Kibertámadás koronavírus-vakcinán dolgozó izraeli labor ellen

Kibertámadással próbálták meg tönkretenni a koronavírus elleni vakcina fejlesztését egy izraeli laborban, de nem jártak sikerrel – írja a The Jerusalem Post. Múlt héten izraeli weboldalak százait támadták meg, akkor sikeresen.

A labor elleni támadás a vakcina fejlesztési folyamatát próbálta megakadályozni, de nem próbáltak meg információt lopni – közölte a 12-es csatorna.

Számos más országból, például az Egyesült Államokból és Nagy-Britanniából is jelentettek hasonló támadásokat, amelyek mögött Oroszországot és Kínát sejtik.

A hálózatba kötött vakcinafejlesztő-központok sebezhetőek számos kibertámadással szemben – mondta Jigal Unna, az izraeli kiberbiztonsági igazgatóság vezetője.

A kiberbiztonsággal foglalkozó Checkpoint Software Technologies közlése szerint a koronavírussal összefüggő kibertámadások száma emelkedik Izraelben és világszerte is. Naponta 20 ezer ilyen támadást regisztrálnak, miközben az összes többi kibertámadás száma alig csökken.

Múlt héten, csütörtök reggel izraeli weboldalak százait érte ilyen támadás. Izraelt gyalázó héber és angol nyelvű feliratokra, képekre és videókra cserélték a kezdőoldalakat.

„A visszaszámlálás Izrael elpusztítására ár régen elkezdődött”

– ez a felirat is szerepelt egyebek mellett a meghekkelt oldalakon.

Izraeli weboldalak százait érte hackertámadás

A Nemzeti Kibervédelmi Igazgatóság szerint elképzelhető, hogy az akció mögött Irán áll, amely ezzel akarta „megünnepelni” az idei al-Kudsz (Jeruzsálem) Napot.

A támadó csoport „a megváltó hekkereinek” nevezte magát.

Lotem Finkelstein, a Checkpoint Software Technologies egyik vezetője szerint az al-Kudsz (Jeruzsálem) napra időzített támadások a muszlim világból érkeztek, például Törökországból, Észak-Afrikából és a Gázai övezetből. Az összes megtámadott izraeli weboldal ugyanazon a szerveren működött, ez nyilvánvalóan sérülékenységet jelentett, amit ki is használtak – tette hozzá a szakértő.

Egyelőre nincs arra utaló jel, hogy az újabb támadások mögött is Irán állna. A Checkpoint kilenc támadót regisztrált, akik már április óta dolgoztak a támadáson az említett országokból.

„Ez nem jelenti azt, hogy nincsenek többen, de jelenleg nem tudunk eleget ahhoz, hogy iráni akciónak mondjuk ezeket a támadásokat”

– fogalmazott a szakember.

Izraeli gyárak múlt csütörtökön szintén jelezték, hogy támadás érte a weboldalaikat. A támadók több tízezer dollárt követeltek azért cserébe a gyáraktól, hogy a megszerzett adatokat visszaadják az adott cégnek, és ne tegyék közzé. Azzal is fenyegetőztek, hogy leállítják a gyártósorokat.

Az izraeli gyárosok szövetsége egy központi irodát hozott létre, hogy segítsék az érintett cégeket. Az egyelőre nem világos, hogy a csütörtöki, második támadási hullám mögött ugyanaz a csoport áll-e, mint amelyik reggel támadta a weboldalakat.

A támadások azután történtek, hogy – nagy valószínűséggel iráni – hekkerek kibertámadást hajtottak végre egy izraeli vízműcégnél április 24-én, amelyre Izrael hasonló módszerrel reagált és megtámadta a Hormuzi szoros közelében fekvő, iráni Shahid Rajaee kikötő informatikai rendszerét, súlyos fennakadásokat okozva.

A nagy valószínűséggel Iránhoz köthető kibertámadás Sharon települést érintette, az ottani vízmű szivattyúi álltak le, de nem sokkal később sikerült azokat újraindítani.

Egy biztonsági cég megállapította, hogy egy kártékony szoftver okozta a leállást. Kiderült, hogy a támadást az Iráni Forradalmi Gárda egyik kibertámadásokat végrehajtó egysége okozta.

Kiberbűnözők kaszálnak a koronavírus-járványon

Példa nélküli lehetőséget kaptak a világjárvánnyal az internetes csalók, akik ebben a helyzetben trükkjeikkel még könnyebben szerzik meg a felhasználók adatait.