Izraelnek sikerült kibombáznia Iránt Szíriából?

Az egyre intenzívebb izraeli légicsapások következtében Irán elkezdte kivonni csapatait és bezárni katonai bázisait Szíriában – állítják izraeli védelmi források a The Times of Israel c. lapnak. A legutóbbi támadás hétfő éjjel történt, abban 14 fegyveres halt meg.

Izrael csak általánosságban ismeri el, hogy tesz lépéseket az Irán által támogatott fegyveresek ellen Szíriában. A konkrét támadásokat azért nem, mert így szerinte csökken az esélye egy esetleges megtorlásnak.

Izrael harca Irán ellen Szíriában már csaknem egy évtizede zajlik, miután Teherán elkezdte katonái telepítését és szövetséges fegyveres csoportok támogatását a 2011-es szíriai polgárháború óta.

Az elmúlt hónapokban Izrael egyre gyakrabban hajtott végre légicsapásokat egész Szíriában, de a legnagyobb számban a főváros, Damaszkusz környékén.

Hivatalos források név nélkül nyilatkozva azt mondták a lapnak, hogy úgy tűnik, a légicsapások meghozták az eredményüket, mert az iráni erők elkezdték elhagyni az országot, feladva néhány katonai bázist, ami korábban az ő irányításuk alatt volt. Ugyanakkor a szíriai polgárháború alakulása is hozzájárult az iráni erők kivonásához, nem csak az izraeli akciók.

Újabb izraeli légicsapások Szíriában, 14 halott

A szíriai hadsereg közlése szerint egy katonai raktárbázist, az állami televízió szerint egy kutató központot támadtak.

Bár Izrael nem hiszi azt, hogy Irán mindenfajta válaszlépés nélkül elfogadja ezt a visszalépést, egy azonnali megtorlás veszélye egyelőre nincs a láthatáron – mondják a lap forrásai.

„Elszántak vagyunk, jóval elszántabbak, mint Irán, megmondom miért: Iránnak Szíria csak egy kaland, ezer kilométerre a saját országától, nekünk viszont ez az életünk”

– mondta Naftali Bennett védelmi miniszter.

„Az iráni katonák, akik Szíriába mennek, kockára teszik az életüket, ők fizetik meg ennek az árát, és ez így fog folytatódni. Nem adjuk fel, és nem engedjük létrehozni Irán előretolt katonai bázisát Szíriában”

– tette hozzá Bennett.

Az elmúlt fél évben jelentősen visszaesett a száma a fejlett felszereléseket Szíriába szállító iráni repülőgépeknek is, annak hatására, hogy az izraeli légierő a leszállópályákat is rendszeresen bombázta.

Amellett, hogy egyre gyakoribbak voltak az Iránhoz köthető célpontok támadása, Izrael a szíriai légvédelmet is rendszeresen bombázta. Legutóbb, a Kelet-Szíriában végrehajtott légicsapásban 14 iráni és iraki katona halt meg. A most megtámadott kutatóközpont nyugati hírszerzői információk szerint egyike azon létesítményeknek, melyekben a szíriai hadsereg vegyi fegyvereket gyárt, melyekkel a lázadó területek lakosságát támadják. Ezek a vegyifegyver-gyárak nyilvánvalóan nem jöhetnének létre Irán hathatós segítsége nélkül.

„Szíria fizeti az egyre növekvő árát az iráni jelenlétnek az országában, egy olyan háborúban, ami nem Szíriáról szól. Irán támogatóból teherré vált” – nyilatkozták a lapnak izraeli védelmi források, hozzátéve, hogy folytatják a nyomást Iránon, amíg katonái végleg el nem hagyják Szíriát.

Újra bombázta Izrael a Hezbollah szíriai állásait

Tizenkét órán belül két légitámadást is indított az izraeli légierő az Irán által támogatott libanoni terrorszervezet szíriai fegyverraktárai ellen.