Izrael áll az iráni kikötők elleni kibertámadás mögött

Izrael nemrég az iráni kikötők számítógépes rendszerei ellen követett el kibertámadást, komoly károkat okozva. A támadás minden bizonnyal válasz Irán korábbi támadására, amely izraeli vízellátási rendszereket vett célba.

Amerikai hírszerzői információk szerint Izrael május 9-én az iráni Sahid Rajaee kikötő informatikai rendszerében tett nagyon komoly károkat – írja a The Washington Post.

„Azok a számítógépes rendszerek estek a kibertámadás áldozatául, melyek az összes hajó illetve a szárazföldi utak kamionforgalmát irányítják. Minden egyszerre omlott össze” – áll az amerikai jelentésben, mely műholdas képek alapján jutott erre a következtetésre.

A támadás tényét később Irán is beismerte.

„A mostani kibertámadás nem tett kárt a rendszer belsejében”

– mondta Mohamed Rastad, az iráni kikötők működtetéséért felelős hivatal vezetője. Azonban a támadás minden bizonnyal sokkal komolyabb volt annál, mint amit Irán beismer. Egy neve elhallgatását kérő külügyi szakértő elmondása szerint a támadás teljesen lebénította a kikötői informatikai rendszereket.

Az iráni Bandar Abbas városbeli Shahid Rajaee kikötő

Izrael a támadást minden bizonnyal egy áprilisban, országa vízellátási rendszere ellen elkövetett kibertámadás miatt hajtotta végre. A támadást a zsidó állam akkor „egy vörös vonal” átlépésének nevezte, hiszen az az ország infrastruktúrája ellen zajlott. A támadás akkor minimális kárt okozott, Izrael nem sokkal később kezdte mérlegelni a megtorlás lehetőségét.

Izrael egyelőre nem kommentálta, vajon ő áll e a mostani kibertámadás mögött.

Irán és Izrael között több, mint egy évtizede zajlik a kiberháború, mely jelentős részben az iráni atomprogram ellen irányul. A zsidó állam a közelmúltban felerősítette az Irán által létrehozott szíriai katonai állások és a libanoni, szintén Irán által pénzelt Hezbollah terrorista csoport elleni küzdelmet.

Irán véletlenül kilőtte saját hadihajóját

Az iráni állami tévé szerint 19 matróz meghalt és 15-en megsebesültek, miután a célpont helyett egy kísérőhajót talált el egy rakéta a hadgyakorlaton.