hogy felkészüljön egy potenciális Hezbollah támadásra. A gyakorlatokat Israel Friedler ezredes vezeti, aki nemrég azt nyilatkozta, hogy készen állnak egy potenciális konfliktusra. A Hezbollah leszerelését még az ENSZ főtitkára is indítványozta nemrég:

António Guterres figyelmeztetése szerint aggasztó, hogy a paramilitáris csoport a szomszédos Szíriában is tevékenykedik.

Izrael harca Irán ellen Szíriában már csaknem egy évtizede zajlik, miután Teherán elkezdte katonái telepítését és szövetséges fegyveres csoportok, így a Hezbollah támogatását a 2011-es szíriai polgárháború óta.

Az elmúlt hónapokban Izrael egyre gyakrabban hajtott végre légicsapásokat egész Szíriában, de a legnagyobb számban a főváros, Damaszkusz környékén.

Irán erősíti katonai jelenlétét Szíriában

Műholdfelvételek szerint az iráni Forradalmi Gárda új fegyverraktárat épít az Ali imám nevű katonai támaszpontján, Szíria keleti részén.