Leszerelné a Hezbollah-t az ENSZ főtitkára

António Guterres a Biztonsági Tanács mai vitája előtt beszélt erről.

A libanoni kormánynak és hadseregnek biztosítania kellene a Hezbollah lefegyverezését — többek között erről írt a Jerusalem Post szerint nemrég António Guterres, az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) főtitkára, akinek figyelmeztetése szerint aggasztó, hogy a paramilitáris csoport a szomszédos Szíriában is tevékenykedik.

Az ügyről szerdán zárt ajtók mögött fognak egyeztetni a Biztonsági Tanács (BT) tagjai New Yorkban.

„A Hezbollah folyamatos beavatkozása a Szíriai Arab Köztársaság konfliktusaiba… magában hordozza annak a veszélyét, hogy Libanon belekeveredik regionális konfliktusokba, és aláássa Libanon, valamint a régió stabilitását” — figyelmeztetett Guterres.

Az ENSZ-főtitkár egyúttal egy olyan jelentésre is hivatkozott, ami 2019. október és 2020. április 7-ig vizsgálta Libanon tevékenységét. A dokumentum a 2004-ben elfogadott 1559. számú BT határozattal is foglalkozik. Ebben a határozatban Libanon szuverenitásának tiszteletben tartásáról van szó, ahogy az ott tevékenykedő „libanoni és nem libanoni milíciák” felszámolására is felszólít.

Guterres szerint a megfigyelt időszakban Izrael többször is megszegte a határozat előírásait azzal, hogy csaknem naponta átrepüléseket hajtott végre katonai gépeivel.

„A libanoni légtér állítólagos használata az Izraeli Védelmi Erők részéről — hogy így intézzenek légitámadásokat a Szíriai Arab Köztársaság ellen — mélyen aggasztó” — fogalmazott a főtitkár, aki ezután határozottan felszólította zsidó államot az átrepülések megszüntetésére.

Izraelnek sikerült kibombáznia Iránt Szíriából?

Úgy tűnik, a légicsapások meghozták az eredményüket: az iráni erők elkezdték elhagyni az országot, feladva néhány katonai bázist.

Nyilatkozatában — mely egyszerre utal Izraelre és a Hezbollah-ra — Guterres azt írta: „a megszegések, történjenek levegőben vagy szárazföldön, növelik a veszélyét annak, hogy fokozódik a helyzet, és veszélyeztetik Libanon, Izrael és más területek stabilitását”.

A Biztonsági Tanács egy héttel ezelőtt folytatott vitát az ENSZ 2006-ban létrehozott libanoni békefenntartó missziójáról (UNIFIL). Az egyeztetéseket követően Danny Danon izraeli ENSZ-nagykövet hangsúlyozta, hogy ha a Hezbollah továbbra is képes lesz lebénítani a misszió munkáját, akkor szükséges lehet felülvizsgálni annak jelenlegi szerepét.

Guterres azt mondta, az UNIFIL 291 alkalommal nyilvánított „légi jogsértést” Izraelnek, összesen 890 órányi időtartamon keresztül. Beszámolója szerint ezeknek 79 százaléka légi járművekből tevődött ki, a maradék pedig vadászgépek és más, azonosítatlan repülőeszközök használata volt.

A múlt heti megbeszélés után Sven Jürgenson észt nagykövet, a BT jelenlegi elnöke azt mondta, a tagok aggodalommal nézik az 1701. számú határozat megszegését „szárazföldön és levegőben” egyaránt.