Kibervédelmi Vaskupolát állítanak hadrendbe Izraelben

Az izraeli kormány hétfőn felszólította a kommunikációs cégeket, hogy fokozzák kiberbiztonsági erőfeszítéseiket a hackertámadási kísérletek számának növekedése miatt.

Jelenleg új szabályozások bevezetése van folyamatban, amelyekben kötelező és egységes szabványoknak kell majd megfelelniük – közölte a hírközlési minisztérium és az izraeli Nemzeti Kiberügyi Igazgatóság.

Az új szabályok értelmében a cégeknek terveket kell kidolgozniuk a kommunikációs hálózatok védelmére, amelyekhez a megfigyelési és ellenőrzési mechanizmusok kombinációját kell alkalmazniuk, hogy a kibervédelemről naprakész képet lehessen alkotni, miközben a magánélet védelme is biztosított.

„Megpróbáljuk a megfelelő szabványt a kommunikációs vállalatokra helyezni, hogy megvédjük Izraelt, és egyfajta „Vaskupolát” hozzunk létre a kiberbiztonsági támadásokkal szemben. Évente több ezer kibertámadástól szenvedünk”

– mondta Yoaz Hendel kommunikációs miniszter egy sajtótájékoztatón.

Izrael a Vaskupola légvédelmi rendszert használja a palesztin fegyveresek által – főként Gázából – kilőtt rakéták elfogására.

Hendel elmondta, hogy a digitalizáció fokozódásával párhuzamosan a kockázatok tovább növekednek.

„A kommunikációs hálózatok vonzó célpontot jelentenek az ellenséges elemek kibertámadásai számára”

– mondta Hendel, utalva a szolgáltatások lehetséges károsodására vagy leállítására és a tárolt információk kiszivárgására.

A Check Point (CHKP.O) kiberbiztonsági cég szerint 2022 első három hónapjában éves szinten 137%-kal, heti közel 1500-ra ugrott az izraeli vállalatok elleni átlagos heti támadások száma.

Gaby Portnoy, Izrael új kiberbiztonsági cárja elmondta, hogy csak az elmúlt hónapban Izraelben ugrásszerűen megnőtt a weboldalakat leállítani próbáló támadások száma. A támadások nagy részének végrehajtásával irániakat vádolt.

Megjegyezte, hogy a múlt hónapban a távközlési szolgáltatókon keresztül indult egy szolgáltatásmegtagadási támadás, amelynek célja a kormányzati oldalak leállítása volt, de végül kudarcot vallott.

Portnoy szerint az izraeli távközlési cégek nagyon jó kiberbiztonsággal rendelkeznek, de az új szabályozás, amely magasabb szintű felügyeletet tartalmaz, előrelépést jelent.

Totális kiberháború jöhet a Közel-Keleten?

Az irániak, izraeliek és amerikaiak között már évek óta folyik a harc a kibertérben.