Iránnak kémkedő izraeli kilétére derült fény

Iman Haj Yahya állítólag iráni hírszerző tisztekkel és a PFLP egy libanoni ügynökével állt kapcsolatban.

A lodi kerületi bíróság vasárnap feloldott egy korábbi, titkosításra vonatkozó végzést, és nyilvánosságra hozta annak az izraeli férfinak a személyazonosságát, akit Iránnak való kémkedés gyanújával tartóztattak le. A gyanúsítottat Iman Haj Yahyának hívják – idézi az i24NEWS portál a The Jerusalem Post tudósítását.

Bírósági dokumentumok szerint a belbiztonsági szolgálat (Sin Bét) április elején helyezte előzetese letartóztatásba a gyanúsítottat, akit korábban csak „Yahya” néven ismertek.

A Sin Bét és az izraeli rendőrség március 16-án kapcsolta le a gyanúsítottat, miután a nyomozás során kiderült, hogy titkos kapcsolatot tartott fenn az iráni hírszerző szolgálat tisztviselőivel és a Népi Front Palesztina Felszabadításáért (PFLP) libanoni ügynökével, Khaled Yamanival.

Terroristákkal működik együtt a német Zöldek alapítványa?

Az adófizetői pénzből működő alapítvány cáfolja, hogy partnerszervezetük, a terrort vagy az erőszakot támogatná.

A belbiztonsági szolgálat nyomozása azt is feltárta, hogy a gyanúsított több találkozót bonyolított le külföldön iráni hírszerzőkkel, és pénzügyi támogatást, kiképzést és titkosítást szolgáló eszközöket kapott tőlük, hogy tartani tudják a kapcsolatot „titkosított módon, még az Izraelbe való visszatérése után is”.

A nyomozás eredménye szerint Yahyát arra kérték, hogy szolgáltasson különböző információkat Izraelről, többek között biztonsági szervekhez kapcsolódó és stratégiai fontosságú helyszínekről, az izraeli társadalmon belüli törésvonalak kiaknázásának és izraeli arabok Irán támogatására irányuló toborzásának lehetőségeiről, illetve annak érdekében, hogy hajtsanak végre terrorcselekményeket a zsidó állam területén „Palesztina felszabadításának” nevében.

A letartóztatást követően a Sin Bét kisvártatva nyilatkozatot tett közzé, amelyben így fogalmazott: „Ez a nyomozás is azt bizonyítja, hogy Irán és megbízottai azon dolgoznak, hogy izraeli polgárokat toborozzanak és használjanak fel az iráni igények kielégítése érdekében”.

Március végén egy 25 éves izraeli nőt is letartóztattak azzal a gyanúval, hogy Irán libanoni síita fiókszervezetének, a Hezbollahnak kémkedett.

Izrael provokációval vádolja a Hezbollahot

Péntek éjjel három különböző helyen rongálták meg a határkerítést, amiért a libanoni síita terrorszervezetet tették felelőssé.