Irán véletlenül kilőtte saját hadihajóját

Több tucat tengerész sebesült meg és többen meghaltak egy hadgyakorlat során, miután az egyik fregatt rakétával elsüllyesztett egy támogató hadihajót.  

Irán az Omán-öbölben tartott hadgyakorlatot, mikor egy Jamaran fregatt véletlenül rakétával kilőtte az egyik résztvevő hadihajót, ami azonnal elsüllyedt  – számolt be a The Times of Israel.

A baleset a Teherántól mintegy 1270 kilométerre délkeletre fekvő Dzsászk kikötőváros mellett történt. Értesülések szerint a kísérőhajó túl közel volt a célponthoz.

Az áldozatok pontos számáról eleinte nem érkeztek pontos információk. Az iráni újságok először egy halottról számoltak be, de a helyi média szerint negyven tengerész vesztette életét a robbanásban és többen súlyosan megsérültek.

Az iráni állami tévé aztán közölte: a célpont helyett egy kísérőhajót talált el egy iráni rakéta az Ománi-öbölben tartott hétvégi hadgyakorlaton, 19 matróz meghalt, 15-en megsebesültek.

Egy iráni Jamaran fregatt. Fotó: Wikimedia commons

A közösségi média oldalakra több videó is felkerült, amit a helyiek készítettek a sebesült matrózokról.

Farzana Shah pakisztáni újságíró a Twitteren számolt be az eseményekről. Az újságírónő információi szerint „hibás manőver” okozta a balesetet.

Farzana Shah on Twitter: „This looks no good. Prayers for #Iran.C-802 Noor anti-ship missile hits Konarak.C-802 though shows performance. pic.twitter.com/l6mvryAEur / Twitter”

This looks no good. Prayers for #Iran.C-802 Noor anti-ship missile hits Konarak.C-802 though shows performance. pic.twitter.com/l6mvryAEur

A hírek szerint a Jamaran fregatt egy C-802-es Noor rakétát lőtt ki saját támogató hajójára. A Noor rakéták földi verzióját rendszeresen használta Izrael ellen a Hezbollah. A c-802-es 120 kilométeren belül 98%-os pontossággal ér célba.

Egyelőre az iráni hadsereg nem adott ki hivatalos közleményt az incidensről. A helyi sajtó szerint tesztelés közben történt a baleset, az azonban kérdés, hogy miért vették célba a saját hajójukat.  Az elsüllyesztett hajó egy holland gyártású Konarak logisztikai hajó volt, amit az iráni hadsereg csak nemrég szerzett be.

Irán rendszeresen hajt végre hadgyakorlatokat a Hormuzi-szoroshoz közeli térségben. Az iszlám köztársaság médiája csak ritkán tudósít a hadgyakorlatok során bekövetkező kudarcokról, így a mostani hír elemzők szerint súlyos balesetre utalhat.

Az elmúlt hetekben feszült volt a hangulat az öböl környékén, miután Donald Trump amerikai elnök azt a parancsot adta, hogy az amerikai haditengerészet visszalőhet, ha az irániak megtámadják az egyik hajójukat. Az elnök azután rendelte ezt el, hogy az Iráni Forradalmi Gárda felfegyverzett hajói bekerítettek egy amerikai hajót a nemzetközi vizeken.

Trump megvétózta az Irán elleni katonai akciók korlátozásáról szóló kongresszusi határozatot

Pompeo közben az új iraki kormányfővel egyeztetett, Washington továbbra is hozzájárul Bagdad iráni áramvásárlásához.