Újabb izraeli légicsapások Szíriában, 14 halott

Izrael által Kelet-Szíriában kedden végrehajtott légicsapásban 14 iráni és iraki katona halt meg, állítja a brit központú Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű szervezet. Izraeli részről nem kommentálták az állítást – írja a ynet, izraeli hírportál.

A légicsapás tényét a szíriai hírügynökség is megerősítette, beszámolóik szerint az izraeliek katonai lerakatokat támadtak Safirában és Aleppóban, az északi Deir el-Zour régióban végrehajtott csapásokról nem számolt be az ügynökség.

A szíriai hadsereg közlése szerint egy katonai raktárbázist, az állami televízió szerint egy kutatóközpontot támadtak.

Szakértők szerint Izrael növekvő számú csapást hajt végre szíriai célpontok ellen most, amikor a világ figyelme Szíriáról a koronavírus-járvány felé terelődik.

Nyugati hírszerzési információk szerint iráni harcosok már régóta Aleppo környékén telepedtek meg és állították fel központjaikat, ami Irán növekvő szíriai befolyásának jele.

A most megtámadott kutatóközpont nyugati hírszerzői információk szerint egyike azon létesítményeknek, melyekben a szíriai hadsereg vegyi fegyvereket gyárt, melyekkel a lázadó területek lakosságát támadják.

A vegyi fegyverek használatának vádját mind Damaszkusz, mind szövetségese, Moszkva tagadja, azok használatával a dzsihádista harcosokat vádolja.

A légicsapásban megtámadott aleppói fegyverraktárak

Izrael már korábban is támadott vegyifegyver-üzemeket és raktárakat, a szíriai forradalom 2011-es kitörése óta számos akciót hajtott végre, jellemzően az Irán által szponzorált fegyverraktárak ellen. Célja, hogy elejét vegye a damaszkuszi vezetést támogató Irán térnyerésének a régióban.

Május elsején – mint arról mi is beszámoltunk – az izraeli légierő a Hezbollah, az Irán által támogatott libanoni terrorszervezet szíriai fegyverraktárait bombázta. Ez az ötödik izraeli légitámadás volt két héten belül az Iránhoz köthető terroristák ellen Szíriában.

Izrael régóta azzal vádolja Iránt, hogy Szíriában állandó katonai jelenlétet épít ki, ami Izrael biztonságát fenyegeti.

A térség szakértőinek véleménye szerint a növekvő izraeli légicsapások a washingtoni kormányzat Iránnal szembeni árnyékháborújának része, ezt Naftali Bennett, izraeli honvédelmi miniszter közleménye is erősíteni látszik, miszerint országa növekvő határozottsággal lép fel Szíriában.

Aszad szíriai elnök iráni és orosz támogatóinak köszönhetően sikeresen fordította meg a rezsimje ellen lázadó fegyvereseket és foglaltak vissza nagy kiterjedésű területeket a lázadók kezéből.

Szír hadsereg: Izrael célpontokat támadott Damaszkusz környékén

Állításuk szerint az izraeli gépek a szomszédos Libanon felett oldották ki rakétáikat a szíriai célpontok irányába.