Izraeli weboldalak százait érte hackertámadás

A Nemzeti Kibervédelmi Igazgatóság szerint elképzelhető, hogy az akció mögött Irán áll, amely ezzel akarta „megünnepelni” az idei al-Kudsz (Jeruzsálem) Napot.

Bár a hivatalos információk szerint az izraeli oldalakat érintő támadás „felületes” volt csupán, a héber média értesülései szerint akár weblapok százait, sőt ezreit is érinthette – írja a The Times of Israel.

A Nemzeti Kibervédelmi Igazgatóság kijelentette, továbbra is vizsgálják az incidenst, illetve megpróbálják a felelősök digitális lábnyomait visszakeresni, hozzátéve, a múlt héten már figyelmeztettek arra, hogy Irán kibertámadással köszöntheti az al-Kudsz Napot Izraelben.

Hivatalos információk szerint állami oldalakat nem érintett az akció.

Irán az 1979-es iszlám forradalom óta tartja az al-Kudsz (Jeruzsálem) Napot, mint olyan eseményt, amelynek keretében kifejezhetik támogatásukat a palesztinok felé.

A meghackelt oldalakon a magát „A Megváltó hackereinek” nevező csoport videói és screenshotjai tűntek fel a következő héber és angol nyelvű mondattal: „Készülj nagy meglepetésre”. A videón ezek után robbanások látszódnak Tel-Avivban, illetve a véres Benjamin Netanjahu miniszterelnök, amint éppen úszva távolodik az égő várostól.

Bár a hackereket még nem sikerült beazonosítani, a képeken számos iráni zászló és szimbólum feltűnik. A támadást a Háárec szerint megkönnyítette a WordPress platform sebezhetősége.

Micpe Ramon és Ramat Hasaron helyi hatóságai is érintettek a hackerakcióban, ahogy a Cofix kávéház-lánc, a United Hatzalah mentőcsapatok és Nitzan Horowitz baloldali Merec képviselő magánweboldala, írja a Ynet.

Izrael biztonsági cégei és ügynökségei egy ideje már készülnek potenciális iráni, vagy Iránhoz kötődő kiberakciókra, miután az Iszlám Köztársaság azzal vádolta meg a zsidó államot, hogy az megbénította egy dél-iráni stratégiai fontosságú kikötőjének számítógépes rendszerét, válaszul egy korábbi, állítólag szintén iráni kísérletre, melynek keretében Izrael vízellátó-rendszerét próbálták meghackelni.

Izrael áll az iráni kikötők elleni kibertámadás mögött

Egy külügyi szakértő elmondása szerint a támadás teljesen lebénította az iráni kikötő informatikai rendszereit.