Irán erősíti katonai jelenlétét Szíriában

Az ImageSat nemzetközi műhold felvételei szerint az iráni Forradalmi Gárda új fegyverraktárat épít az Ali imám nevű katonai támaszpontján, Szíria keleti részén. A fejlesztések során olyan alagutakat is létrehoznak, amelyekben komoly fegyvereket is tárolhatnak.

A mintegy hét méter széles bejárattal rendelkező alagútban, melynek építéséről a felvételek tanúskodnak, olyan fejlett fegyvereket is tárolhatnak, melyek komoly pusztító erővel bírnak – számol be az Israel Hayom hírportál.

Irán a szíriai felkelés 2011-es kitörése óta egyre növeli jelenlétét az országban, és az évek alatt számos katonai támaszpontot létesített.

Az Ali imám katonai támaszpont Szíria keleti részén

Izrael kijelentette, hogy nem tűri Irán jelenlétét országa északi határának közelében, ezért már korábban is több száz rakétát lőtt ki Szíriában található iráni célpontokra.

Egy, a mostanihoz hasonló alagutat márciusban semmisített meg a zsidó állam légiereje.

Szerdán Hassan Nasrallah, a Hezbollah vezetője támadta Naftali Bennett, izraeli védelmi miniszter azon kijelentését, amely szerint 2020 végére Izrael ki akarja füstölni az irániakat Szíriából.

„Bennett kijelentése, miszerint Iránt kikergetik Szíriából 2020 végére, ostobaság. Nézzék csak a dátumot – 2020 vége – na, majd meglátjuk” – mondta a terrorvezér, majd hozzátette: „Bennett hazudott az izraeli közvéleménynek, amikor országai szíriai eredményeit méltatta. Izrael minden rakétagyártó kapacitást támadásnak fog fel Szíriában, ezért támadja állásainkat”.

Izraelnek sikerült kibombáznia Iránt Szíriából?

Úgy tűnik, a légicsapások meghozták az eredményüket: az iráni erők elkezdték elhagyni az országot, feladva néhány katonai bázist.